Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Pyszna sałatka. Polecamy przepis na sałatkę w stylu tajskim

Autor: Ewa Kozioł
29 maj 2021 19:17

Sałatka w stylu tajskim jest niebanalnym połączeniem wyrazistych smaków i dodatków.  To idealna propozycja lunchu dla osób na diecie bezmięsnej. Zadowoli podniebienia fanów azjatyckiej kuchni. 

Składniki (na 2 porcje):

· 250 g boczniaków

· 100 g makaronu wonton

· 1/2 pęczka szparagów zielonych

· 150 g tofu

· szczypiorek

· 4–5 łyżek sosu sojowego

· 2 łyżki oleju Rapso

· 2 łyżki sezamu Kresto

Marynata do tofu

· 4 łyżki mąki kukurydzianej

· 1 łyżka drobno pokrojonego imbiru

· 3 ząbki drobno pokrojonego czosnku

· 1/3 szklanki sosu sojowego

· 1/3 szklanki wody

· 1 łyżka cukru trzcinowego demerara Gold Pack

· 1 łyżka octu ryżowego

Dodatkowo:

· olej Rapso do smażenia

Przygotowanie:

1. Makaron przygotuj według zaleceń producenta. Odcedź, dodaj sos sojowy i olej, a następnie wszystko wymieszaj.

2. Boczniaki pokrój w paski, rozgrzej patelnię, dodaj olej i smaż do momentu aż grzyby będą miały ładny, brązowy kolor.

3. Ze szparagów usuń końcówki, a następnie pokrój je w plastry wielkości około 1–2 cm, zblanszuj je gotując na parze przez 2–3 minuty.

4. Tofu pokrój w kostkę (ok. 2x2cm), przełóż do miski i otocz mąką. W osobnej misce wymieszaj także pozostałe składniki na marynatę.

5. Rozgrzej patelnię z olejem i smaż na niej tofu ze wszystkich stron.

6. Usmażone tofu zdejmij z patelni i odłóż na bok, wylej olej, a następnie wlej wymieszane składniki marynaty. Gotuj 1 minutę, dodaj tofu i całość gotuj około 1 minuty stale mieszając.

7. Jeżeli chcesz zabrać sałatkę ze sobą na wynos, układaj warstwowo wystudzone składniki sałatki w pojemniku, na koniec posyp całość sezamem.

8. Jeśli sałatka ma być zjedzona w domu, układaj w miseczkach składniki obok siebie. Całość przed podaniem posyp szczypiorkiem i sezamem.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także