Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Modna kuchnia - trendy na 2022 rok. 15 pięknych aranżacji

Autor: Justyna Łotowska
11 paź 2021 13:09

Jak zaprojektować kuchnię, aby była ponadczasowa i ładna? Przeczytajcie poradnik i zobaczcie świetnie urządzone kuchnie, które doskonale wpisują się w najnowsze trendy wnętrzarskie!

Bez względu na to czy uwielbiamy spędzać w kuchni długie godziny na wyszukanych eksperymentach kulinarnych, czy po prostu wolimy szybko i sprawnie przygotować podstawowe posiłki, pomieszczenie to powinno być odpowiednio zaprojektowane. Każdy sprzęt ma swoje logicznie uzasadnione miejsce, dzięki czemu korzystanie z kuchennych przestrzeni jest wygodne
i ergonomiczne.

Czym jest zasada trójkąta roboczego w projektowaniu kuchni?

Podstawowa zasada projektowania kuchni to stworzenie tzw. trójkąta roboczego, czyli odpowiednie rozmieszczenie lodówki, zlewozmywaka i płyty grzewczej. Między sprzętami powinien znaleźć się blat roboczy, odległości między wierzchołkami takiego trójkąta powinny być nieduże, a jego boki powinny mierzyć ok. 4-6 metrów. W szerszym ujęciu chodzi o stworzenie w kuchni stref roboczych, które pozwolą sprawnie i po kolei wykonywać dane czynności np. nie zmuszając nas do przemieszczania się co chwilę z jednego końca pomieszczenia na drugi.

Strefy w dobrze zaplanowanej kuchni

W dobrze zaplanowanej kuchni powinny następować po sobie kolejne strefy:
• Strefa produktów spożywczych – tu znajdziemy szafki na suche i niepsujące się produkty oraz lodówkę
• Strefa naczyń oraz drobnego AGD – czyli szafki z zastawą, sztućcami itp. oraz drobnymi sprzętami AGD, takimi jak miksery, blendery, tostery
• Strefa mycia i sprzątania – miejsce na zlewozmywak, zmywarkę czy szafkę
z niezbędnymi w kuchni środkami chemicznymi, gąbkami, ścierkami itp.
• Strefa przygotowywania pokarmów – blat roboczy
• Strefa gotowania i pieczenia – przestrzeń, w której możemy zaplanować płytę grzewczą, piekarnik, okap oraz miejsce na przechowywanie niezbędnych sprzętów – garnków, patelni akcesoriów do pieczenia itp.

Dodaj miejsce na rozpakowanie produktów!

- Warto również rozważyć dodanie tzw. punktu zero – miejsca na rozpakowanie produktów. Ten etap ma znaczenie do dalszego ich wykorzystania i obróbki oraz samego gotowania. Umiejscowienie go w kuchni zależy m.in. od tego, w jakiej formie robimy zakupy i jak lubimy je rozpakowywać. Związane jest to z ulokowaniem spiżarki, czy wysokiej szafkę będącej jej odpowiednikiem oraz ustaleniem, jakiej wielkości i wysokości blat będzie nam potrzebny obok. - doradza ekspert Anna Sadowska-Wójcik, Właściciel Pracowni Projektowo-Wykończeniowej DECORPROJECT.eu, projektantka i ekspertka w zakresie wykończenia wnętrz.

Źródło: Gaggenau

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także