Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNER SERWISU

Pyszne ryby. Poznaj najlepsze wakacyjne przepisy!

Autor: Ewa Kozioł
05 sie 2021 12:52

Ryby warto włączyć do letniego menu. Charakteryzują się delikatnym, rozpływającym się w ustach mięsem, które dobrze komponuje się z całą gamą różnorodnych składników. Sięgnij więc po najlepsze przepisy na przygotowanie ryby w domu.

Król górskich potoków

W górskich potokach czuje się jak ryba w wodzie, dlatego wybiera nurty z krystalicznie czystą wodą. Należy do rodziny łososiowatych. O kim mowa? Powitajcie pstrąga i zróbcie mu miejsce na rozgrzanym ruszcie. To ryba, która idealnie nadaje się na spotkania z przyjaciółmi czy rodziną w towarzystwie grilla. Z dodatkiem koperku, masła czy oliwy smakuje jeszcze lepiej. Pstrąg lekko podpieczony na ruszcie nie traci swojej delikatności, a co lepsze, zyskuje charakteru. Rybę można podawać z dodatkiem grillowanych warzyw, które dopełnią przygotowaną potrawę.

Pstrąg z grilla

Czas przygotowania: 45 minut. Ilość porcji: 4.

Składniki:

2 pstrągi
1,5 łyżeczki Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła lub margaryny
0,5 pęczka koperku

Sposób przygotowania:

Rybę starannie umyj oraz oczyść. W tym celu pozbądź się łusek i jeszcze raz umyj pstrąga na zewnątrz i w środku.

Skrop mięso oliwą z oliwek oraz posyp Delikatem przyprawą uniwersalną Knorr. We wnętrzu ryby umieść masło i kilka gałązek koperku. Pstrąga grilluj przez około 10 minut z każdej strony.

Francja elegancja

Łosoś od lat cieszy się popularnością i dobrą sławą. To bez wątpienia produkt uniwersalny, ponieważ znakomicie smakuje w wersji smażonej, duszonej, pieczonej czy grillowanej. Ryba sprawdzi się zarówno w roli efektownej przystawki, jak i dania głównego serwowanego podczas uroczystego obiadu. Łososia można podawać w wersji solo, ale nie tylko. Dobrze czuje się także w towarzystwie innych składników. Co powiecie na łososia w cieście? To danie łączy w sobie całą gamę smaków i różnorodnych struktur. Delikatny łosoś obtoczony chrupiącym ciastem francuskim, a to wszystko z dodatkiem szpinaku, suszonych pomidorów, sera ricotta i papryczki chili. To danie, obok którego nie da się przejść obojętnie!

Łosoś w cieście

Czas przygotowania: 30 minut. Ilość porcji: 4. 

Składniki:

sos:

200 g pieczarek
pół cebuli
1 łyżka oleju
2 łyżki śmietany
1 opakowanie Sosu do pieczeni jasnego Knorr

farsz:

2 cebule
1 papryczka chili
450 g szpinaku
2 łyżki Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
1 szczypta gałki muszkatołowej
300 g sera ricotta
100 g suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
1 kg fileta z łososia
500 g ciasta francuskiego
1 jajko
3 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

Posiekaj i podsmaż czosnek, chili i cebule. Do całości dodaj rozmrożony oraz odciśnięty z nadmiaru wody szpinak. Wszystko smaż jeszcze przez moment. Następnie dopraw do smaku jedną łyżką Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr i gałką muszkatołową. Ostudź szpinak i połącz go z serkiem ricotta oraz pokrojonymi w kosteczkę suszonymi pomidorami.

Rybę oczyść z ości oraz usuń z niej skórę. Mięso posyp pozostałą częścią Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr. Łososia połóż na rozwałkowanym płacie ciasta francuskiego. Na górze rozłóż szpinak. Roztrzep jajko i posmaruj nim brzegi ciasta. Na koniec zroluj ciasto. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 20 minut. Pozostałe pół cebuli pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem przez około minutę.

Patelnię odstaw z ognia. Następnie wlej 200 ml zimnej wody i połącz z Sosem do pieczeni jasnym Knorr. Wszystko starannie rozmieszaj, aby sos nie miał grudek. Gotuj go przez 5 minut. Po tym czasie zapraw śmietaną. Rybę podawaj z sosem.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także