Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Pyszne przepisy na dania z grzybami. Polecamy!

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
14 paź 2020 10:45

Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślak. Polecamy pyszne przepisy na dania z grzybami.

Grzyby z tradycjami

W polskich kulinariach leśne grzyby od wieków zajmują ważne miejsce. Na przestrzeni lat zajadali się nimi wszyscy, nawet królowie! Z racji tego, że dostępne były tylko przez kilka miesięcy w roku, popularne stało się ich suszenie. Nic tak nie dodaje charakteru tradycyjnemu bigosowi, jak garść pachnących grzybów. Pierogi lub uszka z grzybami to receptury, o których również warto pamiętać.

Zastanawiacie się jak podać grzyby w bardziej codziennym wydaniu? Łazanki to potrawa, która się nie starzeje. Można zajadać się makaronami przyrządzanymi na modłę włoską, ale powrót do łazanek sprawi ogromną przyjemność każdemu smakoszowi. Grzyby pasują do najróżniejszych dań mięsnych, w tym zrazów, gulaszu i polędwiczek wieprzowych. Sos grzybowy wzbogaci i uszlachetni smak dowolnej porcji mięsa, która pojawi się na talerzu. Podobnie zadziała w przypadku placków ziemniaczanych. 

Strogonow na szybko

Czas przygotowania: 45 minut. Ilość osób: 4. 

Składniki:

400 g polędwiczki wieprzowej
300 g pieczarek
2 łyżki musztardy
5 kwaszonych ogórków
1 cebula
1 łyżka mąki
olej do smażenia
300 ml wody
1 opakowanie Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr

Przygotowanie:

Polędwiczkę wieprzową pokrój w cienkie paski. Mięso wymieszaj z musztardą i odstaw na jakiś czas do zamarynowania. Grzyby pokrój w cząstki. Olej rozgrzej na patelni i podsmaż na nim cebulę pokrojoną w piórka oraz pieczarki.

Cebulę i grzyby połącz z mięsem oprószonym mąką. Wszystko usmaż, co jakiś czas mieszając.
Następnie wlej wodę i wsyp zawartość opakowania Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr. Rozmieszaj i duś całość do momentu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj kwaszone ogórki pokrojone w paski. Danie podawaj z pieczywem.

Zupy grzybowe

Jak wykorzystać pachnące grzyby? Zacząć możecie od zupy pieczarkowej, ale zadbajcie o dodatki, które odmienią jej spowszedniały wizerunek. Możecie podać ją z wędzonym boczkiem, mięsnymi pulpecikami lub przygotować na bazie ciemnego piwa. Nie miejcie oporów przed dodaniem do niej innych rodzajów grzybów, chociażby uwielbianych borowików.

Jesteście gotowi na bardziej złożone eksperymenty? Do zup fantastycznie pasują wspomniane prawdziwki oraz podgrzybki. W roli zupy na stołach mogą wystąpić grzybowe, wegetariańskie flaczki. Nawet osoby, które zwykle nie unikają mięsa, będą prosić o dokładki. Wypróbujcie również krem z borowików na winie, czyli prostą, szybką, ale wykwintną zupę grzybową.

Krem z borowików na winie

Czas przygotowania: 30 minut. Ilość osób: 4.

Składniki:

5 dag suszonych borowików
1 opakowanie Kremowej zupy borowikowej Knorr
0,5 szklanki białego wina
3 łyżki śmietany kremówki
250 g ugotowanego makaronu typu wstążki
0,5 pęczka natki pietruszki
500 ml wody

Przygotowanie:

Borowiki ugotuj w wodzie, a następnie pokrój je na kawałki. Na wywarze powstałym z gotowania grzybów przyrządź Kremową zupę borowikową Knorr. Do całości dolej wino i gotuj razem jeszcze przez 10 minut. Na koniec dodaj do zupy śmietankę. Zupę serwuj z ugotowanym wcześniej makaronem i posypaną natką pietruszki.

Grzybowe rewolucje

Leśne rarytasy śmiało można dorzucać do dań egzotycznych. Istnieje tyle różnorodnych gatunków grzybów, że bez trudu dopasujecie je do potraw z najróżniejszych stron świata. Skoro była mowa o zupach, nie sposób pominąć wyśmienitego japońskiego ramenu – koniecznie z boczniakami, które zdobywają w Polsce coraz większe uznanie. Leśne grzyby mogą pierwszorzędnie współgrać z innymi azjatyckimi specjałami. Przygotujcie je w formie sałatki z dodatkiem ryżu, mięty, kolendry, trawy cytrynowej, chili, soku z limonki i sosu sojowego. 

Apetyczne kurki warto wykorzystać jako nadzienie do tarty na kruchym spodzie. To z kolei potrawa inspirowana kulinariami francuskimi. Macie ochotę na śródziemnomorskie klimaty? Słynna włoska polenta z sosem z borowików zamieni się z prostej przekąski w wybitny specjał. Dla głodnych wrażeń polecamy grzybowe risotto, którym śmiało można pochwalić się nawet podczas wystawnego bankietu. 

Grzybowe risotto

Czas przygotowania: 45 minut. Ilość osób: 4.

Składniki:

1 średnia cebula
300 g ryżu arborio lub innego ryżu do risotto
30 g suszonych borowików
200 ml białego wytrawnego wina
2 sztuki Bulionu na włoszczyźnie Knorr
4 łyżki sera mascarpone
2 łyżki Oregano z Turcji Knorr
50 g parmezanu
3 łyżki oliwy z oliwek
1 l wody

Przygotowanie:

Zalej gorącą wodą suszone borowiki i odstaw je na około 10 minut do momentu, aż nasiąkną. Następnie pokrój grzyby w paski. Parmezan zetrzyj, a cebulę drobno pokrój. Kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr rozpuść w gotującej się wodzie.

Rozgrzej oliwę z oliwek w garnku. Wrzuć cebulę, grzyby i smaż je przez około 2 minuty. Po tym czasie wsyp ryż. Smaż, aż zrobi się szklisty. Wszystko zalej winem i gotuj do odparowania płynu.
Powoli wlewaj bulion do risotto. Gotuj przez około 25 minut, aż zrobi się kremowe. Na koniec dodaj mascarpone, oregano oraz parmezan.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także