PARTNER PORTALU
Pomysły na wytrawne przetwory tego lata

Pomysły na wytrawne przetwory tego lata

Autor: Urszula Tatur
21 lip 2021 12:10

Sezon na przetwory w pełni. Jeśli dżemy i konfitury czekają już w Twojej spiżarni w pogotowiu, by w mroźne zimowe dni przywołać wspomnienie lata albo po prostu słodkie przetwory to nie Twoja bajka, postaw na te wytrawne – zarówno z warzyw jak i owoców. Idealne do serów, mięs czy chrupiącego pieczywa, a także jako wstęp do innych, bardziej wyszukanych potraw. Oto nasze propozycje na lato 2021.

Wszystkie inspiracje zaczerpnięte są z Cookidoo® – platformy z przepisami na Thermomix®, na której znajdziecie setki propozycji na smakowite przetwory w różnych odsłonach, zarówno gotowane jak i marynowane czy kiszone.

Smaczne dodatki o indyjskich korzeniach

Chutney to w ostatnich latach zdecydowanie najpopularniejsza opcja na przetwory w wytrawnym wydaniu. Jego korzeni należy szukać w kuchni indyjskiej, w której pełne aromatycznych, orientalnych przypraw konfitury na bazie świeżych warzyw i owoców podaje się często do dań z curry. I choć nie każdy o tym wie już od średniowiecza na europejskich stołach królował odpowiednik indyjskiego chutney, w Polsce znany jako gąszcz. Tym mianem właśnie określano gęsty warzywny lub owocowo-warzywny sos doprawiony octem, cukrem i korzennymi przyprawami. Nasze propozycje na chutney? Na przykład mocno orientalny, bo doprawiony imbirem, czosnkiem i papryczką chili chutney z moreli – świetny do wyrazistych serów czy grillowanych mięs i ryb. Z kolei, klasyczny przecier pomidorowy, wzbogacony o cynamon, anyż, kardamon i skórkę z pomarańczy oraz limonki w niecałą godzinę zamienimy w aromatyczną konfiturę pomidorową pasującą np. do krakersów.

Kiś na zdrowie

O dobroczynnych właściwościach wszelkich kiszonek, okrzykniętych już dawno mianem polskiego superfoods, słyszał już chyba każdy. Kiszone ogórki, buraki, a nawet czosnek goszczą na naszych stołach niemalże przez cały sezon. Jeśli w tej kategorii przetworów poszukujecie nowych smaków to koniecznie sprawdźcie przepis na kiszony kalafior w różowej marynacie, który zresztą jest częścią kolekcji przepisów na Thermomix® „Wytrawne przetwory. Marynaty, pikle i sałatki”, w której oprócz klasyków jakich jak sałatka szwedzka czy pikle w musztardowej marynacie, znajdziecie też bardziej wyszukane propozycje jak kiszony kalafior właśnie czy wywodząca się z kuchni bałkańskiej lutenica.


Orientalny chutney z moreli
(TM5)

 SKŁADNIKI
50 g świeżego korzenia imbiru, obranego, pokrojonego na kawałki
2-3 ząbki czosnku
100 g papryczek chili, świeżych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
1000 g moreli, bez pestek, przekrojonych na pół
100 g cukru brązowego
85 g białego octu winnego
1½ łyżeczki nasion białej gorczycy Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

1. Do naczynia miksującego włożyć imbir, czosnek i papryczki chili, rozdrobnić 6 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

2. Dodać morele, rozdrobnić przy pomocy kopystki 6 s/obr. 4.

3. Dodać cukier, ocet i gorczycę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 20 min/100°C//obr. 1.5.

4. Zawartość naczynia miksującego przelać do suchych, wyparzonych słoików i natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, następnie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Słoiki należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Podawać jako dip z pieczywem, serem lub jako dodatek do grillowanego i smażonego mięsa lub ryb.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:

1. Imbir, czosnek i papryczki chili drobno posiekać.

2. Umieścić w blenderze, dodać morele, rozdrobnić i przełożyć do garnka.

3. Dodać cukier, ocet i gorczycę, gotować ok. 20 min co jakiś czas mieszając.

4. Zawartość przelać do suchych, wyparzonych słoików i natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, następnie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Słoiki należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Podawać jako dip z pieczywem, serem lub jako dodatek do grillowanego i smażonego mięsa lub ryb.


