Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Mała kuchnia: jak ją urządzić ze smakiem

Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
06 kwi 2009 12:48

Niewielki metraż nie wyklucza luksusu pod warunkiem, że projektujący je architekt uzyska inne cenne atuty – przyzwolenie na dowolność wizji i niczym nieograniczony kosztorys.

Jedynym, choć niełatwym do spełnienia, życzeniem ze strony właścicieli było połączenie wrażenia przestronności całego apartamentu z kameralną atmosferą jego poszczególnych części. Poza tym pozostawili architektowi wolną rękę. Patrząc na zrealizowany projekt „od kuchni” można śmiało stwierdzić, że oczekiwany efekt został osiągnięty.

Wnętrze kuchni stanowi tu coś na kształt architektonicznego uskoku między przestrzenią holu, użyczającą miejsca jadalnianemu stołowi a strefą salonu. Choć jest otwarta, nie narzuca się swoim widokiem, prowadzi do niej swoisty korytarz. Utworzyły go sięgające sufitu szafy z białymi frontami i usytuowane vis-á-vis przedłużenie kuchennego blatu roboczego, który niepostrzeżenie staje się blatem barowym.

Ów korytarz biegnie pod kątem w stosunku do serca kuchni, dzięki czemu dyskretnie je ukrywa. Luksusowego charakteru temu wnętrzu nadają użyte materiały. Zarówno blat roboczy, jak i fragmenty ściany nad nim zostały wykonane z granitu w odcieniach beżu, podłogę zaś pokryły marmurowe płyty o jasnej, niemal kremowej barwie. Ciepła tonacja tych barw neutralizuje wrażenie chłodu, jakie może wywoływać naturalny kamień. Kontrastowym dopełnieniem marmurowej podłogi jest parkiet z ciemnego drewna doussie, ciągnący się w pozostałej części apartamentu.

Według tego samego kolorystycznego klucza dobrane zostały fronty szafek – stojące mają ciemnobrązową barwę, wiszące są nieskazitelnie białe. Na tle granitowej powierzchni blatu ledwie zaznacza się kwadrat ceramicznej płyty grzejnej, podobnie jak niemal niewidoczny jest podwieszany zlewozmywak. Wśród szlachetnych płaszczyzn wypełniających tę kuchnię szczególną uwagę zwraca frontowa ściana pokryta wokół wiszących szafek taflą szkła ozdobioną motywem liści.

Z tego samego materiału wykonana została także ścianka przy wysokiej szafie. Matowe, stalowoszare liście wraz z naturalnymi barwami wnętrza - od beżów i brązów po czerwień - i zwiewnymi firankami, które otulają okno niczym kaskady babiego lata, składają się na specyficzną, jesienną tonację tej kuchni. (KS)

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także