
Pyszne przepisy. Polecamy przepisy na dania z grzybami
Jesień to idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki. Jak przygotować pyszne dania z grzybami? Polecamy sprawdzonych przepisów.

Grzyby z polskiej kuchni
W polskich kulinariach leśne grzyby od wieków zajmują ważne miejsce. Na przestrzeni lat zajadali się nimi wszyscy, nawet królowie! Z racji tego, że dostępne były tylko przez kilka miesięcy w roku, popularne stało się ich suszenie. Nic tak nie dodaje charakteru tradycyjnemu bigosowi, jak garść pachnących grzybów. Pierogi lub uszka z grzybami to receptury, o których warto pamiętać także poza przygotowaniami do uroczystej kolacji wigilijnej.
Zastanawiacie się jak podać grzyby w bardziej codziennym wydaniu? Łazanki to potrawa, która się nie starzeje. Można zajadać się makaronami przyrządzanymi na modłę włoską, ale powrót do łazanek sprawi ogromną przyjemność każdemu smakoszowi. Grzyby pasują do najróżniejszych dań mięsnych, w tym zrazów, gulaszu i polędwiczek wieprzowych. Sos grzybowy wzbogaci i uszlachetni smak dowolnej porcji mięsa, która pojawi się na talerzu. Podobnie zadziała w przypadku placków ziemniaczanych.
Strogonow na szybko
Czas przygotowania: 45 minut. Ilość osób: 4.
Składniki:
400 g polędwiczki wieprzowej
300 g pieczarek
2 łyżki musztardy
5 kwaszonych ogórków
1 cebula
1 łyżka mąki
olej do smażenia
300 ml wody
1 opakowanie Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr
Sposób przygotowania:
Polędwiczkę wieprzową pokrój w cienkie paski. Mięso wymieszaj z musztardą i odstaw na jakiś czas do zamarynowania. Grzyby pokrój w cząstki. Olej rozgrzej na patelni i podsmaż na nim cebulę pokrojoną w piórka oraz pieczarki.
Cebulę i grzyby połącz z mięsem oprószonym mąką. Wszystko usmaż, co jakiś czas mieszając.
Następnie wlej wodę i wsyp zawartość opakowania Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr. Rozmieszaj i duś całość do momentu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj kwaszone ogórki pokrojone w paski. Danie podawaj z pieczywem.
Zupa grzybowa
Zupę pieczarkową zna chyba każdy. Jest szybka w przygotowaniu. Doskonale smakuje z makaronem, ryżem albo grzankami. Nadchodzącą wielkimi krokami jesień potraktujcie jako okazję do testowania kolejnych smakowitych receptur. Zacząć możecie od pieczarkowej, ale zadbajcie o dodatki, które odmienią jej spowszedniały wizerunek. Możecie podać ją z wędzonym boczkiem, mięsnymi pulpecikami lub przygotować na bazie ciemnego piwa. Nie miejcie oporów przed dodaniem do niej innych rodzajów grzybów, chociażby uwielbianych borowików.
Do zup fantastycznie pasują wspomniane prawdziwki oraz podgrzybki. W roli zupy na stołach mogą wystąpić grzybowe, wegetariańskie flaczki. Nawet osoby, które zwykle nie unikają mięsa, będą prosić o dokładki.
Krem z borowików na winie
Czas przygotowania: 30 minut. Ilość osób: 4.
Składniki:
5 dag suszonych borowików
1 opakowanie Kremowej zupy borowikowej Knorr
0,5 szklanki białego wina
3 łyżki śmietany kremówki
250 g ugotowanego makaronu typu wstążki
0,5 pęczka natki pietruszki
500 ml wody
Sposób przygotowania:
Borowiki ugotuj w wodzie, a następnie pokrój je na kawałki. Na wywarze powstałym z gotowania grzybów przyrządź Kremową zupę borowikową Knorr. Do całości dolej wino i gotuj razem jeszcze przez 10 minut. Na koniec dodaj do zupy śmietankę. Zupę serwuj z ugotowanym wcześniej makaronem i posypaną natką pietruszki.
Grzybowe rewolucje
Istnieje tyle różnorodnych gatunków grzybów, że bez trudu dopasujecie je do potraw z najróżniejszych stron świata. Skoro była mowa o zupach, nie sposób pominąć wyśmienitego japońskiego ramenu – koniecznie z boczniakami, które zdobywają w Polsce coraz większe uznanie. Leśne grzyby mogą pierwszorzędnie współgrać z innymi azjatyckimi specjałami. Przygotujcie je w formie sałatki z dodatkiem ryżu, mięty, kolendry, trawy cytrynowej, chili, soku z limonki i sosu sojowego.
Apetyczne kurki warto wykorzystać jako nadzienie do tarty na kruchym spodzie. To z kolei potrawa inspirowana kulinariami francuskimi. Macie ochotę na śródziemnomorskie klimaty? Słynna włoska polenta z sosem z borowików zamieni się z prostej przekąski w wybitny specjał. Dla głodnych wrażeń polecamy grzybowe risotto, którym śmiało można pochwalić się nawet podczas wystawnego bankietu.
Grzybowe risotto
Czas przygotowania: 45 minut. Ilość osób: 4.
Składniki:
1 średnia cebula
300 g ryżu arborio lub innego ryżu do risotto
30 g suszonych borowików
200 ml białego wytrawnego wina
2 sztuki Bulionu na włoszczyźnie Knorr
4 łyżki sera mascarpone
2 łyżki Oregano z Turcji Knorr
50 g parmezanu
3 łyżki oliwy z oliwek
1 l wody
Sposób przygotowania:
Zalej gorącą wodą suszone borowiki i odstaw je na około 10 minut do momentu, aż nasiąkną. Następnie pokrój grzyby w paski. Parmezan zetrzyj, a cebulę drobno pokrój. Kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr rozpuść w gotującej się wodzie.
Rozgrzej oliwę z oliwek w garnku. Wrzuć cebulę, grzyby i smaż je przez około 2 minuty. Po tym czasie wsyp ryż. Smaż, aż zrobi się szklisty. Wszystko zalej winem i gotuj do odparowania płynu.
Powoli wlewaj bulion do risotto. Gotuj przez około 25 minut, aż zrobi się kremowe. Na koniec dodaj mascarpone, oregano oraz parmezan.