Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Pyszna pizza: zobacz świetny przepis!

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
09 paź 2020 10:12

Polecamy przepis na na lekką i pożywną pizzę, w której delikatność mozzarelli przeplata się z wytrawną nutą karczochów i anchois. Będzie naprawdę smacznie.

Składniki na pizzę:

· 50 g mąki chlebowej

· 150 ml ciepłej wody

· 7 g drożdży suszonych

· 1 łyżeczka soli

· 1/2 łyżeczki cukru

· 1 łyżka suszonego oregano

· 1 łyżka oleju Rapso 

Dodatki

· 1/2 puszki karczochów Happy Frucht

· 1 słoiczek anchois Mayflower

· 1 figa

· 4 plastry bakłażana

· 2 kulki mozarelli

· 8 pomidorków koktajlowych

· 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

· 1 łyżka suszonego oregano

· 2 ząbki czosnku

· 1 łyżka oleju Rapso

· świeże zioła, np. bazylia, oregano

· garść rukoli

· sól

 Przygotowanie: 

1. Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki na pizzę. Dodaj wodę. Wyrabiaj ciasto około 5 minut. Najłatwiej zrobisz to przy pomocy robota kuchennego z końcówką do ciasta drożdżowego.

2. Gdy ciasto będzie elastyczne, dodaj olej i wyrabiaj jeszcze około 1 minuty, do całkowitego wchłonięcia oleju przez ciasto.

3. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 1,5 godziny, do podwojenia objętości.

4. Bakłażana posmaruj z obu stron olejem i grilluj go z obu stron na patelni grillowej.

5. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Uformuj dwa blaty pizzy lekko rozciągając ciasto.
Ciasto ułóż na blaszkach, w których będziesz piekł pizzę.

6. Posmaruj blaty koncentratem pomidorowym, posyp oregano oraz drobno pokrojonym czosnkiem. Ułóż plastry mozarelli, osączone anchois, plastry bakłażana, pokrojone figi oraz pomidorki. Pizzę piecz przez 7–10 minut w rozgrzanym do 250°C piekarniku z funkcją góra-dół.

7. Przed podaniem pizzę pokrój i posyp ziołami i rukolą.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także