
Włoska kuchnia - dobry przepis na klasyczną pastę
Polacy kochają włoską kuchnię, jest więc duża szansa, że i Twoi goście docenią propozycję wprost z Półwyspu Apenińskiego. Do wyczarowania tagliatelle z pesto z rukoli, nie potrzebujesz wielu sprzętów – przygotuj garnek, blender, miskę, durszlak i łopatkę do mieszania.
Z produktów postaw na te typowo włoskie: klasyczny makaron tagliatelle, aromatyczną, już umytą rukolę, niezawodne dodatki w postaci wysokiej jakości oliwy z oliwek, parmezanu, orzeszków piniowych. Do tego czosnek, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. - Kluczem do kulinarnego sukcesu, a zarazem serca ukochanej są świeże produkty. Nie bez przyczyny właśnie na ten aspekt Włosi kładą największy nacisk, wiodąc prym w oczarowywaniu turystów z całego świata – zauważa Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg. - Pesto przygotowane ze świeżej i aromatycznej rukoli z czosnkiem i parmezanem odda ducha włoskiej kuchni i idealnie podbije smak makaronu. Na dodatek rukola od czasów starożytnych traktowana jest jako składnik zwiększający pożądanie, co w obliczu dania dla ukochanej jest nie bez znaczenia - dodaje ekspert.
Tagliatelle z pesto z rukoli
Składniki: 250 g makaronu tagliatelle, 100 g rukoli mytej marki Eisberg, 3 łyżki parmezanu, 60 g orzeszków piniowych, ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie: Do gotującej się osolonej wody (łyżeczka soli na 2 litry wody) wrzucić makaron i gotować al dente (dokładnie tyle ile podaje producent na opakowaniu). Makaron odcedzić, używając durszlaka bądź sitka i zahartować pod bieżącą, zimną wodą, dzięki czemu nie będzie się sklejać.
Z opakowania rukoli wyciągnąć kilka listków do dekoracji. Resztę przełożyć do wysokiego naczynia np. miski i zblendować z pozostałymi składnikami na gładką masę. Makaron przełożyć do pustego garnka w którym był gotowany i wymieszać z pesto. Podzielić na 2 porcje, udekorować na talerzu listkami rukoli i posypać orzeszkami. Podawać z białym schłodzonym winem, pięknym uśmiechem
i szczerym komplementem.