Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Rodzinny obiad: pyszne przepisy

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
02 lip 2020 10:36

Pięć sprawdzonych przepisów na pyszne obiady dla całej rodziny. Smacznego!

Ryba nie tylko z rusztu

Tradycyjny polski obiad, składający się z kotleta schabowego oraz rosołu, powoli idzie już w odstawkę. Coraz częściej przekonujemy się do dań kuchni świata oraz do ryb. Takie propozycje obiadowe są smaczne i przede wszystkim zdrowe! To również świetna alternatywa dla tłustych i ciężkostrawnych mięs. Łosoś w towarzystwie koperku z pewnością zachwyci smakiem całą rodzinę.

Łosoś pieczony w folii

Składniki:
• 2 porcje filetów z łososia
• Delma Maślany smak 80% tłuszczu
• 1 ostra papryczka
• przyprawa do ryb
• 1 cytryna
• koperek
• sól
• pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:
1. Rybę umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrą papryczkę przekrój na pół, usuń pestki i pokrój w drobną kosteczkę.
2. Porcję łososia ułóż na sporym kawałku folii aluminiowej wysmarowanej Delmą Maślany smak 80% tłuszczu, oprósz przyprawą do ryb, odrobiną soli, posiekanym koperkiem i posyp pokrojoną papryczką.
3. Całość skrop sokiem z cytryny. Brzegi folii zawiń u góry nad rybą i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 10 minut. W tym czasie pomidorki umyj i natnij u góry.
4. Po 10 minutach pieczenia folię nad rybą odkryj, dołóż do ryby nacięte pomidorki i piecz jeszcze około 10 minut.
5. Przed podaniem połóż na gorącej rybie łyżeczkę Delmy Maślany smak.

Kuchnia meksykańska

Postawmy na smaczne dania w oryginalnym wydaniu oraz nietypowe połączenia składników. Kuchnia meksykańska z pewnością nie kojarzy nam się z łososiem, ale urozmaicenie ryby południowoamerykańskimi dodatkami sprawi, że poczujemy Meksyk na talerzu. Całość zawińmy w rulony z tortilli i delektujmy się smakiem, który pokocha cała rodzina!

Tortille z łososiem

Składniki:
• 4 tortille
• 300 g wędzonego łososia w plastrach
• 1 czerwona papryka
• 100 g sałaty: roszponki lub rukoli
• 8 plastrów żółtego sera
• 250 g sera typu feta
• 50 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu

Przygotowanie:
1. Ser feta rozgnieć widelcem i utrzyj z Delmą Maślany smak 80% tłuszczu na gładką masę.
2. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Sałatę umyj i osusz.
3. Tortille ułóż na stole i posmaruj dość grubo przygotowaną masą.
4. Na połowie każdej tortilli ułóż plastry łososia, na nich plastry sera, pokrojoną paprykę i sporą garść sałaty.
5. Tortille zwiń ciasno w rulony, a następnie pokrój na 2-3 centymetrowe plastry.

Chińskie danie bez wychodzenia z domu

Jesteśmy przyzwyczajeni, że każde danie obiadowe składa się głównego składnika oraz warzyw w rozmaitej postaci. A gdyby tak połączyć je w całość i uzyskać jeden pełnowartościowy posiłek? Dania inspirowane Azją sprawdzą się w takim przypadku idealnie! Czasem przygotowania oraz niskim poziomem skomplikowania dorównują tradycyjnym daniom jednogarnkowym, a smakiem przywodzą na myśl Daleki Wschód! Sięgnijmy po orientalne składniki i przygotujmy dla rodziny danie chińskie.

Kurczak z warzywami po chińsku

Składniki:
• 2 podwójne piersi z kurczaka
• słodka papryka w proszku
• Delma Maślany smak 80% tłuszczu
• sos sojowy
• 1 puszka ananasa w syropie
• 1 czerwona papryka
• 400 g mrożonej mieszanki chińskiej
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1,5 łyżki octu winnego
• sól, cukier, ostra papryka
• 0,5 szklanki wody

