Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Pomysły na wytrawne przetwory tego lata

Autor: Urszula Tatur
21 lip 2021 12:10

Sezon na przetwory w pełni. Jeśli dżemy i konfitury czekają już w Twojej spiżarni w pogotowiu, by w mroźne zimowe dni przywołać wspomnienie lata albo po prostu słodkie przetwory to nie Twoja bajka, postaw na te wytrawne – zarówno z warzyw jak i owoców. Idealne do serów, mięs czy chrupiącego pieczywa, a także jako wstęp do innych, bardziej wyszukanych potraw. Oto nasze propozycje na lato 2021.

Wszystkie inspiracje zaczerpnięte są z Cookidoo® – platformy z przepisami na Thermomix®, na której znajdziecie setki propozycji na smakowite przetwory w różnych odsłonach, zarówno gotowane jak i marynowane czy kiszone.

Smaczne dodatki o indyjskich korzeniach

Chutney to w ostatnich latach zdecydowanie najpopularniejsza opcja na przetwory w wytrawnym wydaniu. Jego korzeni należy szukać w kuchni indyjskiej, w której pełne aromatycznych, orientalnych przypraw konfitury na bazie świeżych warzyw i owoców podaje się często do dań z curry. I choć nie każdy o tym wie już od średniowiecza na europejskich stołach królował odpowiednik indyjskiego chutney, w Polsce znany jako gąszcz. Tym mianem właśnie określano gęsty warzywny lub owocowo-warzywny sos doprawiony octem, cukrem i korzennymi przyprawami. Nasze propozycje na chutney? Na przykład mocno orientalny, bo doprawiony imbirem, czosnkiem i papryczką chili chutney z moreli – świetny do wyrazistych serów czy grillowanych mięs i ryb. Z kolei, klasyczny przecier pomidorowy, wzbogacony o cynamon, anyż, kardamon i skórkę z pomarańczy oraz limonki w niecałą godzinę zamienimy w aromatyczną konfiturę pomidorową pasującą np. do krakersów.

Kiś na zdrowie

O dobroczynnych właściwościach wszelkich kiszonek, okrzykniętych już dawno mianem polskiego superfoods, słyszał już chyba każdy. Kiszone ogórki, buraki, a nawet czosnek goszczą na naszych stołach niemalże przez cały sezon. Jeśli w tej kategorii przetworów poszukujecie nowych smaków to koniecznie sprawdźcie przepis na kiszony kalafior w różowej marynacie, który zresztą jest częścią kolekcji przepisów na Thermomix® „Wytrawne przetwory. Marynaty, pikle i sałatki”, w której oprócz klasyków jakich jak sałatka szwedzka czy pikle w musztardowej marynacie, znajdziecie też bardziej wyszukane propozycje jak kiszony kalafior właśnie czy wywodząca się z kuchni bałkańskiej lutenica.


Orientalny chutney z moreli
(TM5)

 SKŁADNIKI
50 g świeżego korzenia imbiru, obranego, pokrojonego na kawałki
2-3 ząbki czosnku
100 g papryczek chili, świeżych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
1000 g moreli, bez pestek, przekrojonych na pół
100 g cukru brązowego
85 g białego octu winnego
1½ łyżeczki nasion białej gorczycy Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

1. Do naczynia miksującego włożyć imbir, czosnek i papryczki chili, rozdrobnić 6 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

2. Dodać morele, rozdrobnić przy pomocy kopystki 6 s/obr. 4.

3. Dodać cukier, ocet i gorczycę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 20 min/100°C//obr. 1.5.

4. Zawartość naczynia miksującego przelać do suchych, wyparzonych słoików i natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, następnie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Słoiki należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Podawać jako dip z pieczywem, serem lub jako dodatek do grillowanego i smażonego mięsa lub ryb.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:

1. Imbir, czosnek i papryczki chili drobno posiekać.

2. Umieścić w blenderze, dodać morele, rozdrobnić i przełożyć do garnka.

3. Dodać cukier, ocet i gorczycę, gotować ok. 20 min co jakiś czas mieszając.

4. Zawartość przelać do suchych, wyparzonych słoików i natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, następnie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Słoiki należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Podawać jako dip z pieczywem, serem lub jako dodatek do grillowanego i smażonego mięsa lub ryb.


