Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Menu na lato: co jeść, gdy doskwiera upał?

Autor: Urszula Tatur
24 sie 2020 09:06

Tegoroczny sezon urlopowy przebiega u wielu z nas zgoła inaczej niż wakacyjny czas w poprzednich latach. Aktualna sytuacja epidemiczna, choć mało optymistyczna, na szczęście nie uniemożliwia spędzania czasu na świeżym powietrzu. Bez względu na to czy decydujemy się na rodzinną wycieczkę rowerową czy planujemy niedzielny piknik na łonie natury, nie obejdzie się bez dobrze zaplanowanego menu. Warunek jest jeden – wybierajmy propozycje, które zagwarantują orzeźwienie w upalne dni.

Pandemia koronawirusa skutecznie zrewidowała letnie plany Polaków, zwłaszcza tych, którzy planowali wczasy poza granicami kraju. Rezygnując z zagranicznych wojaży wielu z nas wybrało wypoczynek w Polsce. Wydawać by się mogło, iż podczas urlopu, gdy wolnego czasu mamy więcej, chętnie będziemy realizować kulinarne fantazje. Co zrobić jednak, gdy za oknem żar leje się z nieba i ostatnia rzecz na jaką mamy ochotę to ciężkostrawne uczty poprzedzone kilkoma godzinami spędzonymi w kuchni?

W poszukiwaniu chłodu

Chyba nikogo nie dziwi fakt, że jedną z najchętniej wybieranych kulinarnych opcji na lato pozostają sałatki. W końcu są szybkie w wykonaniu i lekkie, a do tego – jeśli tylko wybierzemy składniki, które zawierają w sobie duże ilości wody – będą orzeźwiające. Jak wskazuje Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg, latem wybór produktów, które skutecznie nawodnią organizm, jest naprawdę duży. Kiedy upał nie daje za wygraną w kulinarnych eksperymentach wykorzystajmy np. ogórki (96% wody), sałatę (95%), rzodkiewkę (95%), pomidora (95%), szpinak (91%) czy marchew (87%). Z owoców wybierajmy zaś arbuza (93%), pomarańcze (87%), truskawki (92%), ananasa (87%) oraz maliny (87%). Wszystkie te składniki skutecznie uzupełnią wodę w organizmie, pozytywnie wpływając na nasze samopoczucie i poziom energii. Komponując lekką sałatkę warto postawić na smakowe kontrasty – słonawa feta i słodycz pomarańczy na idealnie zbilansowanej, neutralnej mieszance sałat z marchewką, to prawdziwa uczta dla zmysłów. Z kolei pełen wartości odżywczych, orzeźwiający ananas będzie doskonale współgrał z mieszanką sałat California mix, wyrazistym serem pleśniowym, rozdrobnionymi orzechami włoskimi oraz batatem. Taką przekąskę możemy z powodzeniem zapakować do pudełka i zjeść z apetytem na łonie natury – dodaje ekspert. W letnie dni w nawodnieniu organizmu niezastąpione okażą się płyny w rozmaitych odsłonach. Jeśli nie potrafimy przekonać się do smaku wody, dodajmy do niej świeże owoce: grejpfruta, pomarańczę czy ananasa oraz miętę/rozmaryn. Po około godzinie (w przypadku ananasa musimy poczekać ok. 2 h) orzeźwiający, obłędnie smaczny napój będzie gotowy. Nie zapominajmy także o świeżych sokach czy smoothies, które dostarczają cennych składników odżywczych. Jeśli nie mamy czasu by przygotować je samodzielnie w domu, z powodzeniem skorzystać możemy z bogatej oferty sklepowej. Przykładowo w nowej linii wegańskich, zimnotłoczonych soków i smoothies HPP znajdziemy aż sześć zróżnicowanych wersji smakowych, opartych wyłącznie o mieszanki soków, przecierów owocowych i soków warzywnych – podsumowuje Katarzyna Głębocka.

Sałatka w stylu kalifornijskim

Składniki:
1 woreczek mieszanki California mix Eisberg
1 batat średniej wielkości
1/4 ananasa
garść orzechów włoskich
80 g sera pleśniowego
2 łyżki oliwy
sól
zioła
Dressing:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki musztardy Dijon
1 łyżka miodu
1 łyżka octu winnego
sól
pieprz

Przygotowanie:
Mieszankę sałat California mix marki Eisberg ułóż w miseczce. Batata obierz ze skórki, pokrój w kostkę, posól i przypraw ulubionymi ziołami. Polej oliwą i upiecz w piekarniku (180 stopni C przez około 25 minut). Obierz ananasa. Pokrój go i ser pleśniowy w kostkę. Posiekaj grubo orzechy. Wymieszaj sałatę z batatami, ananasem i serem. Polej przygotowanym wcześniej dressingiem. Całość posyp orzechami.

Sałatka z serem feta

Składniki:
1 woreczek mieszanki Fitness mix
1 pomarańcza
pół gruszki
10 dkg sera feta
Dressing:
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki octu jabłkowego
2 łyżeczki majonezu
szczypta brązowego cukru
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Składniki do dressingu zmieszaj ze sobą. Mieszankę sałat wsyp do miski. Gruszkę i pomarańczę pokrój w plasterki, a ser feta w kostkę. Składniki dodaj do mieszanki sałat. Całość polej przygotowanym wcześniej dressingiem.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także