Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Pyszne przepisy. Bardzo smaczne dania!

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
11 wrz 2020 13:25

O czym należy pamiętać, komponując śniadania, obiady, kolacje i przekąski, by wyglądały także smacznie? Mamy dla Was kilka sprawdzonych przepisów.

Choć media społecznościowe i chęć podzielenia się efektownym posiłkiem kojarzą się z obecnymi czasami, o prezencję żywności dbano już w starożytności. Wystawne uczty były pełne specjałów, które miały cieszyć nie tylko podniebienia, ale i wzrok. 

Dekorowanie potraw

Siedząc przy stoliku w restauracji, dość często można zauważyć, że niektóre osoby przed przystąpieniem do konsumpcji, uwieczniają podane potrawy na swoich telefonach i aparatach. Możemy śmiało założyć, że zdjęcie apetycznej przystawki, spektakularnego dania głównego lub kuszącej kolacji zaraz pójdzie w świat za sprawą kilku ruchów palcem. Zwracanie uwagi na wygląd posiłków nie jest jednak wymysłem współczesnych restauratorów, chcących przyciągnąć do swoich lokali jak największą liczbę gości.

Już podczas starożytnych uczt w Grecji i Rzymie dokładano starań, by stoły uginające się pod ciężarem jadła, prezentowały się nie tylko obficie, ale też stylowo. Obecnie również Japonia, Tajlandia i Korea słyną ze specjałów, od których nie można oderwać wzroku. 

Makaron po syczuańsku z tofu

Czas przygotowania: 40 minut. Ilość osób: 4.

Składniki:

1 opakowanie makaronu ryżowego vermicelli (glaze noodles)
100 g tofu
3 łyżki Przyprawy Czosnkowej grubo mielonej Knorr
300 g kapusty bok choy lub kapusty pekińskiej
1 marchewka
1 cukinia
10 g grzybów mun
1 pęczek szczypioru
1 pęczek natki kolendry
100 g kiełków sojowych
100 g orzechów ziemnych
1 czerwona papryka
3 cm kłącza imbiru
100 ml ciemnego sosu sojowego
1 mała papryczka chili
50 ml oleju sezamowego
50 ml oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Pokrój w cienkie paseczki paprykę, kapustę, marchewkę, grzyby i cukinię. Posiekaj chili, szczypiorek oraz kolendrę. Zetrzyj na tarce kłącze imbiru. W piekarniku albo na patelni upraż orzeszki ziemne. Następnie delikatnie je pokrusz.

Przełóż makaron ryżowy i grzyby mun do dwóch osobnych naczyń, zalej miski gotującą się wodą i odstaw, aż zmiękną na około 15 minut. Potem odcedź składniki z wody. Przygotuj garnek z szerokim dnem lub wok. Rozgrzej w nim olej i podsmaż kapustę, chili, imbir, kiełki sojowe, paprykę, marchewkę, cukinię, a także namoczone grzyby mun. Do całości dodaj tofu.

Smaż warzywa i tofu do momentu, aż lekko się zarumienią, po czym wlej olej sezamowy, wsyp Przyprawę Czosnkową grubo mieloną Knorr, dodaj orzechy i makaron. Na koniec dopraw potrawę natką kolendry oraz szczypiorkiem.

Celebrowanie posiłków

Wiele świąt w większości krajów jest związanych z uroczystymi spotkaniami przy stole. Wręcz nie wypada, by przy takiej oprawie serwować nijakie dania. To właśnie ten moment, kiedy oprócz przemyślanego dobierania serwetek, stroików, wazonów, kwiatów, świec i wszelkich innych dekoracji, pora sięgnąć po potrawy, które będą pasować do eleganckich strojów wszystkich biesiadników. Klasykami polskiej kuchni są schab ze śliwką lub morelą oraz pieczeń rzymska. Miłośnicy mniej tradycyjnych przysmaków chętnie sięgają po przepisy z ciastem francuskim i filo. Oba rodzaje można zamienić w bardzo apetyczną i w całkowicie jadalną dekorację potraw.

Polędwica z makaronem aglio olio

Czas przygotowania: 35 minut. Ilość osób: 4.

Składniki:

500 g polędwiczki wieprzowej
100 g bułki tartej typu panko lub 6 kromek chleba tostowego
100 g masła
1 pęczek natki pietruszki
50 g orzechów włoskich
3 łyżki Przyprawy Czosnkowej grubo mielonej Knorr
150 g surowego makaronu np. tagliatelle
1 małe chili
80 ml oliwy z oliwek
100 g sera parmezan
1 łyżeczka Czarnego pieprzu z Wietnamu mielonego Knorr
sól do smaku
pomidory koktajlowe na gałązkach

Przygotowanie

Drobno posiekaj natkę pietruszki, orzechy oraz chili. Natkę rozdziel na pół. Pierwszą część połącz z masłem, bułką tartą panko, orzechami oraz dwiema łyżkami Przyprawy Czosnkowej grubo mielonej Knorr.

