PARTNER PORTALU
Przepis na pyszne gofry z burakami, serem i pesto

Przepis na pyszne gofry z burakami, serem i pesto

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
08 wrz 2020 15:29

Pyszne, sycące i chrupiące gofry z burakami, serem i pesto. Polecamy sprawdzony przepis dla każdego.

Składniki (ok. 20 gofrów):

- 2 szklanki mąki pszennej

- 1,5 szklanki wody gazowanej

- 1 szklanka mleka

- 3 łyżki tartych migdałów Kresto

- 1/3 szklanki oleju Rapso

- 2 jajka

- 1/2–1 łyżeczka soli

Składniki na pesto:

- 1 opakowanie orzechów piniowych Kresto (100 g)

- 1 szklanka listków bazylii

- 2 ząbki czosnku

- olej Rapso

- sól do smaku

Dodatkowo:

- 3 ugotowane/upieczone buraki

- 200 g ulubionego sera, np. koziego

- rukola 

Przygotowanie

Przygotuj ciasto na gofry:

1. Oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami.

2. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem.

3. Piecz gofry na złocisty kolor. Czas pieczenia i chrupkość gofrów uzależniona jest od mocy gofrownicy. Im jest silniejsza, tym szybciej je upieczemy i będą bardziej chrupiące.

Przygotuj pesto:

1. Orzeszki podpiecz na suchej patelni na lekki brąz.

2. Miksuj je z obranym czosnkiem i bazylią stopniowo dolewając olej, aż do uzyskania odpowiadającej Ci gęstości.

3. Na koniec dopraw pesto solą. 

Gotowe gofry podawaj z porcją sałaty, pokrojonymi burakami oraz serem. Całość skrop pesto. Dodanie tartych migdałów podnosi walory odżywcze dania.

Poleca firma VOG Polska

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także