Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Przepis na pyszne gofry z burakami, serem i pesto

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
08 wrz 2020 15:29

Pyszne, sycące i chrupiące gofry z burakami, serem i pesto. Polecamy sprawdzony przepis dla każdego.

Składniki (ok. 20 gofrów):

- 2 szklanki mąki pszennej

- 1,5 szklanki wody gazowanej

- 1 szklanka mleka

- 3 łyżki tartych migdałów Kresto

- 1/3 szklanki oleju Rapso

- 2 jajka

- 1/2–1 łyżeczka soli

Składniki na pesto:

- 1 opakowanie orzechów piniowych Kresto (100 g)

- 1 szklanka listków bazylii

- 2 ząbki czosnku

- olej Rapso

- sól do smaku

Dodatkowo:

- 3 ugotowane/upieczone buraki

- 200 g ulubionego sera, np. koziego

- rukola 

Przygotowanie

Przygotuj ciasto na gofry:

1. Oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami.

2. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem.

3. Piecz gofry na złocisty kolor. Czas pieczenia i chrupkość gofrów uzależniona jest od mocy gofrownicy. Im jest silniejsza, tym szybciej je upieczemy i będą bardziej chrupiące.

Przygotuj pesto:

1. Orzeszki podpiecz na suchej patelni na lekki brąz.

2. Miksuj je z obranym czosnkiem i bazylią stopniowo dolewając olej, aż do uzyskania odpowiadającej Ci gęstości.

3. Na koniec dopraw pesto solą. 

Gotowe gofry podawaj z porcją sałaty, pokrojonymi burakami oraz serem. Całość skrop pesto. Dodanie tartych migdałów podnosi walory odżywcze dania.

Poleca firma VOG Polska

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także