WSKAZÓWKA
• Słoiki na przetwory muszą być idealnie czyste. Dokładnie umyte, a następnie wyparzone. Słoiki można wygotować w garnku (zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia). Można również wyparzyć je wrzącą wodą. Kolejnym sposobem jest sterylizacja w gorącym piekarniku. Piekarnik należy rozgrzać do temp. 110°C, umyte słoiki i nakrętki ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika na 15 min, po tym czasie ostrożnie wyjąć za pomocą ściereczki kuchennej lub rękawic kuchennych.
• Jeżeli owoce wykorzystane do przepisu będą bardzo dojrzałe i słodkie można zmniejszyć ilość cukru, w przypadku owoców mniej dojrzałych można dodać go więcej.

Kiszony kalafior w różowej marynacie
(TM5)


SKŁADNIKI
3 ząbki czosnku
30 g chrzanu, korzenia, pokrojonego na kawałki
1800 g wody
320 g czerwonych buraków, nieobranych, średniej wielkości
800 g różyczek kalafiora
2 łyżki soli kamiennej
2 łyżki cukru
1 łyżka ziaren pieprzu czarnego
1 łyżka nasion kminku (opcjonalnie)
koper, ogrodowy, świeży, do kiszenia Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®


1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i chrzan, rozdrobnić 4 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

2. Do naczynia miksującego wlać 800 g wody, włożyć koszyczek i umieścić w nim buraki, nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej różyczki kalafiora, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Po ostudzeniu buraki obrać, przekroić na pół i pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Opróżnić i opłukać naczynie miksujące.

3. Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, dodać sól, cukier, pieprz i kminek, gotować 12 min/100°C/obr. 1. W tym czasie przygotować słoiki. Na dnie każdego słoika ułożyć po 1 łyżeczce rozdrobnionego chrzanu z czosnkiem, włożyć gałązkę kopru ogrodowego, następnie układać w równej ilości ugotowane różyczki kalafiora i plastry buraków. Czynność powtarzać, aż do skończenia składników.

4. Zawartość naczynia miksującego przelać do suchych, wyparzonych słoików. Słoiki natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Słoiki należy ustawić na tacy, ponieważ istnieje możliwość, że podczas fermentacji solanka wykipi. W takiej sytuacji solankę należy wytrzeć, ale słoików nie należy odkręcać. Po ok. 3-5 dniach słoiki należy odstawić do suchego, chłodnego i ciemnego miejsca.

5. Podawać jako dodatek.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:

1. Czosnek i chrzan rozdrobnić. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

2. Buraki ugotować w jednym garnku, a w drugim różyczki kalafiora. Po ostudzeniu buraki obrać, przekroić na pół i pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm.

3. 1000 g wody zagotować z solą, cukrem, pieprzem i kminkiem. W tym czasie przygotować słoiki. Na dnie każdego słoika ułożyć po 1 łyżeczce rozdrobnionego chrzanu z czosnkiem, włożyć gałązkę kopru ogrodowego, następnie układać w równej ilości ugotowane różyczki kalafiora i plastry buraków. Czynność powtarzać, aż do skończenia składników.

4. Zawartość naczynia miksującego przelać do suchych, wyparzonych słoików. Słoiki natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Słoiki należy ustawić na tacy, ponieważ istnieje możliwość, że podczas fermentacji solanka wykipi. W takiej sytuacji solankę należy wytrzeć, ale słoików nie należy odkręcać. Po ok. 3-5 dniach słoiki należy odstawić do suchego, chłodnego i ciemnego miejsca.

5. Podawać jako dodatek.

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także