
Zdrowa kuchnia: sałatka z grzankami i pomarańczą
Lubisz odżywiać się zdrowo, świadomie dobierasz produkty i starasz się wprowadzać do diety dużą ilość warzyw i owoców, ale brakuje ci pomysłów, jak zamienić standardową sałatkę w niecodzienne danie?

Doskonałym urozmaiceniem codziennej rutyny będzie połączenie warzyw z nasionami i pomarańczą w towarzystwie grzanek z pleśniowym serem.
Sałatka z grzankami i pomarańczą
Składniki (2 porcje): 100 g miksu sałat, 1/2 pomarańczy, 2 jajka, 1/2 szklanki groszku mrożonego, 1/4 papryki, 1 mała marchewka, szczypiorek, ulubione pieczywo, ser typu blue, olej Rapso, miks nasion Kresto, sól, pieprz, nasiona czarnuszki
Wykonanie:
1. Jajka gotujemy na twardo. Pomarańczę obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Groszek zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2 minuty, a następnie po tym czasie odsączamy. Marchew i paprykę kroimy według własnych upodobań.
2. Do nagrzanego piekarnika wkładamy pieczywo posypane rozkruszonym serem. Pieczemy je do momentu lekkiego rozpuszczenia się sera.
3. Na talerzach układamy wszystkie składniki i posypujemy nasionami. Całość skrapiamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem.