Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Przepis z przesłaniem: zjedz różowy obiad!

Autor: Urszula Tatur
22 paź 2021 15:20

Każdy sposób jest dobry, by przypomnieć bliskiej osobie jak ważne są badania profilaktyczne. Zwłaszcza w przypadku raka piersi, którego wczesne wykrycie to ogromna szansa na wyleczenie. Dlatego też w październiku, który od ponad 30 lat przybiera odcienie różu i staje się miesiącem świadomości profilaktyki nowotworu piersi, choć jeden obiad w Twoim domu niech będzie różowy! Niech zachęci bliską Ci kobietę, by zbadała się – jeśli nie dla siebie, to dla Ciebie!

Taka też idea przyświeca marce Thermomix®, która z okazji różowego października zorganizowała w tym roku akcję pod hasłem #zbadajsiedlamnie! Punktem wyjścia jest tu codzienność kobiet – mam, babć, córek, żon, partnerek, przyjaciółek, zajętych domem, pracą, rodziną, dbających o wszystkich wokół... tylko nie o siebie. Skoro więc nie masz czasu, by badać się dla siebie #zbadajsiedlamnie! Zbadaj się, bo mi na Tobie zależy, bo Cię kocham, bo nie chcę żebyś zachorowała, bo… Powodów jest mnóstwo!
Jednym z elementów akcji jest publikacja na platformie Cookidoo® wyjątkowej kolekcji różowych przepisów, które w sposób symboliczny mają przypominać o profilaktyce i samobadaniu. Wśród nich znalazł się przepis na makaron z pesto z buraka – idealny, różowy obiad dla najbliższych!


Makaron z pesto z buraka
(TM6, TM5)

 

SKŁADNIKI
1500 g wody
45 g oliwy z oliwek
1½ łyżeczki soli
2 łyżki migdałów, w płatkach
1 cytryna, ekologiczna
320 g makaronu pełnoziarnistego, typu spaghetti lub 320 g makaronu orkiszowego, typu spaghetti
250-280 g czerwonego buraka (ok. 1 średnia szt.), pokrojonego na kawałki
30 g orzechów włoskich, łuskanych
1 ząbek czosnku
10 g płatków drożdżowych, nieaktywnych
4-5 liści bazylii, świeżych
liście bazylii, świeże, do dekoracji Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 5 g oliwy i 1 łyżeczkę soli, gotować 10 min/100°C/obr. 1. W tym czasie na kuchence, na suchej patelni uprażyć migdały na złotobrązowy kolor, odstawić. Z cytryny zetrzeć skórkę bez białych błonek, z ½ owocu wycisnąć sok, odstawić.

2. Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego dodać makaron, nie zakładać miarki, gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu/100°C/ /obr. 1. Makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć do dużej miski, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce.

3. Do naczynia miksującego włożyć burak, orzechy i czosnek, zmiksować 15 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

4. Dodać pozostałe 40 g oliwy, połowę skórki otartej z cytryny, sok z cytryny, płatki drożdżowe, bazylię i pozostałe ½ łyżeczki soli, zmiksować 15 s/obr. 8. Pesto z buraka przełożyć do miski z makaronem, wymieszać kopystką. Makaron z pesto z buraka podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypany migdałami w płatkach, pozostałą skórką otartą z cytryny i liśćmi bazylii.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®

1. Na kuchence, na suchej patelni uprażyć migdały na złotobrązowy kolor, odstawić. Z cytryny zetrzeć skórkę bez białych błonek, z ½ owocu wycisnąć sok, odstawić.

2. Makaron ugotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem 5 g oliwy. Odcedzić i odstawić w ciepłe miejsce.

3. Buraka, orzechy i czosnek, zmiksować w blenderze

4. Dodać pozostałe 40 g oliwy, połowę skórki otartej z cytryny, sok z cytryny, płatki drożdżowe, bazylię i pozostałe ½ łyżeczki soli, zmiksować na wysokich obrotach. Pesto z buraka przełożyć do miski z makaronem, wymieszać. Makaron z pesto z buraka podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypany migdałami w płatkach, pozostałą skórką otartą z cytryny i liśćmi bazylii.

WSKAZÓWKA
• Płatki drożdżowe nieaktywne nadają potrawie delikatnie serowy smak. Dostarczają organizmowi wszystkich dziewięciu niezbędnych aminokwasów, są doskonałym źródłem witamin z grupy B (niekiedy są wzbogacane także witaminą B12). Płatki drożdżowe nieaktywne można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w sklepach internetowych.
WARIANT
• W wersji niewegańskiej, płatki drożdżowe można zastąpić startym parmezanem. Gotowe danie można również podać posypane pokruszonym serem feta lub z łyżką sera ricotta.

 

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także