Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Pyszne dania. Zobacz przepisy na Światowy Dzień Wegetarianizmu

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
29 wrz 2020 12:28

Światowy Dzień Wegetarianizmu obchodzimy 1 października. Z tej właśnie okazji polecamy kilka sprawdzonych, smacznych przepisów na dania bez mięsa.

Pomysłodawcą tej inicjatywy jest Międzynarodowa Unia Wegetariańska. Główny cel akcji stanowi promowanie jadłospisu roślinnego jako różnorodnego i, rzecz jasna, pysznego sposobu komponowania codziennych posiłków. 

Nie tylko dla wegetarian

Świętować tę wyjątkową okazję mogą wszyscy – nie tylko osoby, które zdecydowały się na całkowite wyeliminowanie produktów odzwierzęcych ze swojej diety. W wielu miejscach na świecie właśnie tego dnia organizowane są wydarzenia, prezentacje, spotkania, a nawet duże festiwale, podczas których można zapoznać się z korzyściami płynącymi z roślinnego jadłospisu, wegetariańskimi recepturami i zamiennikami, które mogą znacząco ułatwić przejście na zieloną stronę mocy. Większość tego rodzaju akcji związanych jest również z degustacjami. Niejeden raz można być zaskoczonym, jak smaczne i urozmaicone jest jedzenie wegetariańskie. Przy okazji warto uświadomić sobie, że to, co ląduje na naszych talerzach, ma wpływ nie tylko na nasze doznania smakowe i stan zdrowia, ale też kondycję całej planety. Roślinna dieta jest mniej obciążająca dla środowiska. Cechuje ją mniejsze zużycie wody, niższa emisja gazów cieplarnianych, mniejszy wpływ na utratę bioróżnorodności, a także może wykarmić więcej ludzi.

Ratatuj

Czas przygotowania: 60 minut. Ilość osób: 4. 

Składniki:

1 bakłażan
1 opakowanie Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
2 cukinie
3 cebule
4 pomidory
2 czerwone papryki
1 zielona papryka
1 garść świeżego tymianku
4 łyżki oliwy z oliwek
1 Liść laurowy z Turcji Knorr
3 ząbki czosnku
250 ml wody

Przygotowanie:

Cebule, cukinie, papryki oraz bakłażana pokrój w grubą kostkę. Połącz warzywa z oliwą z oliwek, a następnie rozłóż na tacy wyłożonej pergaminem. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30-40 minut.

Gotowe warzywa wrzuć do garnka. Dodaj pomidory pokrojone w kostkę, posiekany tymianek i czosnek oraz liść laurowy. Wymieszaj z wodą zawartość opakowania Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr i połącz go z warzywami. Danie gotuj przez około 5-10 minut, aż sos zrobi się gęsty.

Kulinarne klasyki w wersji wege

Diety wegetariańskiej nie należy postrzegać jako serii wyrzeczeń i przykrej rezygnacji z tego, co lubi się najbardziej. Niemalże każdą mięsną potrawę można przyrządzić, używając roślinnych alternatyw. Zamiast klasycznych kotletów można podać grzyby w chrupiącej panierce, świetnie nadają się do tego, chociażby kanie albo boczniaki. Bigos wegetariański też smakuje wyśmienicie, grunt to dopasowanie odpowiednich dodatków. Suszone leśne grzyby, rodzynki, figi oraz zestaw ziół i przypraw sprawiają, że potrawie niczego nie brakuje. Ryba po grecku bez ryby? To też możliwe! Do duszonej włoszczyzny wystarczy dodać kawałki tofu, które wcześniej można zamarynować w ulubionych składnikach. Zerknijmy również w stronę kulinariów z innych części świata. Od dawna wiadomo, że kultowe burgery wcale nie muszą zawierać wielkiej porcji wołowiny, by zachwycać smakiem. Apetyczny kotlet można przyrządzić z kaszy i warzyw, na przykład marchwi czy soczewicy. 

Tortille z czerwoną fasolą

Czas przygotowania: 40 minut. Ilość osób: 4.