Mięso wieprzowe oczyść z przerostów i błon oraz pokrój na grube około 3 cm plastry. Kawałki polędwiczki natrzyj na wierzchu odrobiną soli i pieprzu. Następnie ubij je lekko w ręku.
Mięso smaż z każdej strony na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Obsmażone plastry polędwicy przełóż na blaszkę do pieczenia i posmaruj je masą z masła, bułki tartej i pietruszki. Wszystko wstaw na około 15 minut do piekarnika i piecz w 190 stopniach.

Odrobiną oliwy z oliwek natrzyj gałązki pomidorów koktajlowych i wstaw je wraz z mięsem do piekarnika na około 10 minut. Ugotuj makaron al dente według instrukcji umieszczonej na opakowaniu. Na patelni użytej do smażenia polędwicy rozgrzej pozostałą ilość oliwy z oliwek i podsmaż na niej posiekane chili z jedną łyżką Przyprawy Czosnkowej grubo mielonej Knorr. Całość smaż przez chwilę, aż kawałki czosnku z przyprawy zarumienią się. Wszystko połącz z natką pietruszki oraz odrobiną wody. Danie starannie wymieszaj i posyp parmezanem.

Makaron podziel na porcje, zroluj wokół widelca i przełóż na talerze. Obok ułóż kawałek polędwicy oraz gałązkę pieczonych pomidorów.

Uroda dań tkwi w szczegółach

Bazą popisowych dań mogą być najdorodniejsze warzywa, soczyste porcje mięsa, wykwintne owoce morza, smakowite ryby, chrupiące ciasta czy gęste sosy. Ich zachęcający wygląd zależy jednak od wykończenia potraw drobnymi, ale niezwykle istotnymi dodatkami. Nie należy ograniczać się wyłącznie do ułożenia świeżej natki pietruszki na sałatce jarzynowej lub półmisku z wędlinami. Kotlet też może wyglądać dużo lepiej, jeśli jego towarzystwo na talerzu nie będzie sprowadzać się do kilku plasterków papryki i liści karbowanej sałaty.

Dużo bardziej interesująco wyglądają orzechy lub płatki migdałów. Pasują do deserów i dań wytrawnych. Wzięciem cieszą się jadalne kwiaty, które skutecznie ubarwiają każdą kompozycję. Korzystajcie z kiełków, ponieważ dzięki nim posiłki zyskują świeży wygląd i wyśmienity smak. Owocowe dodatki też są mile widziane. Pestki granatu, żurawina, porzeczki, śliwki, daktyle – to tylko propozycje na początek. Weźcie pod uwagę przyprawy grubo mielone.

Buraczany krem z truskawkami i serem

Czas przygotowania: 65 minut. Ilość osób: 4.

Składniki:

3 buraki
1 cebula
2 ziemniaki
200 g kremowego sera koziego
200 g mrożonych truskawek
4 świeże truskawki do dekoracji
2 łyżki Przyprawy Włoskiej grubo mielonej Knorr
1 kostka Bulionu warzywnego Knorr
6 łyżek oliwy z oliwek
3 Liście laurowe z Turcji Knorr
4 ziarenka Pieprzu czarnego z Wietnamu ziarnistego Knorr
3 ziarenka Ziela angielskiego z Meksyku Knorr
½ bagietki
2 łyżki płatków migdałowych
4 ząbki czosnku
2 l wody

Przygotowanie:

Zawiń buraki w folę aluminiową i piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie ostaw buraki do wystudzenia. Gdy warzywa będą już chłodne, obierz je i pokrój w kostkę.
Obierz ziemniaki oraz cebulę. Świeże truskawki przekrój na pół. Bagietkę pokrój pod skosem na cienkie kromki. Następnie upiecz je w piekarniku. Migdały upraż. Zeszklij cebulę na trzech łyżkach oliwy z oliwek. Do całości wrzuć czosnek oraz dodaj ziemniaki. Wszystko zalej wodą. Wrzuć Bulion warzywny Knorr oraz przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie i pieprz). Gotuj do miękkości ziemniaków.

Następnie dodaj buraki, ¾ sera koziego, rozmrożone truskawki oraz łyżkę Przyprawy Włoskiej Knorr grubo mielonej Knorr. Wszystkie składniki przełóż do kielicha miksera i starannie zmiksuj. Przecedź zupę przez sito z drobnymi oczkami. Pozostałą łyżkę Przyprawy Włoskiej grubo mielonej Knorr połącz z oliwą z oliwek. Krem z pokruszonym serkiem na wierzchu, płatkami migdałów oraz połówkami świeżej truskawki. Na koniec skrop zupę oliwą z przyprawą i serwuj z grzankami.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także