Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Zasiej ferment - wszystko o kiszonkach na jesień

Autor: Urszula Tatur
09 wrz 2021 13:58

Kolejny sezon jesienno-zimowy tuż, tuż. To oznacza, że znów będziemy szukać sposobów na naturalne wzmocnienie swojej odporności. Ponownie wróci temat jedzenia ważnych w tym procesie kiszonek oraz ich dobroczynnych właściwości. Wiadomo, że te domowe są najlepsze. Zanim jednak zaczniesz wyposażać swoją spiżarnię w kiszonki własnej roboty poznaj kilka najważniejszych zasad tej metody konserwacji żywności, które zdradza prawdziwy mistrz w swojej dziedzinie, autor książki „Kiszonki i fermentacje” Aleksander Baron.

Kiszenie to proces fermentacji, a dokładnie laktofermentacji, podczas którego niszczone są złe bakterie i drobnoustroje, a w wyniku przekształcenia cukrów powstaje dobroczynny kwas mlekowy.

Złota „5” domowej produkcji kiszonek:
- Najważniejszą zasadą w procesie przygotowania kiszonek jest pozyskanie jakościowego produktu. Słabej jakości produkt - w przypadku warzyw czy owoców pełnych azotanów, oprysków, nawozów czy źle przechowywanych, zebranych w złym momencie – kiszonka, przygotowana na ich bazie, może nas bardzo rozczarować. – mówi w wywiadzie udzielonym na potrzeby E-Magazynu marki Thermomix®, Aleksander Baron, szef kuchni, restaurator. – Trzeba o tym pamiętać, bo w najlepszym wypadku kiszonki będą niesmaczne, ale w najgorszym mogą być nawet szkodliwe. – dodaje twórca „kiszonkowej” marki Baron The Family i wskazuje na jeszcze cztery niezwykle istotne aspekty w przygotowaniach do domowego kiszenia:
• Do produkcji kiszonek najlepsza jest sól kamienna
• Stosuj wodę twardą, wysoko zmineralizowaną, jeśli natomiast planujesz użyć kranówki – nie gotuj jej. Dla procesu kiszenia lepiej będzie, jeśli woda odstoi przez jakiś czas w temperaturze pokojowej
• Temperatura kiszenia ma znaczenie – regularnie ją kontroluj tak, by w pierwszych dniach nie przekraczała 22 ̊C, a w kolejnych 17 ̊C.
• Na każdym etapie dbaj o bezwzględną czystość, by stworzyć optymalne warunki dla rozwoju bakterii – ale tylko tych zdrowych!

Ekspert przekonuje, że kisić można w zasadzie każdy produkt, wszystko zależy od upodobań i otwartości na nowe smaki. Od kilku sezonów rekordy popularności bije kiszony czosnek, bób, a nawet kiszone cytryny (z których Aleksander Baron przygotowuje swoją popisową lemoniadę). Z kolei, więksi tradycjonaliści, na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix®, znajdą przepisy m.in. na kiszony kalafior w różowej marynacie, kiszone ogórki na zupę, pikle, a także ciekawe inspiracje kulinarne w wykorzystaniem wcześniej przygotowanych kiszonek, jak np. kurczak z kiszoną kapustą i papryką. Palce lizać!

Inne wymiary fermentowania

Czy wiesz, że w procesie fermentowania powstają nie tylko kiszonki, ale też jogurty, czy sery? Ich wyprodukowanie w domowych warunkach może wydawać się niemożliwe – nic bardziej mylnego! Dostępny w urządzeniu Thermomix® TM6 tryb Fermentowanie sprawia, że ta technika staje się prosta i dostępna dla każdego. Naczynie miksujące oraz przystawka Varoma stwarzają idealne warunki do fermentacji, a specjalnie zaprogramowany tryb zapewnia stałą kontrolę temperatury i wilgotności podczas całego procesu. Wykorzystując tryb Fermentowanie przygotujesz jogurty o konsystencji gęstej lub płynnej, z laktozą lub bez, a nawet wegańskie, a świeży ser lub domowy twaróg, a także ich roślinne odpowiedniki możesz mieć od ręki.
Więcej informacji, a także przydatne wskazówki na temat fermentacji znajdziesz w nowej książce „TM6: wszystko o trybach i funkcjach”.
Z kolei, cały wywiad z Aleksandrem Baronem na temat świata kiszonej przeczytasz tutaj: https://thermomix.vorwerk.pl/e-magazyn/inspiracje/wszystko-co-chcielibyscie-wiedziec-o-kiszonkach-zapytalismy-szefa-kuchni-aleksandra-barona/

