
Mała kuchnia w bloku. 12 pomysłów na urządzenie. Świetne zdjęcia!
Urządzanie małej kuchni w bloku wymaga dużej wyobraźni. Efekt jednak może przerosnąć oczekiwania!

Kuchnia jest postrzegana jako serce domu – przygotowuje się w niej posiłki i toczy dyskusje w rodzinnym gronie. Pomieszczenie to musi również pomieścić artykuły spożywcze, sprzęty i różnego rodzaju akcesoria. Niestety nie zawsze do dyspozycji jest odpowiednio duża przestrzeń. Na szczęście kuchnia o małym metrażu też może być funkcjonalna!
Zobacz też: Mały salon: tak urządzisz go z kuchnią. 12 świetnych zdjęć
Niezależnie od tego, czy mała kuchnia jest otwarta na salon, czy też stanowi wyodrębnione, zamknięte pomieszczenie – warto urządzić ją w taki sposób, by z jednej strony jak najpełniej wykorzystać dostępną przestrzeń, z drugiej – optycznie ją powiększyć. Postaw na jasne barwy i lekkie materiały – pastelowe farby do ścian, meble o białych lub przeszklonych frontach, ażurowe wykończenia. Optycznie powiększy to kuchnię i sprawi, że aranżacja nabierze subtelności. Zrezygnuj również z ciemnych, ciężkich zasłon i zamiast nich wybierz delikatne zazdrostki lub jasne rolety rzymskie.
W małej kuchni bardzo duże znaczenie ma także rozlokowanie sprzętów oraz wybór rozwiązań, które nie zabierają dużo miejsca. Doskonale sprawdzą się więc szafki z przesuwnymi drzwiami czy obrotowymi lub wysuwanymi półkami. Dzięki nim zagospodarujesz całą dostępną przestrzeń – także tę w trudno dostępnych zakamarkach.
Na zwiększenie funkcjonalności kuchennej aranżacji wpływa również wydzielenie stref:
• przechowywania (lodówka i szafki),
• zmywania (zmywarka i zlewozmywak),
• gotowania (piekarnik, płyta grzewcza i okap),
• przygotowywania posiłków (stół lub blat).
Należy zaplanować je tak, by swobodnie przechodzić do kolejnych etapów kuchennych prac.
Czytaj także: Mały salon: tak urządzisz go z jadalnią. 12 świetnych zdjęć!
Tworząc projekt kuchni należy pamiętać, że niezwykle ważną rolę odgrywa pojęcie tzw. trójkąta roboczego. Ten stanowią lodówka, zlewozmywak i płyta grzewcza (kuchenka), czyli elementy wykorzystywane praktycznie w każdym procesie gotowania. Odległość między wierzchołkami tego „trójkąta” powinna być stosunkowo niewielka – długość wszystkich boków powinna wynosić od ok. 4 do 6 metrów. Urządzając kuchnię należy ocenić, na co pozwala nam przeznaczony na nią metraż.
Dzięki temu łatwiej będzie wybrać kształt litery, któremu będzie odpowiadało pomieszczenie:
• Kształt I – zabudowa jednorzędowa, w której nie uda się zastosować idei trójkąta. Elementy są ułożone wzdłuż jednej ściany. Pracę ułatwić może jedynie zastosowanie odpowiedniej kolejności: lodówka, dalej blat, zlewozmywak i dopiero za nim płyta grzewcza
• Kształt U - ciągi robocze wzdłuż przeciwległych ścian, połączone trzecim, poprzecznym, często znajdującym się pod kuchennym oknem, czy też na wprost od wejścia do kuchni. Kuchenkę i lodówkę ustawiamy w bocznych ciągach roboczych, unikamy umieszczania zlewu pod oknem, by nie blokować dostępu światła dziennego do strefy pracy
• Kształt L – sprzęty umieszczamy wzdłuż prostopadłych ścian, lodówkę
i zlewozmywak pod jedną, kuchenkę pod drugą. Pozwala to zagospodarować dużo miejsca na blat roboczy między zlewem i płytą grzewczą.
Polecamy w serwisie: Top 15 najpiękniejszych kuchni 2020. Świetne zdjęcia!