Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Zdrowa kuchnia - z tym przepisem polubisz szpinak

Autor: Dobrzemieszkaj.pl
25 marz 2020 09:51

Wiedzieliście, że 26 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Szpinaku? Najwyższa pora dać temu liściastemu specjałowi zielone światło w kuchni!

Mało które warzywo wzbudza tak wiele kontrowersji. Dla niektórych było zmorą dzieciństwa. Jednocześnie zjawiskowe dania ze szpinakiem są chlubą niejednej renomowanej restauracji i przysmakiem uwielbianym przez kulinarnych koneserów, którzy szukają w kuchniach najlepszych smaków. Skąd te rozbieżności? Nieumiejętnie przygotowany szpinak może wydawać się mdły, a pod postacią bezkształtnej papki faktycznie nie prezentuje się zbyt kusząco. Wraz z szefem kuchni Knorr wykorzystajcie Międzynarodowy Dzień Szpinaku do zapoznania się ze szpinakowymi recepturami, których nie może zabraknąć w domowym jadłospisie.

Zielony powiew świeżości

Szpinakowi warto dać szansę. Między innymi z tego właśnie względu 26 marca został zarezerwowany specjalnie dla niego. Dla początkujących poleca się próbować świeżych, młodych liści szpinaku. Nie mają zbyt wyrazistego smaku, dzięki czemu fantastycznie komponują się z innymi składnikami. Jeśli nie możecie w pełni przekonać się do surowych liści, wrzućcie je do blendera i zamieńcie w wyśmienity koktajl z jabłkiem, bananem, pomarańczą, mandarynkami, selerem naciowym, awokado, ogórkiem, siemieniem lnianym… Dobrze smakuje z większością popularnych składników! Szpinak okaże się fenomenalną alternatywą dla sałaty jako podstawa warzywnych i warzywno-owocowych sałatek. Nadają się do podania jako dodatek do dania głównego lub jako samodzielna przystawka, przekąska, poczęstunek na przyjęcie. Jedyną obróbką, jakiej potrzebują młode liście, jest ich umycie i osuszenie, więc powinni nimi zainteresować się zabiegani kucharze. Z czym połączyć szpinak, by w pełni docenić jego walory i raz na zawsze zerwać z reputacją nieciekawego, niesmacznego produktu? Jego smak świetnie uzupełniają wyraziste sery pleśniowe, najlepiej z rodziny serów niebieskich. Feta prosto z Grecji także jest dla niego odpowiednim towarzystwem. Nie miejcie oporów przed połączeniem szpinaku z owocami. Stworzy bardzo wykwintne kompozycje z gruszkami, truskawkami i malinami. Orzechy włoskie ukoronują szpinakową sałatkę i dodadzą jej ciekawego, chrupiącego elementu. Nabraliście ochoty na skosztowanie warzywnej elegancji? Skorzystajcie z przepisu na polędwicę ze szpinakiem i sosem malinowym, który uświetni najbardziej uroczyste przyjęcie.

Przepis na wytrawne babeczki ze szpinakiem

Czas przygotowania: 45 minut , Ilość osób: 8
Składniki: 100 g wędzonego łososia, 1 biała cebula, 200 ml śmietany 36%, 100 g szpinaku, 50 g tartego sera żółtego, 2 jajka,1 opakowanie ciasta francuskiego, 20 ml oliwy z oliwek, 1 bulionetka warzywna Knorr

Sposób przygotowania:
1. Przygotuj foremki do pieczenia muffinek. Najlepiej, aby miały średnicę około 10 cm. Rozwałkuj ciasto francuskie na 2 mm grubości. Foremką powycinaj krążki z ciasta. Wyłóż wyciętymi kawałkami ciasta formy. Następnie ponakłuwaj widelcem każdą tartaletkę i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 5 minut.
2. Pokrój w kostkę cebulę i łososia. Następnie podsmaż składniki w garnku na oliwie z oliwek. Do całości wrzuć szpinak i smaż wszystko przez chwilę.
3. Bulionetkę warzywną Knorr oraz śmietanę wlej do łososia z cebulą i szpinakiem. Wszystko zagotuj.
4. Poczekaj, aż farsz do muffinek ostygnie. Następnie dodaj jajka i starty ser. Wszystko starannie wymieszaj.
5. Nałóż szpinakową masę do każdej tartaletki. Babeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 10-12 minut.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także