
Pyszne przepisy: na danie mięsne, warzywne i rybę!
W kuchni nie warto bagatelizować roli przypraw. Są na wagę złota. Polecamy trzy sprawdzone przepisy, w których wykorzystano przyprawa grubo mielone

Sól i pieprz to nieśmiertelny zestaw, który pojawia się na większości kuchennych blatów i stołów podczas posiłku. Od czegoś trzeba zacząć, lecz z pewnością nie należy na tym kończyć swojej przygody z przyprawami. Nawet nieco bardziej wprawiony szef kuchni może być zaskoczony efektem, jaki daje użycie przypraw grubo mielonych. Charakteryzują się nie tylko bogatszym smakiem, ale mogą stanowić również apetyczną dekorację dania.
Dania mięsne
W większości przypadków mięsa zawsze warto zamarynować przed właściwą obróbką. Jeśli brakuje na to czasu, odpowiednio skomponowane przyprawy grubo mielone nadal będą w stanie sprawić, że na talerzach wyląduje naprawdę efektowny i smakowity kąsek. Nie bójcie się eksperymentować z wyrazistymi i pikantnymi nutami. Połączenie ognistej chili, czerwonej papryki, ziaren gorczycy i czosnku będziecie mogli wypróbować w przepisie na pikantne udka z gulaszem z soczewicy.
Pikantne udka z gulaszem z soczewicy
Czas przygotowania: 60 minut. Ilość osób: 4.
Składniki:
1 kg udek z kurczaka
1 opakowanie Przyprawy Pikantnej grubo mielonej Knorr
2 cytryny
1 puszka pomidorów pelati
1 puszka soczewicy
1 cebula
1 papryka
1 łyżka Kminu rzymskiego z Indii Knorr
1 łyżeczka Czosnku z USA Knorr
1 pęczek natki kolendry lub natki pietruszki
200 g jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Paprykę oraz cebulę pokrój w kostkę. Natkę kolendry lub pietruszki drobno posiekaj. Jedną cytrynę pokrój w półplastry, a drugą sztukę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok.Połącz w misce jogurt naturalny, sok i skórkę z cytryny oraz dopraw całość do smaku wedle uznania Przyprawą Pikantną grubo mieloną Knorr. W marynacie zanurz mięso i pozostaw je na przynajmniej 12 godzin w lodówce.
W naczyniu żaroodpornym wymieszaj odsączoną soczewicę i pomidory z puszki, paprykę, cebulę, plastry cytryny oraz kmin rzymski.
Na górze ułóż zamarynowane udka z kurczaka. Następnie zawiń wszystko w folię aluminiową i wstaw danie na około 30 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Potem zdejmij folię i piecz całość jeszcze przez około 10 minut do momentu, aż skórka zrobi się chrupiąca. Danie serwuj posypane natką pietruszki lub kolendry.
Warzywa z charakterem
Warzywa to nie tylko źródło niezbędnych dla zdrowia witamin, ale też skarbnica wyśmienitych smaków. Ich umiejętne wykorzystanie pomoże podkreślić i urozmaicić warzywne smaki, ale bez ich dominowania.
Pomidory faszerowane serem feta i szpinakiem
Czas przygotowania: 30 minut. Ilość osób: 4.
Składniki:
1 opakowanie Przyprawy Pikantnej grubo mielonej Knorr
100 g sera feta
8 pomidorów na gałązce
500 g szpinaku
2 szalotki
4 ząbki czosnku
200 g cieciorki z puszki
1 jogurt naturalny
3 łyżki oliwy z oliwek
100 g orzeszków ziemnych
1 szczypta Gałki muszkatołowej z Indonezji Knorr
Przygotowanie:
Odetnij z pomidorów kapelusze wraz z łodygą. Środki pomidorów wydrąż i pokrój drobno miąższ. Cieciorkę odsącz. Czosnek oraz szalotki drobno posiekaj. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek. Następnie podsmaż czosnek, zeszklij szalotkę, wsyp orzeszki ziemne, a na koniec dodaj wydrążony farsz z pomidorów. Całość smaż do momentu, aż nadmiar wody lekko odparuje.Wsyp cieciorkę i
szpinak oraz wlej jogurt. Wszystko smaż jeszcze przez chwilę, aby szpinak zrobił się miękki.
Danie dopraw do smaku Przyprawą Pikantną grubo mieloną Knorr oraz gałką muszkatołową. Pod koniec wrzuć fetę i lekko wymieszaj ze sobą składniki. Przygotowanym farszem nadziej wydrążone pomidory, a następnie przykryj je pozostawionymi główkami na gałązce. Pomidory wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Ryby w kuchni
Wiele mówi się o dobroczynnym wpływie ryb na zdrowie, lecz nie zawsze przekłada się to na ich spożycie. Dary mórz i rzek często traktowane są jako wyszukane artykuły odpowiednie na szczególne okazje i serwowane wyłącznie od święta. Z tego względu pojawiają się też dylematy związane z ich przygotowaniem. Karp po żydowsku i sałatka śledziowa to bardzo lubiane receptury, lecz nie warto ograniczać wyłącznie do nich swojego repertuaru dań.
Ryby i owoce morza powinny być serwowane w towarzystwie dodatków najwyższej jakości. Szczególnie rekomendujemy przyprawy z naturalnym składem, bez konserwantów i bez dodatku glutaminianu sodu.
Sałatka z ośmiornicą z grilla
Czas przygotowania: 30 minut. Ilość osób: 4.
Składniki:
500 g mrożonej gotowanej ośmiornicy (świeżą należy wcześniej ugotować)
2 łyżki Przyprawy czosnkowej grubo mielonej Knorr
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżka miodu
80 ml oliwy z oliwek
50 ml octu jabłkowego
1 doniczka rukwi wodnej
100 g rukoli
1 ziemniak
2 ziemniaki fioletowe
100 g czarnych oliwek kalamata
100 g suszonych pomidorów
Przygotowanie:
Ziemniaki ze skórką wrzuć do osolonej gotującej się wody i gotuj je do miękkości. Gotowe ziemniaki wyłów z wody, ostudź, obierz oraz pokrój w grube półplastry. Wodę po gotowaniu odstaw na bok. Pokrój na spore kawałki ośmiornicę oraz suszone pomidory.
Kawałki ziemniaków i ośmiornicy umieść w koszyczku lub na sitku i na chwilę zanurz je w gorącej wodzie po gotowaniu ziemniaków. Poczekaj, aż składniki lekko się zagrzeją i odstaw, aby woda mogła swobodnie ściec. W dużym naczyniu połącz oliwę z oliwek, Przyprawę Czosnkową grubo mieloną Knorr, ocet jabłkowy, miód oraz musztardę dijon.
Do przygotowanego sosu dodaj oliwki, liście rukwi wodnej, suszone pomidory i ciepłe kawałki ośmiornicy oraz ziemniaki. Wszystko starannie wymieszaj.