Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Zostajemy w domu i... pieczemy chleb

Autor: Dobrzemieszkaj.pl
20 marz 2020 08:47

Warto na nowo odkryć przyjemność we wszystkich czynnościach wykonywanych w domowym zaciszu. Więcej czasu spędzamy również w kuchni, inspirując się przepisami, z których na co dzień nie korzystaliśmy. Na powrót zdobywają nasze serca przepisy na pyszne i zdrowe, domowe pieczywo.

Nowa rzeczywistość uczy nas doceniać towarzystwo najbliższych, a także organizować sobie zajęcia bez wychodzenia z domu. To również czas, który stawia przed nami wyzwanie – jest nim możliwie największa samowystarczalność. Nie chodzi oczywiście o uleganie zbiorowej panice, która skłania do magazynowania olbrzymiej ilości zapasów.

Mowa o sprytnym zaplanowaniu menu i wykorzystywaniu wyłącznie niezbędnych składników. Dzięki temu uda nam się przygotować wiele zdrowych dań, deserów i przekąsek, których zwykle nie przyrządzaliśmy samodzielnie.

Domowe pieczywo bez zbędnych dodatków

Największą zaletą pieczywa, które przygotowujemy samodzielnie jest realny wpływ na składniki, które się w nim znajdą. Dzięki temu uda nam się ustrzec przed zbędnymi konserwantami, barwnikami, czy też sztucznymi spulchniaczami, które bardzo często dodawane są do pieczywa w supermarketach.  

Chleb w różnych odsłonach

Przygotowywanie pieczywa we własnej kuchni wcale nie musi być trudne i monotonne. Istnieje wiele możliwości urozmaicenia receptur na domowy chleb w taki sposób, by za każdym razem zaskakiwał nas swoim smakiem. Chleb cebulowy z wędzonym serem, chleb buraczany, chleb z płatków owsianych z orzechami, chleb z serem i salami, czy też tradycyjny chleb pszenny – każdy z nas może przygotować pieczywo wzbogacone o składniki, za którymi przepada. Jeszcze więcej smacznych i zdrowych propozycji na upieczenie domowego chleba znajduje się na Cookidoo®  – platformie z przepisami na urządzenie Thermomix®.

Na zakwasie czy na drożdżach?

Pieczywo na zakwasie posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu zapewnia znacznie dłuższe uczucie sytości. Dlatego też zalecany jest przede wszystkim diabetykom oraz osobom, które pracują nad swoją sylwetką. Jest to jednak pieczywo ciężej strawne (w porównaniu z chlebem na drożdżach) – unikajmy go, zawsze wtedy, gdy zaleca się nam dietę lekkostrawną. Z kolei pieczywo drożdżowe wskazane jest dla osób,  które zmagają się z najróżniejszymi problemami układu trawiennego, np. z wrzodami żołądka. Jeżeli jednak nie doskwierają nam żadne dolegliwości, wybór rodzaju pieczywa będzie zależał po prostu od naszych preferencji smakowych.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także