Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Świąteczny przepis. Tarta orzechowa z musem czekoladowym i malinami

Autor: Ewa Kozioł
23 gru 2020 09:13

W Święta Bożego Narodzenia zazwyczaj stawiamy na tradycyjne potrawy i ciasta. Warto jednak w tym roku postawić na kilka kulinarnych nowości. Zamiast makowca czy piernika polecamy tartę orzechową z musem czekoladowym i malinami.

Składniki na spód (foremka o średnicy 28 cm):

· 100 g tartych orzechów laskowych BackMit
+ 2 łyżki do wysypania foremki

· 130 g mąki pszennej

· 80 g masła w temp. pokojowej + masło do wysmarowania foremki

· 1 jajko L w temp. pokojowej

· 60 g cukru pudru

· szczypta soli

Dodatkowo:

· 250 g mascarpone

· 250 g śmietany 36% schłodzonej przez noc w lodówce

· 2 gorzkie czekolady

· słoik dżemu malinowego

· maliny/borówki do ozdoby

· 2 łyżki kakao gorzkiego

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki na ciasto umieść w misie miksera i wyrób na jednolitą masę.

2. Foremkę wysmaruj masłem, wysyp orzechami.

3. Wyklej foremkę ciastem i przełóż na 30 minut do zamrażarki. W tym czasie piekarnik rozgrzej do 180°C (funkcja góra-dół).

4. Wyjmij foremkę z ciastem z zamrażarki i piecz je około 20 minut, do ładnego zbrązowienia ciasta.

5. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (umieszczając miseczkę z czekoladą na garnku z gotującą wodą) lub w mikrofalówce.

6. Czekoladę lekko przestudź. Wymieszaj z mascarpone. Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj mascarpone z czekoladą, miksuj do wymieszania składników.

7. Na spód schłodzonego ciasta wyłóż równomiernie dżem, następnie krem czekoladowy.

8. Wyrównaj powierzchnię, wierzch tarty wysyp kakao i wyłóż owoce.

9. Ciasto podawaj schłodzone.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także