PARTNER PORTALU
Nowoczesna kuchnia z wyspą - zobacz piękne wnętrze

Nowoczesna kuchnia z wyspą - zobacz piękne wnętrze

Autor: Anna Sołomiewicz
27 marz 2019 09:22

Problematyczną organizację przestrzeni autorka projektu potraktowała jako punkt wyjściowy do stworzenia niezwykle oryginalnej kuchni, która zachwyca różnorodnymi fakturami zastosowanych materiałów.

Właścicielka zgłosiła się do projektant Maciejki Peszyńskiej-Drews z mieszkaniem, które stanowiło niemałe wyzwanie. Mający w sumie 70 metrów kwadratowych powierzchni lokal nie należał do najmniejszych, organizacja przestrzeni zaproponowana przez dewelopera była jednak tyleż nietypowa, co problematyczna. Wyjątkowo długie, a przy tym wąskie na 4 metry mieszkanie miało gąszcz dziwnych zakamarków w miejscu przedpokoju, niewielką łazienkę i mikroskopijny w proporcjach do wielkości mieszkania aneks kuchenny wpisany w salon – opowiada Maciejka. Inwestorka to młoda kobieta, która uwielbia gotować. Taki układ pomieszczenia zupełnie nie odpowiadał jej potrzebom i oczekiwaniom. Aby zapewnić właścicielce jej wymarzoną, ergonomiczną kuchnię z dużą ilością miejsca do przechowywania wszelkich sprzętów i akcesoriów niezbędnych przy domowym kucharzeniu, projektant musiała wprowadzić wiele radykalnych zmian.

Jedną z nich było przesunięcie ściany znajdującej się pomiędzy kuchnią i graniczącą z niej łazienką na korzyść tej pierwszej. Maciejka rozprawiła się również z mało funkcjonalnym przedpokojem, powiększając strefę dzienną. Dzięki tym zabiegom przestronniejsza kuchnia jest pierwszym pomieszczeniem, które niemal od progu wita osoby wchodzące do mieszkania.

Pani domu to świadoma inwestorka, która już rozpoczynając współpracę z projektantem, miała przygotowane portfolio własnych pomysłów. Była jednocześnie otwarta na niesztampowe rozwiązania. Bardzo chciałam wykorzystać potencjał estetyczny klientki, który zapowiadał ciekawy miks stylistyczny, gotowość na zastosowanie mocnych kolorów i otwartość na wykorzystywanie zróżnicowanych  struktur i wzorów – podkreśla autorka projektu. Owocem współpracy dwóch kobiet gotowych na aranżacyjne eksperymenty jest wnętrze, w którym spotykają się różne faktury i materiały, niekiedy w zaskakujących odsłonach.

Obok chropowatej czerwonej cegły przy wejściu do mieszkania znajdziemy pas pomalowany farbą tablicową, której satynowa powierzchnia koresponduje z wykończeniem czarnego okapu nad wyspą kuchenną. Zabudowa meblowa to – z jednej strony pomieszczenia – jasnoszare fronty z klasycznymi frezowaniami i eleganckimi uchwytami; z drugiej – ogromne lustrzane tafle, poszerzające optycznie wnętrze. Kombinację szarości, czerni i ceglanej czerwieni uzupełniają kolory i faktury drewna. Są one tutaj obecne zarówno w postaci okładziny podłogowej, wykonanych z naturalnego drewna mebli jadalnianych, jak również kuchennego blatu czy... ściany nad blatem. Tę ostatnią wykonano z odpowiednio zaimpregnowanej drewnianej klejonki.

Zobacz także Aneks kuchenny - 12 pomysłów z polskich domów

Zgodnie z marzeniami właścicielki, kuchnia jest funkcjonalna i zapewnia dużo miejsca zarówno do przechowywania, jak i gotowania. Strefą dowodzenia jest wyspa znajdująca się w centrum pomieszczenia, na której zaplanowano płytę kuchenną. Tuż obok znajduje się stół jadalniany, na którym Pani domu może serwować swoje kulinarne dzieła. Zlewozmywak, zmywarka do naczyń i piekarnik znalazły się w rzędzie jasnoszarej zabudowy. Tam też projektant zaplanowała kilka otwartych półek na podręczne drobiazgi, takie jak zioła czy przyprawy. Dużą lodówkę wpasowano we wnękę powstałą w poprowadzonej aż po sam sufit wysokiej zabudowie meblowej, w której znalazło się również miejsce na niewielki schowek na wina.

Dzięki zastosowaniu różnych materiałów i zróżnicowanych fakturach oraz nietypowej lokalizacji samej kuchni, pomieszczenie urzeka oryginalnością, której Maciejka dodała odrobinę industrialnego charakteru, wprowadzając typowo loftowe akcenty jak edisonowskie żarówki wiszące nad stołem. Idealnie harmonizują z cegłą na ścianach, stanowiąc aranżacyjną kropkę nad "i" tego nietuzinkowego wnętrza.

Autorka projektu: Maciejka Peszyńska-Drews, Autorskie Studio Projektowania Qubatura, www.qubatura.com.pl

Zdjęcia: Bartosz Jarosz

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także