Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Pyszne przepisy na dania sezonowe. W roli głównej bób, fasolka szparagowa i kabaczek

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
23 lip 2020 10:50

Dziś zachęcamy, aby w swojej kuchni sięgnąć po warzywa sezonowe. Teraz są one najsmaczniejsze. Polecamy więc apetyczne propozycje, dzięki którym poznacie bób, fasolkę szparagową i kabaczka od najlepszej strony.

Smaczny bób

Mimo że powiedzenie to przywodzi na myśl niezbyt miłe skojarzenia, tym razem potraktujemy je dosłownie i udowodnimy, że przygotowywanie bobu to sprawa niebywale przyjemna. Był znany już tysiące lat temu, co daje mu pozycję jednego z najstarszych strączków uprawianych przez ludzkość. Szczególnym uznaniem cieszył się w starożytnej Grecji. Przez kolejne setki lat nie znikał z jadłospisów i stał się bardzo ważnym elementem posiłków biedniejszych obywateli.

Obecnie bób zyskuje coraz szersze grono wielbicieli, a potrawy ze smacznym strączkiem pojawiają się w kartach dań najznamienitszych restauracji. Przed rozpoczęciem gotowania warto dowiedzieć się, jak kupować bób. Najlepiej wypatrywać nasion, które nie były wystawione na działanie promieni słonecznych. Powinny być drobne, o świeżej, zielonej barwie, bez ciemnych przebarwień. Jeśli nie zużyjecie ich od razu po powrocie do domu, ziarna wyjmijcie z opakowania, przełóżcie do miseczki i przechowujcie w lodówce. Co dalej? Co Wam w duszy gra! Bób to pierwszorzędny składnik letnich zup oraz sałatek. Bardzo dobrze łączy się z ugotowanymi na twardo jajkami i kiełkami. Kompozycje z cukinią, rzodkiewką i pomidorami również udają się znakomicie. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zamienić bób w nieco bardziej konkretne danie. Wystarczy połączyć go z ulubioną kaszą, np. gryczaną albo kuskusem. Zielone ziarna to świetny materiał na farsz do pierogów. Doskonała alternatywa dla wariantów z kapustą i grzybami, które królują w zimowych jadłospisach. Macie ochotę na bób w naprawdę niebanalnym wydaniu? Spróbujcie pasty z bobu, który doskonale smakuje ze świeżym pieczywem, grzankami, pitą lub surowymi warzywami.

Pasta z bobu

Czas przygotowania: 25 minut. Ilość osób: 4

Składniki:

1 kg świeżego bobu
100 g orzechów ziemnych
50 ml oliwy z oliwek
1 cytryna
1 mały pęczek świeżej mięty
1 mały pęczek natki kolendry
1 zielone chili
3 ząbki czosnku
2 łyżki Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
sól do smaku

Sposób przygotowania:

Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok z owocu. Do gotującej wody z odrobiną soli wrzuć bób i gotuj przez około 10 minut. Potem odcedź bób i zalej go zimną wodą. Obierz ze skóry.

Orzechy i bób wrzuć do kielicha miksera. Następnie dodaj posiekane chili, oliwę z oliwek, kmin rzymski, czosnek, skórkę i sok z cytryny, odrobinę soli oraz połowę natki kolendry i mięty. Wszystko zmiksuj na gładką pastę. Podawaj z resztą kolendry i mięty.

Pyszny kabaczek

Niektórzy uważają, że między kabaczkiem a cukinią można postawić znak równości. Nie możemy się z tym zgodzić. Choć należą do tej samej rodziny dyniowatych, są odrębnymi warzywami. Kabaczek kształtem przypomina bakłażana, a na jego jasnozielonej lub żółtej skórce można zobaczyć niewielkie kropki – wystarczy przyjrzeć mu się uważnie. Podobnie jak cukinia, okaże się kapitalnym składnikiem leczo. Warzywna potrawka to danie, bez którego letnie posiłki nie byłyby takie same. Nadaje się do zamienienia go w bezmięsne placuszki, które staną się przyjemną odmianą od mięsnych kotletów mielonych lub schabowych. Zamienicie go w orzeźwiającą surówkę, będącą nieodzownym dodatkiem do dania głównego. Dla podkreślenia smaku dodajcie czosnek. Do bardziej złożonych kombinacji przydadzą się pieczarki i ser pleśniowy.

Krem z kabaczka to kolejna wakacyjna zupa, która skradnie Wasze serca. Pokrojone w grubsze plastry warzywa można panierować w jajku i bułce tartej albo zanurzyć w cieście naleśnikowym. Będzie pysznie! Czy kabaczek czymś jeszcze zaskoczy szefów kuchni? Odnajdzie się jako element… deserów. Poleca się używać go do ciast, w których nie brakuje kakao. Brownie i murzynki będą zachęcająco wilgotne. Przed słodkim deserem jako danie popisowe polecamy placki z kabaczka. 