Kurczak z kiszoną kapustą i papryką

SKŁADNIKI
300 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry i kości, pokrojonego w 1,5 cm plastry
30 g oleju rzepakowego
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej, plus 1-2 szczypty do oprószenia
3-4 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
½ łyżeczki soli, plus 1-2 szczypty do oprószenia
80 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
10-15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
200 g cebuli, przekrojonej na pół
1 ząbek czosnku
350 g kapusty kiszonej, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
1 liść laurowy, suszony
2 owoce jałowca
150 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 0,5 cm paski
500 g wody
80-100 g pomidora, dojrzałego, pokrojonego w 1 cm kostkę
1-2 szczypty tymianku, suszonego lub 2 łodyżki tymianku, świeżego, tylko liście

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kurczaka i 10 g oleju, dodać paprykę słodką, 2 szczypty pieprzu cayenne i ¼ łyżeczki soli, dokładnie wymieszać, odstawić.

2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej śmietanę, dodać pozostałą ¼ łyżeczki soli i pieprz czarny, odstawić.

3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Przełożyć do miseczki ze śmietaną, wymieszać, odstawić do lodówki do momentu podania.

4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać pozostałe 20 g oleju, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 3 min/120°C/obr. 1.

5. Dodać kapustę kiszoną, liść laurowy, jałowiec i czerwoną paprykę, gotować 5 min/100°C/obr. 2. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, ostrożnie usunąć liść laurowy i jałowiec, wyrzucić. Na przygotowanej kapuście ułożyć zamarynowanego kurczaka. Składniki równomiernie rozłożyć, upewniając się, że nie wszystkie otwory zostały zakryte, odstawić.

6. Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma z kurczakiem i warzywami, odważyć do niej pomidor. Pomidor równomiernie rozłożyć na pozostałych składnikach, posypać tymiankiem, oprószyć pozostałymi 1-2 szczyptami soli, 1-2 szczyptami pieprzu cayenne i 1-2 szczyptami papryki słodkiej, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 1. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem schłodzonej śmietany.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®

1. Kurczaka zamarynować w misce w 10 g oleju, papryce słodkiej, 2 szczyptach pieprzu cayenne i ¼ łyżeczki soli, dokładnie wymieszać, odstawić.

2. W osobnej misce wymieszać śmietanę, pozostałą ¼ łyżeczki soli i pieprz czarny, odstawić.

3. Natkę pietruszki rozdrobnić. Przełożyć do miseczki ze śmietaną, wymieszać, odstawić do lodówki do momentu podania.

4. Cebulę i czosnek drobno pokroić, umieścić w garnku, dodać pozostałe 20 g oleju. Dusić kilka minut.

5. Dodać kapustę kiszoną, liść laurowy, jałowiec i czerwoną paprykę, gotować 5 minut. Przełożyć do garnka do gotowania na parze, ostrożnie usunąć liść laurowy i jałowiec, wyrzucić. Na przygotowanej kapuście ułożyć zamarynowanego kurczaka. Składniki równomiernie rozłożyć, upewniając się, że nie wszystkie otwory zostały zakryte, odstawić.

6. Pomidor równomiernie rozłożyć na pozostałych składnikach, posypać tymiankiem, oprószyć pozostałymi 1-2 szczyptami soli, 1-2 szczyptami pieprzu cayenne i 1-2 szczyptami papryki słodkiej, gotować na parze 20 min. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem schłodzonej śmietany.

 

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także