PARTNER PORTALU
Naleśniki z grzybami i kaszą gryczaną białą

Naleśniki z grzybami i kaszą gryczaną białą

Autor: Urszula Tatur
22 wrz 2021 09:43

Jesienne naleśniki z farszem z kaszy gryczanej białej i z grzybami to nasza kolejna propozycja na wrześniowe obiady i kolacje. To prosty sposób na wypełnienie kuchni leśnymi zapachami sezonowych grzybów.

Składniki:

Naleśniki:

1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody
szczypta soli
3 łyżki roztopionego masła

Farsz:

200g kaszy gryczanej białej (np. marki Halina)
1 cebula posiekana
1 ząbek czosnku drobno posiekany
1 garść suszonych grzybów
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka masła
1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
Sól, pieprz
 

Przygtowanie:

Grzyby namoczyć i ugotować. Wystudzić i drobno posiekać.
Kasze ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać olej, smażyć cebulę aż zmięknie dodać czosnek oraz grzyby i smażyć przez 3 minuty. Wyłączyć gaz, dodać pozostałe składniki, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotować naleśniki – wszystkie składniki wymieszać, a następnie smażyć kilka minut aż się zarumienią.
Naleśniki napełnić gotowym farszem. Podawać na ciepło.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także