Zyskaj czas i zadbaj o formę

Zyskaj czas i zadbaj o formę

Autor: Urszula Tatur
18 wrz 2020 09:19

Schyłek lata wcale nie musi oznaczać rezygnacji z feerii barw na talerzu, niezliczonej ilości smaków czy bogactwa aromatów. Wręcz przeciwnie! Warto wykorzystać końcówkę letniej aury na dobrą zabawę podczas kulinarnych eksperymentów.

To idealnie zbilansowana mieszanka, pełna umytych i już gotowych do spożycia warzyw. W jej składzie znajdziemy m.in. dwa rodzaje świeżych i chrupiących cykorii. Endywia i radicchio, bo o nich mowa, należą do raczej mało popularnych i niedocenianych w Polsce warzyw. Tymczasem kryją w sobie bogactwo składników odżywczych. W endywii znajdziemy aż 3,1 g błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie oraz liczne przeciwutleniacze, jak chociażby związki fenolowe, inulinę czy intybinę. Warto wspomnieć także o solach mineralnych (wapń, żelazo, sód, fosfor, potas), jak i o niskiej kaloryczności (ok. 20 kcal w 100 g). Cykoria sałatowa radicchio to z kolei prawdziwa ozdoba każdej sałatkowej kompozycji. Dzięki purpurowo-białym liściom wizualnie prezentuje się nieziemsko, a w połączeniu z serem roquefort, orzechami i dressingiem z dodatkiem koperku i oliwy podbije kubki smakowe kulinarnych entuzjastów. Chrupiące cykorie idealnie sprawdzą się jako baza zdrowej sałatki, ale z powodzeniem będą też pasować do warzywnych zapiekanek.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także