Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Smaki wakacji bez wyjeżdżania za granicę

Autor: Urszula Tatur
19 sie 2021 14:38

W minione wakacje pandemia pokrzyżowała nam podróżnicze plany, a i w tym roku są tacy, którzy nie zdecydowali się na zagraniczne wyjazdy. Jeśli tęsknisz za pięknymi widokami i brakuje Ci wyjątkowych, wakacyjnych smaków, wybierz się w kulinarną podróż bez wychodzenia z domu. Według naszego planu wycieczki, jednego dnia odwiedzisz Turcję i Anglię – kraje, w których królują zupełnie różne, ale równie ciekawe smaki!

Przystanek na tureckie meze

Wyobraź sobie, że jesteś właśnie na tureckim bazarze. Upał, dookoła gwar, mnóstwo kolorów i unoszące się w powietrzu zapachy orientalnych przypraw. Nie pozostaje nic innego jak tuż za rogiem zatrzymać się na jedno z najpopularniejszych, tureckich dań ulicznych – Lahmacun. Ten fast food nie bez powodu określany jest jako turecka pizza, bo pod wieloma względami przypomina najsłynniejszy placek o włoskich korzeniach. Lahmacun to cieniutkie, drożdżowe ciasto z mięsnym nadzieniem, najczęściej z jagnięciną lub baraniną, z dodatkiem czosnku lub cebuli, po wypieczeniu obficie skropiony sokiem z cytryny i posypany posiekaną pietruszką. W odróżnieniu od włoskiej pizzy nie znajdziemy w nim sera. Ten znany turecki placek wypiekany jest w specjalnych piecach, jego smak nie jest zatem łatwy do odtworzenia w domu, ale warto spróbować ze sprawdzony przepisem! Taki właśnie znajdziesz w dostępnej na platformie Cookidoo® kolekcji „Smaki wakacji”, która w całości poświęcona jest kulinarnym inspiracjom z różnych stron świata. Jeśli po zjedzeniu lahmacun wciąż mało Ci tureckich przysmaków sięgnij po drugą część kolekcji. Tam znajdziesz przepis na kisir – niezwykle kolorową, aromatyczną sałatkę, której sercem jest kasza bulgur wzbogacona o warzywa i ostre przyprawy. Tradycyjnie podawana jest jako przystawka do dań głównych, można ją zawinąć w liść sałaty i jeść palcami. Kolekcje „Smaki wakacji” dostarczą też inspiracji na potrawy o wyrazistym smaku jak chaczapuri adżarskie, szarpana wieprzowina, czy kurczak po koreańsku.

Słodkie popołudnie w angielskim stylu

Wakacje to czas kiedy w naszym menu pozwalamy sobie zdecydowanie na więcej, w tym słodkości. Nie może więc ich zabraknąć podczas naszej kulinarnej wycieczki. Z upalnej, pełnej orientalnych smaków Turcji zabieramy Cię do Anglii. Choć jest tu zdecydowanie chłodniej, to tu właśnie słodkości w połączeniu z filiżanką ciepłej, aromatycznej herbaty w pochmurne popołudnie, smakują wyśmienicie! Nasza pierwsza propozycja to absolutna klasyka, czyli pudding. Ten w wersji proponowanej na urządzenie Thermomix® to przygotowana na parze wersja o lekko kwaskowatym smaku jaki dają mango i marakuja, przełamanym słodyczą aksamitnego, waniliowego sosu. Jeśli jednak popołudniowej, letniej herbatki nie wyobrażasz sobie bez słodkiego wypieku, sięgnij po angielskie scones, czyli delikatne i chrupiące bułeczki, których korzeni należy szukać w szkockiej tradycji kulinarnej. W licznych brytyjskich herbaciarniach scones podawane są z masłem oraz dżemem, a niektórzy Brytyjczycy zamiast masła dodają do nich gęstą, słodką śmietanę. Scones są świetną propozycją na podwieczorek, ale z powodzeniem można też nimi zacząć dzień w iście angielskim stylu.
W kolekcjach przepisów na Thermomix® „Smaki wakacji” znajdziesz także pomysły na inne desery z różnych stron świata, a także na obiady, a nawet egzotyczne drinki.

