Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Zdrowa kuchnia - postaw na ekologię

Autor: Dobrzemieszkaj.pl
04 marz 2020 14:20

Temat ekologii to nie kolejny trend wykreowany przez influencerów, a styl życia, do którego każdy z nas musi się przekonać. Na szczęście nie takie eko straszne, jak może się wydawać na początku. Nie musisz drastycznie zmieniać swoich nawyków – zwłaszcza w kuchni – by zadbać o środowisko i przede wszystkim zdrowie swoje oraz swoich bliskich.

Oto ranking naczyń, których warto używać na co dzień do gotowania, przechowywania i serwowania posiłków.

Gotuj dania jednonaczyniowe - ekologicznie i ekonomicznie

Nie masz pomysłu na warzywa, które zalegają w lodówce? Zrób zapiekankę makaronową! To doskonały przepis na szybki posiłek i niemarnowanie żywności. Jeśli takie danie przyrządzisz w szklanym naczyniu żaroodpornym, staniesz się eko-bohaterką swojej kuchni. Szkło jest w pełni ekologicznym surowcem i nadaje się do recyklingu. Ponadto szklane brytfanny lub inne formy są w 100% bezpieczne dla Twojego zdrowia. Nie zawierają szkodliwych związków i nie reagują z żywnością. Ponadto, szklane naczynia są nadzwyczaj atrakcyjną formą podawania dań wprost na stół. Szkło jest transparentne, a więc w pełni uwydatni wygląd potrawy.

Tradycyjna zupa tylko w tradycyjnym garnku

Naczynia emaliowane niegdyś były stałym elementem każdego gospodarstwa domowego. Zapomniane na kilka dekad dziś na szczęście wracają do łask. Garnki emaliowane doceniane są w szczególności przez osoby, które są świadome zalet tych naczyń. Szklista, idealnie gładka powłoka niczym bariera ochronna skutecznie zapobiega przenikaniu szkodliwych związków do potraw. Mało kto wie, że w garnkach emaliowanych można przechowywać ugotowaną potrawę w lodówce. Absolutnie nie wolno tego robić w garnkach aluminiowych lub ze stali nierdzewnej – takie naczynia prędzej czy później zaczną reagować z jedzeniem. Naczynia emaliowane polecane są w szczególności do przyrządzania dań dla dzieci i alergików. 

Przechowuję, nie marnuję

Gotujesz obiad na 2 dni? To świetny, ekologiczny nawyk. Dzięki temu nie marnujesz jedzenia. Aby zachować świeżość potrawy na dłużej, przechowuj ją w szklanych, szczelnie zamykanych naczyniach. W sklepach znajdziesz pojemniki do przechowywania żywności o różnych kształtach i rozmiarach. Ciekawym gadżetem jest szklany talerz z pokrywką do przechowywania serów i wędlin pozostałych po śniadaniu.

Drewniane deski kuchenne zamień na bambusowe

W dodatkach do kuchni bardzo popularne są naczynia i gadżety wykonane z bambusa. Zaraz, zaraz, ale o co chodzi właściwie z tym bambusem i dlaczego jest tak cennym zamiennikiem drewna? Bambus to najszybciej rosnąca roślina, a jej uprawa jest bardzo korzystna dla otoczenia. Bambus pochłania o 35% więcej dwutlenku węgla niż inne drzewa. A ponadto, roślina ta jest 3 razy bardziej wytrzymała od drewna bukowego, szybko schnie i nie pochłania wilgoci. Dlatego decydując się na bambusowe deski do krojenia, możesz być pewna, że będzie to wybór na lata. W sklepie Zasmakuj Radości znajdziesz też inne gadżety wykonane z tej rośliny, m.in. bambusowe deski do serwowania serów, a także miski z dziadkiem do orzechów czy tace lub naczynia ceramiczne na bambusowych podstawach. Oprócz funkcjonalności takich produktów możemy też z ręką na sercu powiedzieć, że takie naczynie są po prostu niezwykle ładne.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także