Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNER SERWISU

Pyszne ciało: przepis na jabłka pieczone pod kruszonką

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
30 lis 2020 13:32

Polecamy przepis na proste, smaczne i pełne walorów smakowych jabłka pieczone pod kruszonką. Smacznego.

Składniki (4 porcje):

4 duże jabłka (twarde)
1/2 szklanki rodzynek Kresto
1/2 szklanki żurawiny Kresto
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki kardamonu

Dodatki:

4 duże śliwki
1/2 szklanki świeżej żurawiny
1 łyżka miodu
gałązki rozmarynu do podania 

Kruszonka:

1/2 szklanki orzechów laskowych Kresto
50 g masła (miękkiego)
50 g cukru trzcinowego demerara Gold Pack
100 g mąki pszennej

Przygotowanie:

1. Jabłka umyj, zetnij górę, wydrąż ogryzek. Rodzynki i żurawinę zalej wodą i odstaw na 15 minut. Orzechy posiekaj.

2. Składniki na kruszonkę połącz, przełóż na 10 minut do zamrażalnika.

3. Osącz owoce z wody, połącz z miodem, cynamonem i kardamonem.

4. Ułóż jabłka w formie do zapiekania. W środek każdego jabłka włóż miks rodzynek i żurawiny. Obok jabłek ułóż połówki śliwek, świeżą żurawinę oraz ścięte wcześniej góry jabłek. Polej owoce miodem, pokrusz na wierzch kruszonkę.

5. Owoce piecz w temp. 175°C na środkowej półce przez około 40 minut, do zarumienienia kruszonki i upieczenia jabłek.

6. Podawaj na ciepło, posypując całość rozmarynem.

Poleca Vog Polska.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także