
Prosty przepis na wielkanocny żurek. Zobacz!
Żurek ma tradycyjny, charakterystyczny smak i często pojawia się na wielkanocnym stole, chociaż przez wiele osób jadany jest nie tylko od święta. Jak ugotować pyszny żurek na Wielkanoc? Mamy świetny przepis!

Jednym z kulinarnych trendów nadchodzącego sezonu będzie poszukiwanie nowych smaków, ale też urozmaicanie tych dobrze znanych. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby poeksperymentować trochę ze składem tej tradycyjnej zupy i zaserwować ją z okazji Wielkiej Nocy w formie odmienionej. Tak, aby polubili ją i wielbiciele tradycyjnych smaków, i kulinarni innowatorzy…
Jak gotować żurek?
Tradycyjny żurek gotuje się z zakwasu mącznego na wędzonce lub białej kiełbasie. My proponujemy wykorzystać do tego pół na pół kiełbasę wędzoną i polędwicę wędzoną. Dzięki takiemu wyborowi mięsa smak staje się bardziej charakterystyczny i urozmaicony, a aromat wędzenia jest wyczuwalny już z daleka.
Dla podkreślenia smaku żuru proponujemy też dodać więcej śmietany, uważając jednak, aby nie przesadzić. Zabielanie intensyfikuje bowiem doznania smakowe, a dodatkowo stanowi popularny trend w przepisach wielu znanych kucharzy i kulinarnych influencerów.
Ostatnim novum w naszej wersji są smażone chrusty z wędzonego boczku, stanowiące niecodzienny, ale ciekawy dodatek, wprowadzający do żurku niespotykaną w nim zwykle strukturę. A zatem przed wami przepis na trochę odmieniony żurek, który jednak na pewno przypadnie do gustu waszym podniebieniom…
Przepis na świąteczny wielkanocny żurek
Autorzy przepisu: Wędzonki Dobrowolscy
Składniki:
- ok. ½ kg polędwicy
- ½ kg kiełbasy wiejskiej
- ok. ½ kg boczku extra wędzonego surowego
- żur w butelce, tzw. zakwas (w ilości zgodnej z opisem na etykiecie),
- ziemniaki 1 kg,
- ½ kg pieczarek,
- jajka ugotowane na twardo (do każdego podanego talerza 1 jajko przecięte na pół),
- dwie średnie cebule,
- dwie marchewki,
- dwa ząbki czosnku,
- ok. 3 litry bulionu,
- 100 ml śmietany 18%,
- 50 g masła,
- oliwa lub dowolny nadający się do smażenia olej,
- sól, pieprz, majeranek, 4 suszone liście laurowe, gałązka kopru,
- kiełki zielonego groszku i kilka gałązek kopru ogrodowego do dekoracji.
Sposób przygotowania:
1. Polędwicę i pieczarki kroimy w wąskie paski, a kiełbasę w półksiężyce.
2. Delikatnie podsmażamy wędliny. Wrzucamy je razem z pieczarkami do 5-litrowego garnka na rozgrzaną oliwę.
3. Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy na maśle, aż się zarumieni i też wsypujemy do garnka.
4. Wszystko razem delikatnie podsmażamy, zalewamy niewielką ilością bulionu i dusimy przez 30 minut.
5. Dolewamy zakwas z butelki, a potem bulion, aby wypełnić garnek.
6. Zostawiamy na wolnym ogniu, w międzyczasie dorzucając marchew pokrojoną w talarki i mieszając porządnie łyżką do samego dna, aż żur zacznie się gotować.
7. Podczas gotowania ściągamy pianę powstającą z zakwasu.
8. Dodajemy liście laurowe, wyciśnięte ząbki czosnku i majeranek.
9. Gotujemy, aż zmięknie marchew jednak nie za bardzo – powinna być lekko twarda.
10. Pod koniec gotowania dolewamy śmietanę, a następnie wyłączamy kuchenkę.
11. Żurek solimy i pieprzymy do smaku.
12. Kroimy boczek na cienkie plastry i smażymy na oleju do momentu, aż powstaną chrupiące chipsy boczkowe.
13. Obieramy ziemniaki, gotujemy do miękkości i odcedzamy.
14. Kroimy w kostkę lub tłuczemy z dodatkiem smażonego boczku.
Żurek podajemy z ziemniakami, ugotowanym na twardo jajkiem, boczkowym chipsem i ozdabiamy kiełkami zielonego groszku oraz gałązką kopru ogrodowego.