Placki z kabaczka

Czas przygotowania: 105 minut. Ilość osób: 6

Składniki:

400 g ziemniaków (mączystej odmiany)
400 g kabaczka
1 cebula
100 g mąki pszennej
1 pęczek natki pietruszki
2 jajka
1 łyżeczka Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
50 ml oleju roślinnego do smażenia
1 łyżeczka Przyprawy Harissa Knorr
200 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka Czosnku z USA Knorr
1 cytryna

Sposób przygotowania:

Całe ziemniaki włóż do gotującej się wody. Ugotuj je na półtwardo. Następnie wystudź ziemniaki, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Zetrzyj kabaczka ma tarce, posyp warzywo solą i odstaw na około godzinę. Po tym czasie odciśnij nadmiar soku i usuń nadmiar soli. Natkę pietruszki i cebulę posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny. Wymieszaj w naczyniu sok z cytryny, jogurt, czosnek oraz natkę pietruszki. Sos odstaw na bok.

W naczyniu wymieszaj cebulę, ziemniaki, kabaczka, mąkę, resztę natki pietruszki, pieprz, jajka oraz Przyprawę Harissa Knorr. Z ciasta zrób niewielkie placki. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki z każdej strony na złoty kolor. Gotowe placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i przełóż na talerz. Danie serwuj z wcześniej przygotowanym sosem jogurtowym.

Fasolka szparagowa

Na świeżą fasolkę szparagową czeka się z utęsknieniem. Wygląda na to, że mamy do czynienia z prawdziwą królową straganów i sklepów warzywnych. Wiedzieliście, że ta swojska roślina przebyła do Europy bardzo długą drogę? Pochodzi z Ameryki Południowej, a jej pojawienie się na naszych stołach możemy zawdzięczać Krzysztofowi Kolumbowi. Jest idealnym pomysłem na uatrakcyjnienie talerzy i wprowadzenie większej ilości kolorów do posiłków. Dostępna jest bowiem w wersji żółtej o łagodnym smaku oraz zielonej – bardziej wyrazistej. Nic nie stoi na przeszkodzie, by łączyć je w barwne kompozycje.

Jak zacząć degustację fasolki szparagowej? Należy pamiętać, że zawsze wymaga gotowania. Miłośnicy najprostszych rozwiązań serwują ją na gorąco z bułką tartą i masłem. Będzie smakowitym dodatkiem do jajka sadzonego i omletów. Macie ochotę na trochę więcej kulinarnego zamieszania? Fasolkę szparagową wykorzystacie nie tylko jako warzywny dodatek do obiadu i kolacji. Sprawdzi się jako składnik warzywnych i mięsnych gulaszów. Wspaniale łączy się z innymi sezonowymi produktami. Zupy jarzynowe bez fasolki byłyby niekompletne.

Strączek podawajcie z ryżem, makaronem albo kaszą. Ułatwi poznawanie azjatyckich kulinariów w potrawach duszonych oraz smażonych. Upewnijcie się, czy macie zapas kurkumy, curry i imbiru. Co zrobić, by zachować smak i chrupką konsystencję fasolki na dłużej? Dobrze znosi mrożenie. 

Sałatka z fasolką szparagową

Czas przygotowania: 45 minut. Ilość osób: 4

Składniki:

250 g tofu
1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego z białym pieprzem Knorr
250 g zielonej fasolki szparagowej
300 g ziemniaków
2 jajka
1 szalotka
1 łyżka musztardy ziarnistej
1 łyżka octu jabłkowego
5 łyżek oliwy z oliwek
250 g pomidora
1 puszka czarnej fasoli
1 pęczek natki pietruszki
pół cytryny

Sposób przygotowania:

Pokrój tofu na plastry o grubości około pół centymetra. Połącz Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy z białym pieprzem Knorr z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Zamarynuj tofu. Pokrój w kostkę ziemniaki i ugotuj je do miękkości w lekko osolonej wodzie. Fasolkę szparagową gotuj przez około 20 minut. Gotuj jajka 8 minut. Po wystudzeniu obierz je i poprzekrawaj na pół.

Pokrój w półplastry szalotkę, a pomidora w kostkę. Wyjmij i odciśnij tofu z marynaty. Do sosu dodaj musztardę, ocet oraz dwie łyżki wody. Całość wymieszaj. Zamarynowane tofu usmaż na gorącej patelni.

W dużym, głębokim naczyniu połącz ziemniaki, fasolkę szparagową, pomidory, szalotkę, odcedzoną czarną fasolę oraz wcześniej przyrządzony sos. Na wierzch sałatki połóż usmażone plastry tofu oraz połówki jajka. Całość posyp natką pietruszki.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także