Przygotowanie:
1. Kurczaka pokrój na nieduże kawałki, skrop sosem sojowym i odstaw do lodówki na pół godziny.
2. Ananasa odsącz z syropu (syrop zachowaj) i pokrój w małe kawałki.
3. Zamarynowane w sosie sojowym mięso oprósz słodką papryką. Na patelni rozgrzej Delmę Maślany smak, włóż mięso i krótko podsmaż z każdej strony, przełóż do miseczki.
4. Na tym samym tłuszczu podsmaż mieszankę chińską i pokrojoną w paski paprykę. Gdy warzywa zmiękną dodaj mięso i kawałki ananasa.
5. W kubku wymieszaj dokładnie syrop ananasowy, koncentrat pomidorowy i ocet winny. Całość wlej na patelnię do warzyw i mięsa, chwilę podduś, a następnie dopraw do smaku solą, cukrem i ostrą papryką.
6. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z zimną wodą, wlej do sosu na patelni i zagotuj ciągle mieszając. Podawaj z ryżem.

Drobiowe zawijasy

Drób to bardzo wdzięczne i dość łatwe do przyrządzenia mięso. Na naszych stołach króluje głównie kurczak, ale warto również dla urozmaicenia jadłospisu przygotować danie z indykiem w roli głównej. To delikatne mięso sprawdzi się w przypadku fit burgerów czy chociażby sznycli. Dla fanów tych „zawijasów” proponujemy roladki z warzywami. 

Roladki drobiowe z warzywami

Składniki:
• 8 sznycli z indyka
• 1 mała czerwona papryka
• kawałek młodej cukinii
• 100 g żółtego sera w kawałku
• 2-3 łyżki musztardy
• sól, pieprz
• Delma Maślany smak 80% tłuszczu


Przygotowanie:
1. Sznycle z indyka delikatnie rozbij tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem.
2. Warzywa umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i potnij w paski. Ser pokrój w słupki.
3. Mięso posmaruj cienko musztardą i ułóż na nim po 3 kawałki: cukinii, papryki i sera.
4. Warzywa starannie i ciasno zawiń w mięso i zepnij wykałaczką.
5. Na patelni rozgrzej Delmę Maślany smak 80% tłuszczu, ułóż roladki i obsmaż z każdej strony.
6. Kiedy mięso będzie już ładnie zarumienione, przełóż je do wysmarowanej Delmą Maślany smak formy żaroodpornej, przykryj folią aluminiową i włóż na 20 minut do nagrzanego do 150 st. C piekarnika.

Kulki mocy

Smakowite, mięsne kąski to wciąż dla wielu wyznacznik prawdziwego, sytego obiadu. Aby wspólnym posiłkom nadać nieco nowoczesnego charakteru, zastosujmy inne niż do tej pory nazewnictwo dań! Dzieci z nieskrywanie większą przyjemnością pochłoną „mięsne kulki” niż standardowe kotlety mielone. Bądźmy kreatywni, a one poproszą o dokładkę! Mięsny posiłek warto także urozmaicić o roślinny dodatek – pieczone ziemniaczki w towarzystwie surówki z sezonowych produktów sprawdzą się idealnie!

Mięsne kulki

Składniki:
• 500 g mięsa mielonego z indyka
• 1 cebula
• 1 jajko
• bułka tarta
• sól, pieprz
• 50 g pestek słonecznika
• 50 g posiekanych białych migdałów
• Delma Maślany smak 80% tłuszczu

Przygotowanie:
1. Cebulę obierz, drobno posiekaj.
2. W misce wymieszaj mięso, cebulę, jajko, sól i pieprz. Do mięsa dodaj odrobinę bułki tartej (tyle, by mięso nie było zbyt rzadkie i dało się formować).
3. Z mięsa uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i obtocz w pestkach słonecznika lub migdałach. Panierkę dociśnij do mięsa.
4. Na patelni roztop czubatą łyżkę Delmy Maślany smak 80% tłuszczu i wyłóż na nią połowę kuleczek.
5. Smaż na małym ogniu, ciągle obracając, tak by się nie przypaliły. Kiedy kuleczki będą już rumiane ze wszystkich stron przełóż je na talerz i przykryj folią aluminiową, aby "doszły".
6. W ten sam sposób usmaż pozostałe kulki. Podawaj na zimno lub na ciepło.y:

Klaudia Kuźma Joanna Szałasz
account executive specjalista public relations
e-mail: klaudia.kuzma@yellowcups.pl e-mail: joanna@yellowcups.pl
tel.: +48 537 263 452 tel.: +48 536 410 824

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także