Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Pyszne przepisy na dania z warzywami. Zdrowe i smaczne!

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
30 cze 2020 14:02

Szukacie pomysłów na dania z warzywami? Mamy dla Was kilka ciekawych propozycji. Będzie pysznie, zdrowo i kolorowo. 

Warzywa stanowią podstawę Piramidy Żywienia. Dostarczają wielu witamin oraz składników mineralnych, których w większości organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Powinny stanowić dodatek do każdego posiłku. Jak powszechnie wiadomo: w zdrowym ciele, zdrowy duch, zatem dbanie o siebie warto zacząć od sprawdzenia zawartości talerza.

Warzywa na surowo

Większość warzyw nadaje się do jedzenia na surowo i z tych możliwości należy korzystać jak najczęściej. To nie tylko oszczędność czasu spędzanego w kuchni, ale też sposób na cieszenie się naturalnym smakiem i możliwie największą ilością substancji odżywczych. Jak włączyć je do diety? Jako pierwsze przychodzą na myśl sałatki i surówki. Udekorujcie nimi kanapki – w jednej chwili staną się dużo bardziej apetyczne. Macie problem z przekonaniem się do warzyw w tej formie? Wrzućcie je do blendera i zróbcie koktajl. Nic nie stoi na przeszkodzie, by połączyć je z ulubionymi owocami.

Warzywa na gorąco

To nie tylko gotowane ziemniaki podawane do niedzielnego schabowego. Gotowanie w wodzie nie jest jedynym sposobem na smaczną obróbkę warzyw. Część z nich można blanszować, dzięki czemu zachowują swoją chrupkość i apetyczną barwę. Rośnie liczba miłośników przyrządzania warzywnych posiłków na parze. Wiele produktów świetnie nadaje się do smażenia – polecamy szczególnie metodę stir fry, kojarzoną z kuchnią azjatycką. Staracie się unikać patelni i rozgrzanego tłuszczu? Warzywa (zwłaszcza korzeniowe) fantastycznie smakują po upieczeniu: solo, w towarzystwie ziół lub w formie różnorodnych zapiekanek. 

Zapiekanka warzywna w stylu angielskim

Czas przygotowania: 40 minut. Ilość osób: 4.

Składniki:

1 opakowanie Fix Naturalnie Smaczne Gulasz warzywny Knorr
500 g ziemniaków
30 g masła
1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
1 opakowanie włoszczyzny
1 pęczek natki pietruszki
400 ml wody
30 ml mleka
3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Obierz ziemniaki i ugotuj je w słonej wodzie. Następnie odcedź kartofle i przeciśnij przez praskę, aż powstanie gładka masa. Do wszystkiego dodaj mleko oraz masło. Mieszaj, do uzykania jednolitej konsystencji. Całość dopraw czarnym pieprzem.

Włoszczyznę umyj, obierz i pokrój w kosteczkę o wielkości 1x1 cm. Rozgrzej w rondelku olej i podsmaż na nim warzywa. Wlej wodę oraz wsyp zawartość opakowania Fix Naturalnie Smaczne Gulasz warzywny Knorr. Gotuj przez 15 minut do miękkości warzyw. Po tym czasie rozdziel gulasz do niewielkich naczyń żaroodpornych do ¾ wysokości pojemnika. Na wierzch nałóż warstę puree z ziemniaków.

Danie zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Gotowe zapiekanki udekoruj natką pietruszki.

Warzywny przemyt w pełni legalny

Zdarza się, że przy naszych stołach pojawiają się wybredni smakosze, którzy odmawiają zjedzenia warzyw. Czasem także sami sceptycznie podchodzimy do niektórych produktów. Przygotowaliśmy kilka propozycji, jak przemycić warzywa do posiłków, by było smacznie i atrakcyjnie.

Miksujcie do woli! O koktajlach już wspomnieliśmy, ale warzywnym sosom lub zupom kremom naprawdę trudno odmówić. Starte lub bardzo drobno pokrojone warzywa można dodawać do kotletów – zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Warzywne placki i kotleciki serwowane ze smacznym dipem to pomysł na obiad, przy którym nie usłyszycie marudzenia.

Zapiekanki to sprzymierzeniec każdego, chcącego jeść więcej warzyw. Można wymieszać je z grzybami, makaronem, kaszą lub ryżem. Dla bardziej wymagających polecamy wytrawne tarty i quiche.

Szaszłyki curry

Czas przygotowania: 30 minut. Ilość osób: 4

Składniki:

2 łyżki Fix Naturalnie Smaczne Curry warzywne Knorr
400 g polędwiczek z kurczaka
50 g orzechów nerkowca
250 ml napoju kokosowego z puszki
1 limonka
50 g jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Mięso pokrój w grube paski. Następnie przełóż kawałki kurczaka do miski, wlej do niej jogurt i olej. Całość dokładnie wymieszaj. Kawałki mięsa nakłuwaj na drewniane, lekko namoczone w wodzie patyczki i piecz je w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.

Posiekaj lekko orzechy i spraż je na suchej patelni. Ciągle mieszaj, aby się nie przypaliły zbyt mocno.
Wlej do nich napój kokosowy oraz wsyp 2 łyżki Fix Naturalnie Smaczne Curry warzywne Knorr. Wszystko starannie wymieszaj i podgrzewaj do momentu zagęszczenia się sosu. Szaszłyki serwuj z przygotowanym sosem oraz kawałkami limonki.

Jedzenie z kalendarzem

Kolorowo i pysznie może być o każdej porze roku. Warto zwracać uwagę na sezonowość warzyw, by jeść je wtedy, kiedy są najsmaczniejsze. Wiosną sięgajcie po rzodkiewkę i szpinak. Im bliżej lata, tym częściej można cieszyć się świeżą sałatą, szparagami, białą kapustą, kalarepą, kalafiorem, zielonym groszkiem. Sezon wakacyjny należy do pomidorów, czerwonej kapusty, fasolki szparagowej, cukinii, patisonów, kabaczków i bakłażanów. Gdy robi się chłodniej, uwzględnijcie w diecie jarmuż, buraki, pasternak i brokuł. 

Papryka nadziewana warzywami i mięsem

Czas przygotowania: 40 minut. Ilość osób: 4.

Składniki:

1 opakowanie Fix Naturalnie Smaczne Spaghetti warzywne Knorr
400 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
4 papryki
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 cukinia
200 ml wody
3 łyżki oleju
50 g ugotowanego ryżu

Sposób przygotowania:

Cukinie oraz cebulę pokrój w kosteczkę. Warzywa podsmaż na oleju wraz z posiekanym czosnkiem.
Do warzyw dodaj startą marchewkę oraz mielone mięso. Całość wymieszaj i podsmażaj razem przez około 10 minut. Następnie do wszystkiego wsyp ugotowany ryż, wlej wodę oraz dodaj Fix Naturalnie Smaczne Spaghetti warzywne Knorr. Składniki starannie wymieszaj.

Umyj papryki i z każdej odetnij wierzch, usuń pestki oraz białe włókna. Papryki nadziewaj farszem z mięsa i warzyw. Gotowe, włóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch papryk przykryj odciętymi kapeluszami z warzyw. Danie zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także