Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Prosty sposób na jesienną chandrę

Autor: Urszula Tatur
07 paź 2020 08:44

Na poprawę naszej kondycji fizycznej i psychicznej najlepsza jest mocno rozgrzewająca herbata z naturalnymi dodatkami. Możemy skorzystać z gotowych mieszanek zawierających takie przyprawy jak kurkuma, korzeń imbiru lub wzbogaconych owocami jagodowymi.

Przy jesiennej chandrze i niesprzyjającej pogodzie większość czasu spędzamy we własnym domu, u przyjaciół lub w ciepłych, przytulnych kawiarniach. Mimo to często odczuwalne stają się skutki niższych temperatur: brak humoru, energii i siły do wykonywania codziennych czynności oraz wciąż utrzymujące się uczucie zimna. Na poprawę naszej kondycji fizycznej i psychicznej najlepsza jest mocno rozgrzewająca herbata z naturalnymi dodatkami. Możemy skorzystać z gotowych mieszanek zawierających takie przyprawy jak kurkuma, korzeń imbiru lub wzbogaconych owocami jagodowymi. Warto też do klasycznej, czarnej herbaty dodać dostępne w sklepach wzmacniające dodatki – owoc dzikiej róży, miód, pigwę. Jak działają na nasz organizm oraz dlaczego warto mieć je w swojej szafce kuchennej?

Niedoceniona kurkuma

Tę przyprawę kojarzymy głównie z intensywnie żółtym kolorem, niecodziennym aromatem oraz nieodłącznym elementem kuchni azjatyckiej, szczególnie indyjskiej. Kurkuma jako dodatek do herbaty wciąż nie jest tak często spotykana, jak chociażby trawa cytrynowa czy cynamon – a to przecież również cenione przyprawy, dodawane do wielu potraw. Herbata z kurkumą ma korzenny, lekko pikantny smak i orientalny zapach. Najważniejszą z jej właściwości jest działanie przeciwzapalne – skuteczne przy chorobie wirusowej lub bakteryjnej. W sklepach dostaniemy gotowe mieszanki herbat wzbogaconych o kurkumowy pył, najczęściej z dodatkiem słodkiej lukrecji, która przełamuje pikantny smak.

Rozgrzewający korzeń imbiru

Imbir, podobnie jak kurkuma, posiada właściwości przeciwzapalne, ale też przeciwbólowe i łagodzące infekcje dróg oddechowych. Aby uwolnić jego pełną moc oraz pikantny, korzenny smak należy go zetrzeć na tarce lub zmielić. Tak podany w herbacie uwalnia więcej aromatu niż wrzucony w plasterkach. Jego rozgrzewające działanie pomoże przetrwać nawet największym zmarzluchom w chłodne, jesienne wieczory.

Słodki i wartościowy miód

Kto z nas nie zna klasycznego napoju podawanego od pokoleń jako antidotum na fatalne samopoczucie i przy przeziębieniu: czarna mocna herbata, z dodatkiem miodu i cytryny. A to dlatego, że miód wspomaga układ odpornościowy oraz działa bakteriobójczo. Lepiej się także wchłania w postaci płynnej. Poza tym smakuje przepysznie! Pamiętajmy jednak, aby miód dodawać do ciepłego – około 60°C, nigdy gorącego naparu. Gorąca temperatura zabija dobroczynne właściwości miodu.

Owoce dzikiej róży

Rosną praktycznie w każdym ogródku, także osiedlowym. Ciemnoczerwone owoce dzikiej róży zbiera się w kwietniu i maju. Po zbiorach możemy je ususzyć bądź przyrządzić z nich konfiturę. Stąd już krótka droga do naszego kubka z herbatą. Owoc dzikiej róży zawiera ogromną ilość łatwo przyswajalnej witaminy C, szczególnie pożądanej w okresie grypowym. Witamina C wzmacnia organizm oraz pomaga zwalczyć przeziębienie i inne infekcje. Owoce dzikiej róży bez trudu znajdziemy także w gotowych mieszankach herbat.

Niepozorna pigwa

Z wyglądu owoc pigwy pospolitej może się kojarzyć z gruszką, jednak w ogóle nie przypomina jej smakiem. Pigwa jest kwaśna, twarda, posiada dużo pestek i… witaminy C oraz witamin z grupy B. Polecana jest przy grypie i przeziębieniu, a także wtedy, kiedy mamy obniżoną odporność. Możemy pokroić ją i wrzucić w formie surowej do herbaty, jednak wtedy najlepiej dodać również odrobinę miodu. Popularne jest także przygotowywanie z niej słodkiego syropu lub konfitury.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także