
Przepis na chłodnik: litewski, po hiszpańsku i na winie. Smacznego!
Chłodniki na lato można przygotowywać w różnych wariantach. Tradycyjnie, nowocześnie, na słono i na słodko. Polecamy kilka sprawdzonych przepisów na pyszny chłodnik.

Na początek – tradycyjnie
Myśląc o chłodniku, najczęściej przed oczyma pojawia się zupa z botwinki. Piękny, intensywnie różowy kolor to jej znak rozpoznawczy. W chłodniku nie powinno zabraknąć solidnej porcji zieleniny, zwłaszcza szczypiorku i koperku. Skorzystajcie z łatwego dostępu do chrupiącej i lekko pieprznej rzodkiewki.
Chłodnik podaje się na zimno, ale nie zmienia to faktu, że powinien mieć temperament. Lepiej od razu zrobić zapas ogórków, ponieważ idealnie uzupełniają danie. Charakter zupy wynika również z obecności zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego, maślanki lub śmietany. Nie można zapomnieć o dodatku soku z cytryny. W grę wchodzi nie tylko urozmaicenie smaku. Dodanie go na początku przygotowania składników, pozwoli zachować świeży kolor buraków. Niektórzy szefowie kuchni dorzucają do zupy kawałki pieczonego kurczaka albo indyka. To, o czym nie należy zapominać, to ugotowane na twardo jajko, które stanowi perfekcyjnie ukoronowanie talerza z chłodnikiem.
Chłodnik litewski
Czas przygotowania: 45 minut. Ilość osób: 4
Składniki:
200 g posiekanej botwiny
1 zielony ogórek
1 Bulionetka wołowa Knorr
1 pęczek rzodkiewki
500 ml jogurtu naturalnego
2 jajka
1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
300 ml wody
Sposób przygotowania:
W niewielkim garnku zagotuj wodę. Następnie dodaj do niej posiekaną botwinkę i gotuj przez około 10 minut do miękkości warzyw. Dodaj Bulionetkę wołową Knorr. Całość rozmieszaj i zagotuj. Potem odstaw wywar na bok do wystygnięcia.
Ogórka i rzodkiewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zimny wywar połącz ze startymi warzywami oraz jogurtem.
Gotowy chłodnik dopraw pieprzem, a następnie odstaw na około godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jajka na twardo. Zupę serwuj na zimno, z jajkami przekrojonymi na pół.
Dodatki do chłodników
Jeśli zależy nam na odświeżającym charakterze posiłku, nie sposób zapomnieć o listkach świeżej mięty. Warto przypomnieć sobie o lubczyku, który także doda zupie charakteru. Natomiast smak zupy zaostrza czosnek. Dla fanów naprawdę pikantnych smaków szczególnie polecamy papryczkę chili. Bardzo ciekawym elementem może być również seler naciowy, który dodatkowo wzbogaca danie zielonym kolorem. Co powiecie na ser w chłodniku? Bardzo dobrze sprawdzi się dodatek fety. Postawcie również na chrupiące elementy. Pestki słonecznika i prażone migdały będą wyglądać bardzo dekoracyjnie. Podobnie zresztą jak orzechy włoskie.
Chłodnik po hiszpańsku
Czas przygotowania: 15 minut. Ilość osób: 4
Składniki:
1 kg pomidorów bez skórki
1 Bulionetka drobiowa Knorr
500 ml soku pomidorowego
3 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
1 ogórek
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka sosu Worchester
2 cebule dymki
3 papryki zielone
300 ml wody
Sposób przygotowania:
Obierz i usuń gniazda nasienne z ogórka oraz papryk. Następnie pokrój pomidory, papryki, dymki, ogórka oraz ząbki czosnku na drobne kawałki. Zagotuj w garnku wodę wraz z Bulionetką drobiową Knorr. Gotowy bulion odstaw do wystudzenia.
Chłodny wywar zmiksuj z sokiem pomidorowym i warzywami. Zupę dopraw oliwą z oliwek, octem balsamicznym oraz sosem Worchester. Wszystko razem wymieszaj. Zupę wstaw do lodówki na około 2 godziny. Danie serwuj z dodatkiem lodu i łodygami selera naciowego.
Chłodnik z wyższej półki
Wykwintnym dodatkiem do chłodnika okażą się paluszki surimi, wędzony łosoś oraz szyjki rakowe. Macie ochotę na krewetki? One też pasują znakomicie, zwłaszcza do pomidorowych kompozycji. Warto pamiętać o kolejnym letnim przysmaku, czyli szparagach. Białe czy zielone? Wybór należy do Was! Jeśli chłodnik przygotowujecie na naprawdę specjalną okazję, zamówcie w sklepie mięsnym cielęcinę. Kurze jajko śmiało można zastąpić przepiórczym. Jakie przyprawy nadadzą zupie stylu? Z pewnością szafran!
Chłodnik na winie
Czas przygotowania: 30 minut. Ilość osób: 4
Składniki:
250 g pieczonego kurczaka
1 sztuka Przyprawy w Mini kostkach Czosnek Knorr
0,7 l wytrawnego czerwonego wina
2 szklanki soku pomidorowego
50 g orzechów włoskich
30 g rodzynek
1 pęczek natki pietruszki
1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
Sposób przygotowania:
Orzechy sparz i obierz ze skórki, a następnie posiekaj na kawałki. Połącz sok pomidorowy z winem i roztrzep płyn trzepaczką. Wrzuć orzechy. Mięso pokrój w kosteczkę. Rodzynki opłucz i odsącz z nadmiaru wody.
Do wina i soku pomidorowego dodaj mięso, rodzinki oraz Przyprawę w mini kostkach Czosnek Knorr. Dopraw do smaku pieprzem. Gotowy chłodnik podawaj z posiekaną natką pietruszki.