
10 pomysłów na kuchenny półwysep
Półwysep kuchenny jest również ciekawym elementem dekoracyjnym. Jak go zaaranżować, aby wykorzystać jego potencjał?

Półwysep sprawdzi się najlepiej w kuchni otwartej na salon bądź jadalnię, wymaga bowiem dobrej ekspozycji oraz przestrzeni. Odległość półwyspu od równoległych do niego szafek powinna wynosić minimum 120 cm, a przestrzeń do poruszania się naokoło – minimum 90-100 cm. Rozmiar półwyspu jest uzależniony od kilku czynników.
Pierwszy, oczywisty, to przestrzeń, jaką dysponujemy. Kolejną kwestią jest to, co na nim umieścimy. Półwysep może pełnić funkcję dodatkowego blatu roboczego i miejsca do przechowywania, wtedy wystarczy, jeśli będzie miał szerokość 60 cm. Jeżeli miałaby się pojawić dodatkowa zabudowa meblowa nie tylko od strony kuchni, półwysep powinien być szerszy – np. 80-90 cm, wtedy od strony kuchni daje pełnowymiarowe szafki 60 cm, a np. od salonu – szafki lub półki 20-30 cm.
Oczywiście proporcje głębokości szafek można dostosować indywidualnie według potrzeb, a szerokość półwyspu uzależniona jest od wielkości pomieszczenia oraz pozo- stałych mebli i sprzętów. Jeśli półwysep ma pełnić funkcję jadalnianą, należy jego wielkość i wysokość dopasować do rozmiaru przewidywanego barku lub stołu. Zastosowanie rozwiązania w postaci półwyspu ułatwia ustawienie sprzętów kuchennych w funkcjonalnym trójkącie roboczym: lodówka – zlewozmywak – płyta grzewcza.
Tekst: arch. Małgorzata Brewczyńska