Przepis na deser: z kokosową tapioką i owocami sezonowymi

Przepis na deser: z kokosową tapioką i owocami sezonowymi

Autor: Ewa Kozioł
20 maj 2021 16:07

Deser z kokosową tapioką i ulubionymi owocami jest nie zwykle szybki i łatwy w przygotowaniu. Można go podawać w różnych kombinacjach owocowych.


Składniki (2–3 porcje):

70 g tapioki
woda Mama i ja
2–3 łyżki śmietanki kokosowej
1 łyżka miodu, syropu klonowego lub innego słodzika
ulubione miękkie owoce, np. borówka, maliny, truskawki
garść granoli
szczypta soli

Przygotowanie: 

1. Tapiokę ugotuj w wodzie Mama i ja z dodatkiem szczypty soli.
2. Odcedź ugotowaną tapiokę, a następnie zostaw na 3–4 minuty na durszlaku.
3. Przełóż tapiokę do miski, dodaj śmietanę kokosową oraz słodzik i dokładnie wymieszaj.
4. W szklance lub np. pudełku, które możemy zabrać ze sobą, ułóż warstwami owoce na przemian z tapioką. Większe owoce pokrój na małe kawałki.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także