Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Zyskaj czas i zadbaj o formę

Autor: Urszula Tatur
18 wrz 2020 09:19

Schyłek lata wcale nie musi oznaczać rezygnacji z feerii barw na talerzu, niezliczonej ilości smaków czy bogactwa aromatów. Wręcz przeciwnie! Warto wykorzystać końcówkę letniej aury na dobrą zabawę podczas kulinarnych eksperymentów.

To idealnie zbilansowana mieszanka, pełna umytych i już gotowych do spożycia warzyw. W jej składzie znajdziemy m.in. dwa rodzaje świeżych i chrupiących cykorii. Endywia i radicchio, bo o nich mowa, należą do raczej mało popularnych i niedocenianych w Polsce warzyw. Tymczasem kryją w sobie bogactwo składników odżywczych. W endywii znajdziemy aż 3,1 g błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie oraz liczne przeciwutleniacze, jak chociażby związki fenolowe, inulinę czy intybinę. Warto wspomnieć także o solach mineralnych (wapń, żelazo, sód, fosfor, potas), jak i o niskiej kaloryczności (ok. 20 kcal w 100 g). Cykoria sałatowa radicchio to z kolei prawdziwa ozdoba każdej sałatkowej kompozycji. Dzięki purpurowo-białym liściom wizualnie prezentuje się nieziemsko, a w połączeniu z serem roquefort, orzechami i dressingiem z dodatkiem koperku i oliwy podbije kubki smakowe kulinarnych entuzjastów. Chrupiące cykorie idealnie sprawdzą się jako baza zdrowej sałatki, ale z powodzeniem będą też pasować do warzywnych zapiekanek.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także