
Tłusty czwartek niekoniecznie na słodko - wytrawny przepis
W tłusty czwartek na polskich stołach królują pączki i faworki. Nie przepadacie za słodyczami? Macie szczęście, ponieważ przepisów na wytrawne smakołyki również nie brakuje.
Każdy łakomczuch z ekscytacją myśli o tym dniu. Tłusty czwartek od wieków jest okazją do hucznego ucztowania i maksymalnego wykorzystania końcówki radosnego, karnawałowego okresu. Miłośnicy wytrawnych przekąsek też mogą świętować pełną parą. Inspiracji warto szukać w zapomnianych już przepisach oraz w tradycjach karnawałowych innych krajów.
Mówi się, że w tłusty czwartek należy zjeść przynajmniej jednego pączka, by zapewnić sobie pomyślność. Mimo to oferta cukierni Was nie przekonuje? Wypróbujcie zatem sprawdzoną recepturę szefa kuchni Knorr na krewetkowe pączki, które są idealnym połączeniem tradycji z nowoczesnym sznytem.
Krewetkowe pączki (czas przygotowania: 30 minut , porcja na 6 osób)
Składniki: 350 g krewetek,100 g orzechów włoskich, 20 g Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr, 2 cebule dymki, 1 cytryna, 1 białko z jajka, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 40 g imbiru, 0,5 łyżki sherry, olej do smażenia na głębokim tłuszczu
Sposób przygotowania:
1. Obierz i pokrój na małe kawałki krewetki. Orzechy włoskie wyłuskaj ze skorupek i drobno posiekaj. Imbir oraz cebule dymki obierz i posiekaj.
2. W naczyniu połącz ze sobą: krewetki, dymki, orzechy i imbir. Dolej odrobinę sherry oraz wsyp Delikat przyprawę uniwersalną Knorr.
3. Przygotuj białko i ubij z niego pianę. Następnie dodaj ją wraz z mąką ziemniaczaną do naczynia z pozostałymi składnikami. Całość wymieszaj i z powstałej masy uformuj niewielkie kuleczki.
4. Rozgrzej olej, a następnie wrzuć do niego kulki. Smaż je około 3 minut, potem wyjmij oraz odsącz z nadmiaru tłuszczu. Danie skrop lekko sokiem z cytryny. Serwuj z makaronem lub ryżem albo w formie samodzielnej przekąski.
Zobacz także: Przyjęcie karnawałowe - dobre przepisy na przekąski