Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Tłusty czwartek niekoniecznie na słodko - wytrawny przepis

Autor: Dobrzemieszkaj.pl
18 lut 2020 10:30

W tłusty czwartek na polskich stołach królują pączki i faworki. Nie przepadacie za słodyczami? Macie szczęście, ponieważ przepisów na wytrawne smakołyki również nie brakuje.

Każdy łakomczuch z ekscytacją myśli o tym dniu. Tłusty czwartek od wieków jest okazją do hucznego ucztowania i maksymalnego wykorzystania końcówki radosnego, karnawałowego okresu. Miłośnicy wytrawnych przekąsek też mogą świętować pełną parą. Inspiracji warto szukać w zapomnianych już przepisach oraz w tradycjach karnawałowych innych krajów.

Mówi się, że w tłusty czwartek należy zjeść przynajmniej jednego pączka, by zapewnić sobie pomyślność. Mimo to oferta cukierni Was nie przekonuje? Wypróbujcie zatem sprawdzoną recepturę szefa kuchni Knorr na krewetkowe pączki, które są idealnym połączeniem tradycji z nowoczesnym sznytem.

Krewetkowe pączki (czas przygotowania: 30 minut , porcja na 6 osób)
Składniki: 350 g krewetek,100 g orzechów włoskich, 20 g Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr, 2 cebule dymki, 1 cytryna, 1 białko z jajka, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 40 g imbiru, 0,5 łyżki sherry, olej do smażenia na głębokim tłuszczu
Sposób przygotowania:
1. Obierz i pokrój na małe kawałki krewetki. Orzechy włoskie wyłuskaj ze skorupek i drobno posiekaj. Imbir oraz cebule dymki obierz i posiekaj.
2. W naczyniu połącz ze sobą: krewetki, dymki, orzechy i imbir. Dolej odrobinę sherry oraz wsyp Delikat przyprawę uniwersalną Knorr.
3. Przygotuj białko i ubij z niego pianę. Następnie dodaj ją wraz z mąką ziemniaczaną do naczynia z pozostałymi składnikami. Całość wymieszaj i z powstałej masy uformuj niewielkie kuleczki.
4. Rozgrzej olej, a następnie wrzuć do niego kulki. Smaż je około 3 minut, potem wyjmij oraz odsącz z nadmiaru tłuszczu. Danie skrop lekko sokiem z cytryny. Serwuj z makaronem lub ryżem albo w formie samodzielnej przekąski.

Zobacz także: Przyjęcie karnawałowe - dobre przepisy na przekąski

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także