Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Mała kuchnia otwarta na salon. Zobacz gotowy projekt

Autor: Urszula Tatur
16 sie 2017 09:34

Kuchnia to miejsce, gdzie spotykają się wszyscy domownicy. Tworzy z salonem otwartą i nowoczesną przestrzeń dzienną. Jest jasna, świetlista, pełna wygodnych rozwiązań.

Kuchnia stanowi przedłużenie strefy dziennej. Zaaranżowano ją w dość nieoczywisty sposób. Na pierwszy rzut oka nie widać nawet z jakim wnętrzem mamy do czynienia. Kuchnia, podobnie jak całe mieszkanie, urządzona jest przejrzyście, ale też niezwykle pomysłowo. Podłoga wykończona szarymi płytkami. Jasne blaty i duża ilość światła to elementy, które wyznaczają jej styl i charakter.
W niewielkim, 12-metrowym pomieszczeniu wykorzystano każdy centymetr. Zmieściła się tu zabudowa, niewielki półwysep, wygodny stół jadalniany oraz wszystkie niezbędne sprzęty kuchenne. Większość z nich pozostaje ukryta, jak chociażby duża lodówka w wysokiej zabudowie czy zmywarka, którą dla większego komfortu zamontowano tuż przy zlewozmywaku.

Kuchnia miała być minimalistyczna i nie rzucać się w oczy w otwartej przestrzeni. Zdecydowano więc, że zabudowa będzie w kolorze białym. Nowoczesne, połyskujące meble, zamiast większej ilości małych szafek, mają kilka większych, z dużymi frontami. Takie rozwiązanie optycznie porządkuje kuchnię i dodatkowo „upraszcza” zabudowę. Blaty oraz ściany także utrzymano w jasnych barwach. Cała kompozycja została obficie podkreślona światłem, które okazało się świetnym sposobem na nadanie aranżacji, nieco chłodnej w wyrazie, ciepła i odrobinę domowej atmosfery. Dzięki kombinacji punktowych lampek oraz taśm ledowych emitujących rozproszone światło, które sączy się na newralgiczne elementy zabudowy, ascetyczna przestrzeń nabrała charakteru. Ów charakter jeszcze bardziej widać po zmroku, gdy światło rozbłyska pełną mocą.

Wnętrze, pomimo czystości stylistycznej i braku ozdób czy barwnych plam, jest pełne elegancji i wdzięku. Między innymi dzięki blatom roboczym, które wykonano z szarego granitu. Kamień nieprzypadkowo przechodzi również na ściany. W ten sposób miejsce nad blatem skupia i zatrzymuje na sobie wzrok. Reszta pozostaje nieco ukryta, jest jakby tłem - choć eleganckim i wysmakowanym.
Rysunek kamienia zastosowano także na podłodze. Szare płytki ceramiczne w zestawieniu z białą zabudową wyglądały nieco chłodno. Dlatego podłogę w salonie, dla kontrastu, wykończono dębowym parkietem. Naturalne pęknięcia, które wyglądają dosłownie jak wypełnione czarną farba, nadały charakteru obu pomieszczeniom.

Projekt wnętrza: arch. Agnieszka Hajdas-Obajtek

Tekst: Alicja Pietrowska

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także