Składniki:

4 tortille pszenne
1 puszka czerwonej fasoli
1 cebula
1 łyżeczka Czosnku z USA Knorr
0,5 łyżeczki Chili z Indii Knorr
1 łyżka Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
1 pęczek natki kolendry
2 łyżki Przyprawy do warzyw z grilla Knorr
1 papryka czerwona
1 cukinia
2 pomidory
5 listków sałaty lodowej
6 łyżek oleju rzepakowego
sól do smaku

Przygotowanie:

Posiekaj pęczek kolendry. Paprykę i cukinię pokrój w plastry, a następnie obtocz warzywa w oleju oraz Przyprawie do warzyw z grilla Knorr. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i nałóż na nią warzywa. Wszystko wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut. Pomidory oraz cebulę pokrój w kostkę. Zeszklij cebulę na rozgrzanym oleju. Dodaj pomidory, fasolę odsączoną z wody, kmin rzymski, czosnek, chili oraz wlej pół szklanki wody. Całość gotuj przez kilka minut.
Składniki przełóż do kielicha miksera i starannie rozdrobnij na pastę. Dopraw odrobiną soli oraz posiekaną natką kolendry.

Podgrzej płaty tortilli na patelni i posmaruj je pastą z fasoli. Przekrój placki na pół. Z połówki zwiń rożek i podwiń koniec placka, aby zawartość nie mogła z niego wyciec. Do środka włóż liść sałaty oraz upieczone warzywa.

Obiad to nie wszystko

Warto mieć w zanadrzu co najmniej kilka przepisów na wegetariańskie przekąski, które nie tylko zadowolą burczący brzuch, ale będą mogły pojawiać się również w naszym menu przy różnorodnych okazjach. Wieczorem wracacie do domu zmęczeni i zmarznięci? Postawcie na zupy – przygotowane na warzywnym wywarze smakują bardzo dobrze, a przyrządzić je można z dowolnych warzyw. Planujecie seans filmowy? Do pochrupania polecamy pieczone warzywa: marchew, buraka, pasternak, pietruszkę. Do nich świetnie pasują różnego rodzaju dipy, sosy i pasty, np. z grillowanej cukinii albo bakłażana. Jeśli chcecie pokazać bliskim podczas przyjęcia, jak zabrać się za dietę wegetariańską, podajcie focaccie z pomidorami. Równie dobrze możecie zabierać ją ze sobą do pracy lub szkoły w ramach drugiego śniadania. 

Focaccia z pomidorami

Czas przygotowania: 30 minut. Ilość osób: 6.

Składniki:

500 g mąki
35 g drożdży
300 ml wody
4 pomidory
2 łyżki Mieszanki ziół i przypraw Włoskiej z suszonymi pomidorami Knorr
1 łyżeczka Przyprawy suszone pomidory z czosnkiem Knorr
50 ml oliwy z oliwek
6 łyżek krojonych pomidorów z puszki
1 łyżka cukru
1 pęczek świeżego oregano
1 łyżeczka soli morskiej

Przygotowanie:

Do miski miksera wrzuć drożdże, wsyp cukier, sól i przyprawy Knorr, a następnie wlej wodę. Podgrzewaj wszystko przez 2 minuty. Dodaj krojone pomidory z puszki i oliwę z oliwek. Mieszaj wszystko dokładnie przez minutę. Do miksera wsyp mąkę i wyrabiaj ciasto przez około 3 minuty. Gotowe ciasto wyjmij z maszyny i posyp odrobiną mąki. Masę wyrabiaj jeszcze przez chwilę w dłoniach i włóż do miski. Ciasto przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Pomidory pokrój na małe części.

Blachę do pieczenia posmaruj oliwą z oliwek. Połóż na nią ciasto i rozgnieć je palcami, aby powstały lekkie dołki. Masę skrop oliwą z oliwek oraz poukładaj części pomidorów. Na koniec posyp całość przyprawami Knorr. Focaccie piecz przez około 25 minut. Danie serwuj w towarzystwie świeżych ziół.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także