Jak urządzić aneks kuchenny w bloku? Praktyczne porady, dużo zdjęć

Jak urządzić aneks kuchenny w bloku? Praktyczne porady, dużo zdjęć

Autor: Urszula Tatur
08 maj 2021 19:00

Otwarty aneks kuchenny to dobry sposób na optyczne powiększenie małego mieszkania oraz integrację życia rodzinnego. Aranżacja powstałej w ten sposób przestrzeni stanowi jednak niemałe wyzwanie.

Kuchnia nazywana jest sercem mieszkania. Przez wielu traktowana jest jako centrum życia rodzinnego. W trendzie są kuchnie otwarte na inne pomieszczenie, najczęściej z zabudowanym aneksem. Małe lub średnie mieszkanie z otwartą kuchnią zyskuje wizualnie na wielkości. Na aneks potrzebujemy mniej miejsca niż na oddzielną kuchnię. Dzięki temu pozwolić sobie na 3-pokojowe mieszkanie z aneksem zamiast 2-pokojowego z wydzieloną kuchnią.

Niewłaściwe zaplanowanie i urządzenie kuchennej przestrzeni może wiązać się z poważnymi konsekwencjami dla wygody domowników. Przenikanie zapachów przyrządzanego jedzenia, niewystarczająca ilość miejsca do przechowywania sprzętów czy trudności z manewrowaniem pomiędzy elementami wyposażenia. Jak ich uniknąć? Kluczem do uzyskania funkcjonalnego i przestronnego wnętrza jest uwzględnienie na etapie projektowania specyfiki prac i przyzwyczajeń domowników, a także wyposażenie go w zwiększające komfort rozwiązania.

W przypadku aneksów popularną formą zabudowy są ciągi jednorzędowe oraz zabudowy poprowadzone na kształt litery L. Urządzając taką przestrzeń, należy zadbać o stworzenie spójnej całości. W przypadku aneksu, warto pomyśleć także nad wyposażeniem wspólnej przestrzeni w wąską wyspę w formie lady, która oddzieli kuchnię od salonu i dodatkowo – posłuży do przechowania garnków lub suchej żywności. Ergonomię wnętrza uzyskamy dzięki aranżacji zgodnie ze specyfiką naszej codziennej pracy w kuchni i kolejności wykonywanych czynności.

Pierwszym punktem zabudowy powinna być lodówka, służąca do przetrzymywania żywności. Dalej – w celu ułatwienia segregacji i przygotowania produktów spożywczych, ustawiamy blat o długości 60 cm oraz zlewozmywak z dopasowaną armaturą. Trzecia w kolejności jest strefa przyrządzania posiłków, którą wyposażamy w blat. Na końcu ciągu montujemy piekarnik wraz z płytą grzewczą. Takie ułożenie stref pozwoli na wygodne działanie krok po kroku bez konieczności przenoszenia akcesoriów czy produktów spożywczych pomiędzy poszczególnymi stanowiskami pracy.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także