Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Przygotuj śniadanie kreatywnie. Sprawdź trzy proste pomysły

Autor: Urszula Tatur
26 paź 2021 10:39

Na pewno znasz przysłowie „śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, kolację jak żebrak” – jest w nim wiele prawdy. Dbając o prawidłową dietę warto kierować się właśnie tą zasadą. Jednak większość z nas rano je niewiele lub wcale, a to może niekorzystnie wpływać na zdrowie i samopoczucie. A jak przygotować pyszne, pożywne śniadanie? Sprawdź!

Jedz regularnie

Regularne jedzenie śniadań to recepta m.in. na utrzymanie prawidłowej wagi. Niestety często jemy je tylko w weekendy. Przyczyną jest szybkie tempo życia i nadmiar obowiązków, a także brak dbałości o właściwą porę spożywania dań. W efekcie uczucie głodu narasta w drugiej połowie dnia i często powoduje napady obżarstwa. Efekt? Podjadasz i często jesz o wiele więcej na obiad i kolację, a to sprzyja gromadzeniu się tkanki tłuszczowej oraz permanentnemu uczuciu zmęczenia i rozdrażnienia. Natomiast jedząc odpowiednio zbilansowane poranne posiłki zaspokoisz głód i skuteczniej będziesz kontrolować uczucie łaknienia podczas całego dnia.

Co przygotować na śniadanie?

Na śniadanie nadal najchętniej wybierane są kanapki. Nic dziwnego – są szybkie w przygotowaniu i pożywne. Kanapkę możesz urozmaicić dodając do niej ulubione składniki – wystarczy odrobina kreatywności. Sięgnij po pieczywo wieloziarniste, warzywa i chudą wędlinę, która jest cennym źródłem białka, żelaza, cynku, fosforu i witamin z grupy B. – Świetnie sprawdzą się wędliny w plastrach. Są zamknięte w funkcjonalnych opakowaniach i poporcjowane, dlatego znacznie pomogą skrócić czas przygotowywania kanapek. Jeśli przyrządzamy śniadanie najmłodszym, możemy zrobić to pomysłowo i np. zrobić wesołe kanapeczki z motywami zwierząt lub kwiatów (można je wyciąć z plasterków wędlin). W naszej linii plastrów Pekpol dostępnych jest wiele rodzajów wędlin, m.in. salami, szynka gotowana, polędwica sopocka – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Parówki czy jajecznica?

Wśród śniadaniowych propozycji mocną pozycję mają dania, które są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przy okazji pożywne. Do takich można zaliczyć typowy śniadaniowy klasyk, czyli jajecznicę oraz parówki, które Polacy bardzo często wybierają na pierwszy posiłek. Kluczowy jest nie tylko ich charakterystyczny smak, ale również to, że mają dużą ilość zastosowań i można je szybko przygotować w prosty sposób – nie wymaga to specjalnych umiejętności kulinarnych. Dlatego świetnie sprawdzają się jako szybkie śniadanie przed wyjściem do pracy lub do szkoły. – Parówki mogą też być pożywną przekąskę w ciągu dnia. Oczywiście pod warunkiem, że wybierzemy pełnowartościowy produkt, z wysoką zawartością dobrej jakości mięsa, np. parówki Paryżanki z naszej oferty, które są chętnie wybierane przez konsumentów. Oprócz analizy składu, zwróćmy też uwagę na smak i konsystencję parówek: powinny być twardsze i mieć zwartą strukturę – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Co zabrać do szkoły lub pracy?

Zjadłeś w domu obfite pierwsze śniadanie? Zapas energii wystarczy na 3, maksymalnie 4 godziny. Drugie śniadanie uzupełni składniki odżywcze, które jedynie w części zapewniłeś organizmowi podczas posiłku w domu. Dzięki niemu nabierzesz sił do dalszej pracy i będziesz bardziej aktywny. Pamiętaj, aby przygotować je w domu. Dzięki temu nie kupisz przypadkowej, niezdrowej przekąski, takiej jak słodycze.
3 przepisy na pyszne przekąski do szkoły lub pracy:

Parówki w cieście francuskim

Składniki:
• 1 opakowanie parówek Paryżanek ZM Pekpol
• 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
Przygotowanie:
Rozwinąć ciasto francuskie i podzielić na tyle kawałków, ile jest parówek. Owinąć każdą z parówek, tak aby ciasto lekko nachodziło na siebie, zlepić brzegi. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego do 180° piekarnika na 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odczekać, aby nieco przestygły. Podawać lekko ciepłe.

Kanapki z chleba razowego ze świeżymi warzywami, pesto, salami i serem

Składniki:
• kilka kromek chleba razowego
• opakowanie salami dojrzewającego ZM Pekpol w plastrach (100 g)
• kilka plastrów żółtego sera
• sałata masłowa
• pomidor
• pieprz i sól do smaku
• czerwone pesto
Przygotowanie:
Kromki posmarować cienką warstwą czerwonego pesto, ułożyć sałatę, ser żółty, plastry salami i pomidora. Przykryć drugą kromką.

Tortille z liśćmi szpinaku i schabem 

Składniki:
• 2 placki tortilli
• 100 g schabu ZM Pekpol w plastrach (opakowanie)
• 100 g młodego szpinaku
• 8 plastrów pomidora
• 1 żółta papryka
• 3 łyżki majonezu
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• sól
• pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na podgrzane na suchej patelni tortille położyć plasterki schabu, liście młodego szpinaku, plasterki pomidora i pokrojoną w paseczki paprykę. Majonez połączyć z jogurtem, dodać wyciśnięty czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Sos czosnkowy rozprowadzić na warzywach i zwinąć tortille w rożki.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także