Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Klasyczna kuchnia. Piękne wnętrze w delikatnych kolorach

Autor: Urszula Tatur
15 cze 2020 14:18

Apartament na gdyńskim osiedlu Bernadowo Park zaprojektowany został dla dwuosobowej rodziny z czworonogiem. Z założenia miało być tu przytulnie, elegancko, a przede wszystkim… miętowo.

Właścicielka jest miłośniczką wyszukanych pastelowych barw, co w dobie popularności czerni i bieli sprawia, że mieszkanie jest bardzo oryginalne – wyjaśniają odpowiedzialne za projekt wnętrz architektki z Pracowni Magma. Dominuje tu kolor miętowy o różnej intensywności i w różnych odcieniach. Właścicielka od razu wiedziała, że tak właśnie chce pomalować mieszkanie – dodają projektantki. Tak też się stało. Jednak, dzięki niezwykłemu wyczuciu aranżacyjnemu i bogatemu doświadczeniu architektek, nie ma tu ani odrobiny tak charakterystycznej dla pastelowych kolorów słodyczy. Wręcz przeciwnie, wnętrze urzeka subtelnością, elegancją oraz ponadczasowym charakterem.

Najlepiej świadczy o tym otwarta strefa dzienna. Stworzony z myślą o wypoczynku salon to połączenie pastelowych odcieni mięty, błękitu i szarości. Tę jasną paletę barw przełamuje zabudowa kuchenna w ciemnym, morskim granacie. Pomiędzy obiema przestrzeniami umiejscowiono jadalnię, którą stanowi duży, masywny stół z jasnego drewna. Tuż przy nim dumnie prezentują się tapicerowane krzesła w kolorze ciepłego beżu. Taki układ przestrzenny sprawdza się najlepiej we wnętrzach otwartych, gdyż jasno wydziela strefy funkcjonalne, nie zamykając przy tym przestrzeni. Wiąże się to jednak z pewnymi ograniczeniami projektowymi. Przede wszystkim kuchnia musi być dopasowane stylistycznie do całej aranżacji, tak by stanowić jej tło, a jednocześnie stać się ozdobą wnętrza. W tym przypadku spełniono oba te warunki.

Choć część salonowa prezentuje się naprawdę imponująco, to właśnie kuchnia budzi największy podziw. Zadbano tu o każdy aranżacyjny detal. Stąd zabudowa meblowa śmiało nawiązuje do klasycznych modeli kuchni, gdzie ważną rolę odgrywają zdobienia. Jednak stylizowane ramiaki i frezowane wieńce ubrano w granat. To połączenie zupełnie odmieniło wizualny odbiór mebli kuchennych, dodając tradycyjnej aranżacji pazura. Dodatkowo granat dobrze komponuje się z miętą, która gra w całym projekcie pierwsze skrzypce. W przypadku kuchni wprowadzona jest ona w postaci błyszczącej mozaiki tuż nad blatem. Ten ostatni, podobnie jak szafki wiszące utrzymany jest w bieli, co pozwoliło nadać wnętrzu lekkości. Miętowa mozaika „przebłyskuje” złotymi akcentami współgrając w ten sposób z dekoracyjnymi uchwytami meblowymi. Nie ma tu bowiem miejsca na przypadek, a każdy nawet najdrobniejszy szczegół pełni znaczącą rolę w całym projekcie.

Zasada ta dotyczy także funkcjonalności. Kuchnia bowiem, choć niewątpliwie ma dekoracyjnych charakter, doskonale sprawdza się, gdy chodzi o przygotowywanie codziennych posiłków. Ciąg szafek pod blatem poprowadzono na kształt litery L, co zgodnie z zasadą trójkąta roboczego zapewnia dobrą ergonomię. Z obu stron zamykają go wysokie słupki zabudowy – pierwszy zaadaptowany na klasyczny kredens, drugi kryje w sobie chłodziarko-zamrażarkę oraz zamknięty od strony kuchni przeszklony regał. Także sprzęty kuchenne zostały starannie wkomponowane w aranżację. Dzięki temu wnętrze zawsze prezentuje się niezwykle dostojnie.

Zdjęcia: Fotomohito
Projekt : Pracownia Magma

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także