Marokańskie pulpeciki z kaszą bulgur i zieloną papryką

Marokańskie pulpeciki z kaszą bulgur i zieloną papryką

Autor: Urszula Tatur
26 sie 2020 11:05

Zaskakujący przepis na przepyszne wołowe klopsy po marokańsku w towarzystwie kaszy bulgur. W aromatycznym i gęstym sosie pomidorowym będą smakować każdemu miłośnikowi wyrazistej kuchni.

Marokańskie pulpeciki z kaszą bulgur i zieloną papryką

Składniki:
• 200g kaszy bulgur (np. marki Halina BIO)
• 500g wołowiny mielonej
• 1 cebula drobno posiekana
• 2 łyżeczki kuminu w całości,
• 1 łyżeczka mielonej kolendry
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
• 1 łyżka świeżej posiekanej kolendry
• 1 łyżka świeżej posiekanej pietruszki
• 1 łyżka startego imbiru
• 3 ząbki czosnku drobno posiekane
• Sól, pieprz

Składniki na sos:
• 2 puszki krojonych pomidorów
• 1 cebula drobno posiekaną
• 2 ząbki czosnku drobno posiekane
• 1 łyżeczka kuminu
• 1/2 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
• 1/2 łyżeczki soli
• 1 łyżeczka posiekanej kolendry
• 1 garść drobnej zielonej papryki

Metoda:
1. Kaszę bulgur gotujemy według instrukcji na opakowaniu
2. Wszystkie składniki na klopsiki mieszamy ze sobą i formujemy klopsiki.
3. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
4. Na tej samej patelni przygotowujemy sos. Smażymy cebulę z czosnkiem aż się delikatnie zarumieni. Dodajemy pomidory, kumin, paprykę w proszku i sól.
5. Dodajemy pulpety i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut.
6. Na osobnej patelni przygotowujemy zielone papryczki. Rozgrzewamy suchą patelnię i smażymy papryczki aż lekko zmiękną i nabiorą koloru. Połowę dodajemy do sosu i dusiły jeszcze 10 minut.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także