Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Marokańskie pulpeciki z kaszą bulgur i zieloną papryką

Autor: Urszula Tatur
26 sie 2020 11:05

Zaskakujący przepis na przepyszne wołowe klopsy po marokańsku w towarzystwie kaszy bulgur. W aromatycznym i gęstym sosie pomidorowym będą smakować każdemu miłośnikowi wyrazistej kuchni.

Marokańskie pulpeciki z kaszą bulgur i zieloną papryką

Składniki:
• 200g kaszy bulgur (np. marki Halina BIO)
• 500g wołowiny mielonej
• 1 cebula drobno posiekana
• 2 łyżeczki kuminu w całości,
• 1 łyżeczka mielonej kolendry
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
• 1 łyżka świeżej posiekanej kolendry
• 1 łyżka świeżej posiekanej pietruszki
• 1 łyżka startego imbiru
• 3 ząbki czosnku drobno posiekane
• Sól, pieprz

Składniki na sos:
• 2 puszki krojonych pomidorów
• 1 cebula drobno posiekaną
• 2 ząbki czosnku drobno posiekane
• 1 łyżeczka kuminu
• 1/2 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
• 1/2 łyżeczki soli
• 1 łyżeczka posiekanej kolendry
• 1 garść drobnej zielonej papryki

Metoda:
1. Kaszę bulgur gotujemy według instrukcji na opakowaniu
2. Wszystkie składniki na klopsiki mieszamy ze sobą i formujemy klopsiki.
3. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
4. Na tej samej patelni przygotowujemy sos. Smażymy cebulę z czosnkiem aż się delikatnie zarumieni. Dodajemy pomidory, kumin, paprykę w proszku i sól.
5. Dodajemy pulpety i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut.
6. Na osobnej patelni przygotowujemy zielone papryczki. Rozgrzewamy suchą patelnię i smażymy papryczki aż lekko zmiękną i nabiorą koloru. Połowę dodajemy do sosu i dusiły jeszcze 10 minut.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także