Kuchnia dla rodziny - eleganckie wnętrze w czerni i bieli

Kuchnia dla rodziny - eleganckie wnętrze w czerni i bieli

Autor: Katarzyna Zacharewicz-Łukaszuk
20 sie 2019 10:23

Niezwykle elegancka, nowoczesna, utrzymana w klasycznym zestawieniu czerni i bieli. Na pierwszy rzut oka aż trudno uwierzyć, że z tej kuchni korzysta rodzina z trójką maluchów. A jednak! Dzięki przemyślanym, praktycznym rozwiązaniom powstało wnętrze efektowne i wygodne w codziennym użytkowaniu.

Od początku wiadomo było, że kuchnia będzie otwarta, z wyspą, która oddzieli ją od jadalni. Architekt Dariusz Grabowski przedstawił inwestorom kilka propozycji i różnych wariantów kolorystycznych aranżacji wnętrza. Pomysł na rodzinną kuchnię ewoluował do chwili, gdy właściciele domu zobaczyli wersję z czarną zabudową i zamykaną przestrzenią zlewozmywaka. Od razu ją zaakceptowali. Projekt oddzielenia zlewozmywaka systemem przesuwnych drzwi szczególnie przypadł do gustu Pani domu. Na co dzień drzwi są otwarte, aby zapewnić stały dostęp do zlewozmywaka i blatu roboczego wokół. Kiedy przychodzą goście, drzwi można szybko zasunąć. Powstaje wówczas elegancka, błyszcząca, jednolita czarna zabudowa. W jednej chwili jest czysto i schludnie.

Zobacz też: 15 pomysłów na wysoką zabudowę w kuchni 

Ponieważ w domu od początku mieszkała dwójka – a obecnie już trójka – dzieci, inwestorom zależało na praktycznych i ekonomicznych rozwiązaniach. Projekt wnętrza oparto na materiałach łatwych w utrzymaniu czystości, wytrzymałych i stosunkowo niedrogich. Bardzo funkcjonalnym rozwiązaniem okazało się wykończenie ścian w korytarzu, jadalni i kuchni laminowaną płytą meblową. Dało to dobry efekt wizualny, a maluchy mogą swobodnie bawić się i samodzielnie jeść bez widocznych szkód – ściany wystarczy tylko przetrzeć wilgotną szmatką. Ku zdziwieniu inwestorki, problemem nie są nawet błyszczące powierzchnie.

To też Cię zainteresuje: Kuchnia z wyspą - zobacz 15 pięknych projektów

W obszernej wyspie, oddzielającej kuchnię od jadalni, zamontowano płytę grzewczą. Biały kolor sprawia, że płyta idealnie komponuje się (wręcz stapia) z blatem wyspy. Powierzchnia wokół wykorzystywana jest jako blat roboczy. Projektant zadbał jednak o to, by siedzący przy jadalnianym stole goście nie widzieli rozgardiaszu, jaki towarzyszy gotowaniu potraw. Widok tego, co dzieje się na wyspie, przesłania im specjalna, podłużna osłona w kolorze jasnego drewna, w której umieszczono doniczki z aromatycznymi ziołami. Ponieważ nie jest ona na stałe przytwierdzona do wyspy, można ją dowolnie przesuwać w zależności od tego, ile miejsca na blacie potrzebujemy od strony kuchni, a ile od jadalni. Fornirem o tym samym wzorze wykończono także niewielki bufet, umieszczony u szczytu wyspy od strony korytarza. Co rano gromadzi on członków rodziny przy wspólnym śniadaniu.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także