
Pancakesy bananowe. Świetny przepis!
Pancakesy najczęściej występują w duecie z syropem klonowy. Dziś jednak proponujemy coś zupełnie innego. Pancakesy bananowe z masłem orzechowym i ulubionymi owocami, które nasycą każdego głodomora. Polecamy pyszny, sprawdzony przepis. Życzymy smacznego.

Składniki na placki (około 16 placków):
2 dojrzałe banany
2 szklanki mleka
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżki oleju Rapso
1 jajko
1 łyżka cukru trzcinowego demerara Gold Pack
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatki:
1/2 szklanki orzechów arachidowych tartych BackMit
2 łyżki oleju Rapso
1/4 łyżeczki soli
garść płatków migdałowych KRESTO
ulubione owoce
Przygotowanie:
1. Suche składniki wymieszaj w misce.
2. Wymieszaj olej, jajko, mleko lekko spieniając.
3. Obierz banany i rozgnieć widelcem na papkę.
4. Połącz ze sobą wszystkie składniki i odstaw na 15 minut.
5. Po tym czasie smaż niewielkie placuszki, nakładając łyżką ciasto na suchą patelnię. Uwaga: patelnia musi być nieprzywierająca. Jeżeli takiej nie masz, to smaż na niewielkiej ilości oleju lub masła.
6. Gdy na cieście pojawią się wyraźne pęcherzyki - obróć placki na drugą stronę.
7. Przełóż orzechy do blendera, dodaj olej i sól, zmiksuj na krem – do powstania gładkiej masy jak masło orzechowe.
8. Placuszki podawaj z masłem orzechowym oraz ulubionymi owocami i płatkami migdałowymi (wcześniej możesz je podprażyć na suchej patelni, aby wydobyć aromat).