Kisir
(TM6, TM5)

 SKŁADNIKI
500 g wody
½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do smaku
1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
40 g koncentratu pomidorowego lub 40 g pasty ajvar
20 g oliwy z oliwek
250 g kaszy bulgur
3 cebule dymki
1 pęczek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
5 g liści mięty, świeżych
1 ogórek, sałatkowy (ok. 200 g), bez skórki, bez gniazd nasiennych, pokrojony na kawałki
3 pomidory, obrane, pokrojone w ćwiartki
25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego, plus dodatkowa ilość do smaku
½ łyżeczki cukru
1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego
pieprz czarny, mielony, do smaku Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®


1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, koncentrat bulionu warzywnego, koncentrat pomidorowy i oliwę, gotować 6 min/100°C/obr. 2.

2. Dodać kaszę bulgur, podgrzewać 10 min/80°C//obr. 1. W tym czasie zieloną część cebuli dymki drobno posiekać, białą część pokroić na kawałki, odstawić. Ugotowaną kaszę przełożyć do innego naczynia, przykryć, odstawić na ok. 30 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć białe części cebuli dymki, natkę pietruszki i miętę, rozdrobnić 3 s/obr. 8.

4. Dodać posiekane zielone części cebuli dymki, ogórek, pomidory, sok z cytryny, cukier i pieprz cayenne, rozdrobnić 3 s/obr. 4. Przełożyć do kaszy bulgur, delikatnie wymieszać kopystką, odstawić na 45 min, aby smaki się połączyły. Kisir doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku, podawać jako przystawkę lub dodatek w temp. pokojowej lub schłodzony.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®


1. Wodę zagotować w garnku, dodać sól, koncentrat bulionu warzywnego, koncentrat pomidorowy i oliwę, gotować ok. 10 minut.

2. Dodać kaszę bulgur, gotować według przepisu na opakowaniu. W tym czasie zieloną część cebuli dymki drobno posiekać, białą część pokroić na kawałki, odstawić. Ugotowaną kaszę przełożyć do innego naczynia, przykryć, odstawić na ok. 30 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.

3. Białe części cebuli dymki, natkę pietruszki i miętę rozdrobnić i wymieszać w misce.
4. Dodać posiekane zielone części cebuli dymki, pokrojony w drobną kostkę ogórek, pomidory, sok z cytryny, cukier i pieprz cayenne. Przełożyć do kaszy bulgur, delikatnie wymieszać, odstawić na 45 min, aby smaki się połączyły. Kisir doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku, podawać jako przystawkę lub dodatek w temp. pokojowej lub schłodzone.

Angielskie scones
(TM6, TM5)

SKŁADNIKI
540 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
10 g proszku do pieczenia
1 szczypta soli
80 g cukru
150 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
2 jajka
230 g mleka, zimnego
2 żółtka, roztrzepane, do posmarowania scones


PRZYDATNE PRZYBORY KUCHENNE
2 blachy i papier do pieczenia, wałek do ciasta, miska, foremka do wykrawania ciastek, pędzelek kuchenny


CZĘŚCI URZĄDZENIA THERMOMIX
miarka, kopystka

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®


1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

2. Do naczynia miksującego wsypać 500 g mąki, proszek do pieczenia, sól i cukier, dodać masło, wymieszać 5 s/obr. 5.

3. Dodać jajka i mleko, wymieszać przy pomocy kopystki 20 s/obr. 6. Przełożyć na obficie oprószony mąką blat, zagnieść. Rozwałkować na grubość 2-3 cm.

4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pozostałe 40 g mąki, odstawić. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą kubka lub foremki (Ø ok. 5,5 cm) wyciąć kółka, uprzednio zanurzając brzegi foremki w mące.

5. Bułeczki ułożyć na przygotowanych wcześniej blachach i posmarować roztrzepanymi żółtkami za pomocą pędzelka. Piec 12-15 min (200°C). Angielskie scones podawać bezpośrednio po przygotowaniu z masłem, konfiturami lub miodem.


Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®

1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

2. 500 g mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, sola i cukrem, dodać masło.

3. Dodać jajka i mleko, wymieszać. Przełożyć na obficie oprószony mąką blat, zagnieść. Rozwałkować na grubość 2-3 cm.

4. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą kubka lub foremki (Ø ok. 5,5 cm) wyciąć kółka, uprzednio zanurzając brzegi foremki w mące.

5. Bułeczki ułożyć na przygotowanych wcześniej blachach i posmarować roztrzepanymi żółtkami za pomocą pędzelka. Piec 12-15 min (200°C). Angielskie scones podawać bezpośrednio po przygotowaniu z masłem, konfiturami lub miodem.

 

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także