Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Warzywne przekąski do tornistra

Autor: Urszula Tatur
14 paź 2021 13:45

Właściwie skomponowane menu to najlepsze paliwo do zdobywania wiedzy i nowych umiejętności. Jako rodzice musimy zadbać o to, by w pudełku śniadaniowym nie zabrakło zdrowych przekąsek, bazujących na różnorodnych składnikach roślinnych. Zebraliśmy w jednym miejscu porady, dzięki którym warzywne posiłki będą wyglądać zachęcająco i wyśmienicie smakować.

Więcej warzyw! Ale jak?

Nudne kanapki z ciągle powtarzającymi się składnikami lub ograniczona oferta sklepiku szkolnego sprawiają, że dieta dzieci często jest monotonna. Jak to zmienić, kiedy nasze dziecko nie chce jeść wielu warzyw i owoców? Bardzo często problem leży w określonym daniu, sposobie podania, a nie w samym produkcie, więc wspólnie eksperymentujmy! Sprawdzajmy smak, zapach i kolor surowych produktów, a później pieczmy, gotujmy, grillujmy, miksujmy, aż znajdziemy ten ulubiony sposób przygotowania. Sok pomidorowy sam w sobie nie zachęca? Zmiksujmy go więc z pomarańczowym i obserwujmy wspólnie jak zmienia się jego kolor i smak.

Pomidorowo-pomarańczowe smoothie

Czas przygotowania: 5 minut

Liczba porcji: 2

Składniki:

200 ml soku pomarańczowego
szczypta imbiru
200 ml soku pomidorowego
2 łyżki oleju z pestek dyni

Sposób przygotowania:

Zmiksuj w mikserze sok pomarańczowy, sok pomidorowy, oliwę oraz szczyptę imbiru. Zamknij w szczelnym bidonie i zapakuj do plecaka. Smoothie możesz skropić oliwą.

Ulubione potrawy, ale inaczej

Dzieci potrafią być bezkompromisowe w kwestii żywienia. Często mają kilka swoich ulubionych produktów czy dań i kategorycznie odmawiają zjedzenia czegokolwiek innego. Zamiast walczyć z tym na siłę, lepiej wziąć pod uwagę upodobania milusińskich, przygotowując ich ulubione potrawy w zdrowej, ale nadal atrakcyjnej wersji. Nawet chipsy mogą okazać się wartościową przekąską pod warunkiem, że przygotujesz je w domu ze świeżych warzyw, bez nadmiaru tłuszczu i zbędnych dodatków. Świetnie do tego nadaje się np. jarmuż, którego liście skropić można odrobiną oliwy i wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika. W twoim domu mieszkają wielbiciele frytek? Do pudełka śniadaniowego zapakuj te pieczone, przygotowane z warzyw korzeniowych.

Frytki warzywne

Czas przygotowania: 45 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

300 g buraków
300 g marchwi
250 g pietruszki
250 g pasternaku
1 łyżka Przyprawy do warzyw z grilla Knorr
pęczek natki pietruszki
3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Obierz warzywa. Marchewkę, pasternak, buraki i pietruszkę przekrój wzdłuż na cztery części. Wyłóż blaszkę do pieczenia pergaminem i przełóż na nią warzywa.
Skrop oliwą i posyp przyprawą Knorr. Wymieszaj warzywa i piecz w temperaturze 200°C przez około 35 minut. Zamieszaj od czasu do czasu.
Upieczone warzywa podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Pokaż dziecku, jak się je

Nie, nie chodzi o naukę posługiwania się sztućcami. Dzieci najlepiej uczą się poprzez naśladownictwo, więc przygotowując rodzinne menu, nie rób podziału na dania dla dorosłych i dzieci. Pociecha dużo chętniej zje coś, co jadają także jej rodzice, a dodatkowo może później omówić z nimi smak i zapach, wymienić się doświadczeniami. Jak skomponować uniwersalne danie do szkoły i do pracy? Polecamy przepis na domową pastę z ciecierzycy. Zrobienie porcji dla 4 osób zajmuje tylko 35 minut, więc przygotowując jeden zestaw przekąsek, zaoszczędzisz sporo czasu. A to kluczowe podczas codziennego gotowania.

Domowa pasta z ciecierzycy

Czas przygotowania: 35 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

400 g ciecierzycy
50 g pasty tahini
40 ml oliwy
cytryna
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżka czosnku granulowanego
szczypta soli

Sposób przygotowania:

Zostaw na noc ciecierzycę w wodzie do namoczenia. Następnie ugotuj do miękkości tej samej wodzie. Na koniec odmierz 100 ml wody z gotowania ciecierzycy.
Zmiksuj ze sobą oliwę, sól, kmin rzymski i czosnek.
Dodaj ciecierzycę ze 100 ml wody po gotowaniu, zmiksuj.
Dodaj sok wyciśnięty z cytryny, pastę sezamową tahini i ponownie zmiksuj.
Podawaj na zimno do grzanek, pity lub świeżych warzyw. Pasta z ciecierzycy może być również świetnym dodatkiem do kanapek.

Spędźcie rodzinny czas w kuchni

Zaproś dzieci do wspólnego gotowania i wyznacz im zadania odpowiednie do ich wieku oraz umiejętności. Może być przy tym więcej bałaganu, ale jednocześnie więcej frajdy. Nie tylko poczują się docenione, nauczą się czegoś nowego w praktyce, ale przede wszystkim spędzicie razem czas bez pośpiechu. Pociechy zyskają wpływ na wygląd przekąsek i zapoznają się z wieloma produktami, które dzięki temu łatwiej im będzie zaakceptować na talerzu i zjadać z apetytem.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także