WSKAZÓWKA
• Słoiki na przetwory muszą być idealnie czyste. Dokładnie umyte, a następnie wyparzone. Słoiki można wygotować w garnku (zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia). Można również wyparzyć je wrzącą wodą. Kolejnym sposobem jest sterylizacja w gorącym piekarniku. Piekarnik należy rozgrzać do temp. 110°C, umyte słoiki i nakrętki ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika na 15 min, po tym czasie ostrożnie wyjąć za pomocą ściereczki kuchennej lub rękawic kuchennych.
• Jeżeli owoce wykorzystane do przepisu będą bardzo dojrzałe i słodkie można zmniejszyć ilość cukru, w przypadku owoców mniej dojrzałych można dodać go więcej.

Kiszony kalafior w różowej marynacie
(TM5)


SKŁADNIKI
3 ząbki czosnku
30 g chrzanu, korzenia, pokrojonego na kawałki
1800 g wody
320 g czerwonych buraków, nieobranych, średniej wielkości
800 g różyczek kalafiora
2 łyżki soli kamiennej
2 łyżki cukru
1 łyżka ziaren pieprzu czarnego
1 łyżka nasion kminku (opcjonalnie)
koper, ogrodowy, świeży, do kiszenia Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®


1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i chrzan, rozdrobnić 4 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

2. Do naczynia miksującego wlać 800 g wody, włożyć koszyczek i umieścić w nim buraki, nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej różyczki kalafiora, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Po ostudzeniu buraki obrać, przekroić na pół i pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Opróżnić i opłukać naczynie miksujące.

3. Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, dodać sól, cukier, pieprz i kminek, gotować 12 min/100°C/obr. 1. W tym czasie przygotować słoiki. Na dnie każdego słoika ułożyć po 1 łyżeczce rozdrobnionego chrzanu z czosnkiem, włożyć gałązkę kopru ogrodowego, następnie układać w równej ilości ugotowane różyczki kalafiora i plastry buraków. Czynność powtarzać, aż do skończenia składników.

4. Zawartość naczynia miksującego przelać do suchych, wyparzonych słoików. Słoiki natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Słoiki należy ustawić na tacy, ponieważ istnieje możliwość, że podczas fermentacji solanka wykipi. W takiej sytuacji solankę należy wytrzeć, ale słoików nie należy odkręcać. Po ok. 3-5 dniach słoiki należy odstawić do suchego, chłodnego i ciemnego miejsca.

5. Podawać jako dodatek.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:

1. Czosnek i chrzan rozdrobnić. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

2. Buraki ugotować w jednym garnku, a w drugim różyczki kalafiora. Po ostudzeniu buraki obrać, przekroić na pół i pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm.

3. 1000 g wody zagotować z solą, cukrem, pieprzem i kminkiem. W tym czasie przygotować słoiki. Na dnie każdego słoika ułożyć po 1 łyżeczce rozdrobnionego chrzanu z czosnkiem, włożyć gałązkę kopru ogrodowego, następnie układać w równej ilości ugotowane różyczki kalafiora i plastry buraków. Czynność powtarzać, aż do skończenia składników.

4. Zawartość naczynia miksującego przelać do suchych, wyparzonych słoików. Słoiki natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Słoiki należy ustawić na tacy, ponieważ istnieje możliwość, że podczas fermentacji solanka wykipi. W takiej sytuacji solankę należy wytrzeć, ale słoików nie należy odkręcać. Po ok. 3-5 dniach słoiki należy odstawić do suchego, chłodnego i ciemnego miejsca.

5. Podawać jako dodatek.

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także