Wielkanocna babka. Świetny przepis dla każdego!

Wielkanocna babka. Świetny przepis dla każdego!

Autor: Ewa Kozioł
17 marz 2021 10:27

Babka z ponczem, karmelem i migdałami to doskonały pomysł na wielkanocny przysmak. Piękne ozdobi wielkanocny stół i zachwyci wyjątkowym smakiem. Polecamy wiec świetny przepis na świąteczną babkę.

Składniki:

300 g mąki pszennej
7 g drożdży suszonych
4 jajka L
120 g masła roztopionego
100 ml mleka (lekko ciepłego)
4 łyżki cukru
szczypta soli

Składniki:

0,3 l soku wyciśniętego z pomarańczy
4 łyżki rumu
100 g karmelek
100 ml śmietany 36%
garść migdałów Kresto Select
garść płatków migdałowych Kresto

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki oprócz masła przełóż do misy miksera i miksuj z hakiem do ciasta drożdżowego około 5–7 minut.

2. Po tym czasie dodaj masło i miksuj jeszcze do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Ciasto powinno być luźne. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 1–2 godziny, do podwojenia się masy ciasta.

3. Formę do ciasta wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą, przelej ciasto. Foremkę przykryj ściereczką i odstaw na około 30–40 minut do ponownego podwojenia się masy ciasta.

4. Nagrzej piekarnik do 165°C i piecz ciasto około 35 minut, do tzw. suchego patyczka.

5. Upieczone ciasto wyjmij z foremki i studź na kratce.

6. Sok z pomarańczy połącz z rumem i nasącz płynem babkę (nadal ułożoną na kratce).

7. Karmelki przesyp na patelnię i doprowadź do ich rozpuszczenia, często mieszając. Dodaj kremówkę, dokładnie wymieszaj, zagotuj. Lekko przestudzonym karmelem polej babkę (nadal ułożoną na kratce).

8. Na koniec posyp ciasto płatkami migdałów oraz ozdób ją całymi migdałami.

Poleca: VOG Polska

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także