Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

PARTNERZY PORTALU

Mazurek wielkanocny. Przepis na pyszne ciasto nie tylko na święta!

Autor: Ewa Kozioł
29 marz 2021 10:54

Polecamy przepis na świątecznego mazurka z migdałami, karmelem i śliwkami w czekoladzie. Jest pyszny!

Składniki

Ciasto:

1 op. migdałów w płatkach KRESTO
200 g masła (w temp. pokojowej)
2 jajka L + 1 żółtko
360 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru drobnego do wypieków
1 duża pomarańcza
2–3 krople olejku pomarańczowego
1 op. cukru waniliowego
szczypta soli

Dodatki:

1 op. śliwek suszonych kalifornijskich Kresto Select
2 tabliczki czekolady gorzkiej (łącznie 200 g)
ok. 100 ml śmietany 30%
1 średnia pomarańcza
1 puszka masy karmelowej

Przygotowanie:  

1. Masło, cukier, cukier waniliowy i 3 żółtka przełóż do misy miksera i ubijaj do uzyskania jasnego kremu (około 10 minut). Dodaj białka, zmiksuj.

2. Mąkę przesiej, dodaj proszek, sól i całość dodaj do ubitego kremu. Wymieszaj całość na małych obrotach.

3. Dużą pomarańczę wyszoruj pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem, zetrzyj na drobnych oczkach i wraz z olejkiem dodaj do misy miksera.

4. Dodaj migdały i całość wymieszaj łyżką.

5. Nagrzej w międzyczasie piekarnik do 165°C, z funkcją góra-dół.

6. Formę (25x30 cm) wyłóż papierem, przełóż ciasto, wyrównaj i piecz do ładnego zezłocenia (ok. 25 minut).

7. Ciasto wyciągnij z piekarnika i po około 30 minutach wyłóż na nie masę karmelową.

8. Śliwki poprzecinaj na połówki.

9. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodając śmietankę.

10. Średnią pomarańczę wyszoruj pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem, zetrzyj na drobnych oczkach, dodaj do czekolady, całość wymieszaj.

11. Jeżeli czekolada jest za gęsta, możesz dodać odpowiadającą ci ilość dodatkowej śmietanki.

12. Połówki śliwek otaczaj w czekoladzie i przy pomocy dwóch widelców lub pincety układaj na cieście.

13. Ciasto możesz na koniec ozdobić kawałkami pomarańczy, listkami (gałązkami bukszpanu).

Poleca firma Vog.

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także