×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
PARTNER PORTALU
Pyszne śniadanie. Słodki pudding na bazie tapioki. Zobacz przepis!

Pyszne śniadanie. Słodki pudding na bazie tapioki. Zobacz przepis!

Autor: Ewa Kozioł
16 sie 2021 10:05
Aktualizacja: 16 sie 2021 15:51

Słodki pudding na bazie tapioki to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Idealnie sprawdzi się jako popisowy deser lub niedzielne śniadanie.

Składniki (2 porcje):

· 3 szklanki mleka kokosowego lub innego (może być roślinne)

· 3/4 szklanki tapioki

· 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie)

· łyżeczka pasty waniliowej lub kilka kropli ekstraktu waniliowego

· 2 łyżki mieszanki Mix Bakalii Kresto z nerkowcem lub Mix Bakalii Kresto z żurawiną

· łyżka kakao

· 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej

· dodatki do dekoracji, np. truskawki

Przygotowanie:

1. Tapiokę przepłucz, a następnie ok. pół godziny mocz w mleku (niekoniecznie aż tyle, ale szybciej się ugotuje namoczona).

2. W tym samym mleku postaw ją na gaz i gotuj ok. 15-20 minut, aż zgęstnieje. Ziarenka powinny spęcznieć i stać się miękkie oraz przezroczyste. Podczas gotowania całość mieszaj.

3. Pod koniec gotowania do tapioki dodaj wanilię oraz Mix Bakalii Kresto. Pod wpływem temperatury kostki daktyli upłynnią się i nadadzą całości słodyczy. Jeśli jesteś fanką mocno słodkich smaków, możesz dodać jeszcze ksylitol.

4. Ugotowany pudding odstaw do ostudzenia – dzięki temu kulki bardziej spęcznieją. Jeżeli całość okaże się za gęsta, możesz rozrzedzić ją ciepłym mlekiem.

5. Do połowy masy dodaj kakao i pokruszoną czekoladę. Wymieszaj dokładnie.

6. Przełóż masę do naczynia, zaczynając od części czekoladowej.

7. Gotowy pudding udekoruj dowolnymi dodatkami, np. owocami i bakaliami.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także