Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Treściwie na jesień: Co wspólnego ma jadłospis z dobrym nastrojem?

Autor: Urszula Tatur
20 lis 2020 10:01

Jesienna aura zwiastuje nieuchronny spadek odporności. Jednak chronić się możemy nie tylko dzięki systematycznemu zwiększaniu warstw odzieży. Znacznie skuteczniejsze, niż ochrona przed tym co na zewnątrz, stanie się wzmocnienie tego, co wewnątrz. Dbając o własny organizm poprzez dostarczanie mu regularnych posiłków, pełnych wartościowych składników odżywczych i dodających dużo energii, wzmocnimy naszą naturalną odporność, a jesienna pogoda przestanie kojarzyć nam się z katarem i przeziębieniem.

Natura stale dąży do zachowania harmonii i tak też czyni nasz organizm. Gdy brak w naszej diecie cennych składników otrzymujemy wewnętrzne sygnały alarmowe pod postacią spadku samopoczucia czy pogorszenia zdrowia. Jesienna chandra nie zawsze musi stanowić wyraz tęsknoty za słonecznym latem. Może być także odzwierciedleniem braku pewnych elementów w naszej diecie. Mało znanym faktem jest to, że większość odporności organizmu pochodzi z jelit. Dlatego też, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i nastrojem, niezależnie od pogody za oknem, ważne jest, by naturalna harmonia zagościła przede wszystkim na naszym talerzu.

Mniej znaczy więcej

Powtarzaną niczym mantra przez dietetyków zasadą zdrowego życia jest spożywanie kilku mniejszych posiłków, zamiast jednego zbyt obfitego. Dzięki temu nasz organizm ma zapewnione stałe dostawy energii, przez co nie narażamy go na potencjalną awarię – nagłe uczucie głodu, które często skutkuje zjedzeniem zbyt dużej porcji lub wyborem produktów gorszej jakości. Śniadanie, obiad i kolację dla pełnej równowagi warto przepleść dwiema przekąskami. Jeśli nie zawsze mamy czas na przygotowanie ich z wyprzedzeniem, możemy zaopatrzyć się także w produkty gotowe, które cechują się czystą etykietą. Przykładem mogą być pasztety bezglutenowe, przygotowane bez konserwantów, w oparciu o jedynie naturalne składniki. Komponując z nim ciemne pieczywo oraz warzywa w kilka sekund przygotujemy sycący i dodający odpowiedniej ilości energii posiłek.

Równowaga różnorodności

Zbilansowana dieta nie jest tożsama z dietą opartą wciąż na tych samych składnikach. Nawet jeśli są one zdrowe i wysokiej jakości, a godziny posiłków bardzo regularne, zamykając się w kanonie zaledwie kilku produktów możemy nieświadomie zrezygnować z bardzo cennego źródła składników odżywczych. Dlatego warto dbać, by nasze posiłki dostarczały zarówno witamin i minerałów, jak i węglowodanów, białka oraz tłuszczy. To właśnie te ostatnie stanowią bardzo cenne źródło energii, którego brak może negatywnie odbić się na zdrowiu i samopoczuciu. Komponując jesienną listę zakupów upewnijmy się, że znajdują się na niej produkty, które dostarczają każdego z tych niezbędnych składników. Co więcej, wybierając produkty wysokiej jakości, z prostym składem, możemy stworzyć posiłek, który dostarczy większości składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Warto więc przed dokonaniem zakupu uważnie przestudiować też etykietę.

Gotowe i zdrowe – co warto kupić w słoiczku?

Gdy dbałość o jakość diety ciężko jest pogodzić z szybkim tempem życia, warto w domu mieć kilka sprawdzonych produktów o dobrym składzie, które szybko pozwolą przygotować wartościowy posiłek lub przekąskę. Z zasady produkty przetworzone kojarzone są najczęściej z mniejszą zawartością składników odżywczych. Tymczasem warto pamiętać, że procesy przetwarzania żywności znane są nam od stuleci, i dotyczą zarówno kiszenia, pasteryzowania, peklowania, jak i gotowania. Pozwalają one przykładowo na włączenie do diety produktów, które nie są dla nas odpowiednie w formie surowej. Lub też znacznie wydłużają czas przydatności danego produktu do spożycia. Obecnie w sklepach znajdziemy bardzo szeroką ofertę dodatków do pieczywa, które powstały bez udziału konserwantów, jedynie w oparciu o naturalne składniki i metody produkcji.

Źródło pokrzepiającego ciepła

Nawet ciesząc się bardzo dobrym zdrowiem, jesienią możemy być bardziej narażeni na wyziębienie organizmu oraz związane z tym spadki nastroju. Nie bez powodu to właśnie w chłodnych miesiącach gorące napary cieszą się największym powodzeniem. Obok tradycyjnej herbaty z miodem i cytryną lub kubka kawy z dodatkiem mlecznej pianki, warto rozważyć także inne sposoby na natychmiastowe rozgrzanie od wewnątrz. Tym, co z miejsca przynosi uczucie ciepła są intensywne przyprawy – chili, cynamon, imbir, pieprz. I choć z powodzeniem możemy dodawać je do gorących napojów w wersji na słodko, warto spróbować ich właściwości także w formie wytrawnej. Gotowy Barszcz czerwony w kartonie to sprawdzony sposób na natychmiastowe ogrzanie organizmu. Wybierając ten o czystej etykiecie, bezglutenowy, bogaty w sok z buraków ćwikłowych, sok z jabłek i dopełniony aromatyczną kompozycją przyprawy, będziemy mogli cieszyć się jego smakiem bez wyrzeczeń. Taki produkt bez wątpienia warto zawsze mieć w kuchennej szafce, a szczególnie jesienią i zimą.
Spadek energii jesienną porą może przekładać się na mniejsze zainteresowanie codziennym jadłospisem. Nic bardziej błędnego! To właśnie w chłodnych miesiącach powinniśmy wyjątkowo dbać o dietę, która stanowi źródło naszego zdrowia, dobrego samopoczucia oraz odporności. Na szczęście nawet minimalnym nakładem pracy, dzięki dobrym jakościowo produktom, przygotować możemy bardzo smaczne i pożywne śniadanie, lunch czy kolację.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także