PARTNER PORTALU
Niesamowita kuchnia z wyspą. Zobacz piękne wnętrze

Niesamowita kuchnia z wyspą. Zobacz piękne wnętrze

Autor: ut
01 gru 2019 20:35

Główną rolę w aranżacji kuchni odgrywa futurystyczna bryła wyspy oraz górująca nad nią podświetlana instalacja, które nadają wnętrzu awangardowy charakter. Mnogość zastosowanych materiałów tworzy jednocześnie przytulną i ciepłą atmosferę.

Gdy dochodzi do spotkania inwestorów obdarzonych niezwykłą wyobraźnią twórczą, ogromną pasją do sztuki i oryginalnego designu oraz architektek, które inspiruje krajobraz Trójmiasta, w tym industrialne stoczniowe klimaty, podpowiadające by przenosić do wnętrz nietypowe materiały i formy, powstaje projekt, który wymyka się definicjom. Tak jak w przypadku tej otwartej kuchni w gdyńskim apartamencie, będącym domem czteroosobowej rodziny, ale także kolekcji dzieł sztuki i dobrego designu. Do głosu dochodzą tu inspiracje loftowe, industrialne, ale też widoczny jest wpływy minimalizmu, a nawet vintage.

Jednym z takich „niedomowych” materiałów w projekcie tego wnętrza jest skorodowana blacha, z której została częściowo wykonana, zaskakująca swoją formą, wyspa kuchenna. Jej imponująca rozmiarem, wieloboczna bryła wprost „wyrasta” z posadzki i zdaje się lewitować nad podłogą za sprawą podświetlenia cokołu. Swoistym negatywem dla utrzymanej w ciemnej tonacji wyspy jest misterna, zamocowana pod sufitem konstrukcja z barissolu. Dzięki oświetleniu RGBW, można ją podświetlić na różne sposób, zmieniając za każdym razem. Wyspa nie tylko urzeka swym rzeźbiarskim charakterem, ale również zaskakuje funkcjonalnością. Oferuje blat roboczy, tu mieści się strefa gotowania, ale też ukryty jest telewizor. Wyspa płynnie przechodzi w stół jadalniany, przy którym na co dzień się stołuje czteroosobowa rodzina.

Stonowane tło dla tej wyjątkowej bryły stanowi zgeometryzowana narożna zabudowa kuchenna. Czarno-biały zestaw bezuchwytowych frontów wykonanych z akrylu wnosi do projektu minimalistyczny pierwiastek. Z kolei dla przeciwwagi, tapicerowane welurem wnęki po obu stronach zabudowy, dodają przytulności.

Projekt: Pracownia Magma

Tekst: Anna Usakiewicz
Zdjęcia: FotoMohito

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także