Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Nowoczesna kuchnia z wyspą: zobacz piękne wnętrze

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
11 gru 2019 12:30

Urządzone w loftowym klimacie wnętrze zyskało odrobinę domowej przytulności za sprawą otwartej kuchni, która – choć wpisująca się w industrialną stylistykę – dodała wnętrzom lekkości i kobiecego charakteru.

Właściciele zakupili przestronne, 140-metrowe mieszkanie z konkretnym wyobrażeniem jego wystroju. Wysoki na ponad trzy metry sufit w strefie dziennej oraz okazałe, poprowadzone niemal do samej podłogi okna idealnie wpisywały się w industrialną stylistykę, w jakiej chcieli urządzić wnętrza. Zaprzyjaźniona projektant, Maciejka Peszyńska-Drews pomogła im przekuć tę wizję w rzeczywistość, proponując już na wstępie pozostawienie nieotynkowanych ścian i sufitu oraz poprowadzenie okablowania na ich powierzchni.

Otwarta na salon kuchnia konsekwentnie wpisuje się w panującą w mieszkaniu estetykę, jednocześnie jednak przełamuje surowość industrialnego wystroju wprowadzając doń odrobinę kobiecej subtelności. Ponieważ kuchnia jest królestwem pani domu, jedynej mieszkającej tutaj kobiety, zadomowiła się w niej naturalnie swoista dziewczęcość – wyjaśnia autorka projektu.

Co ciekawe, punktem wyjścia dla całej aranżacji strefy kuchennej były... płytki ceramiczne wieńczące podłogę i ścianę nad blatem. Jakiś czas wcześniej niż zaczęła się nasza współpraca mój zachwyt wzbudziły płytki z kolekcji Trace firmy Ceasar. Niestety nie znalazłam już na nie miejsca u siebie w domu. Pomyślałam więc egoistycznie, że jeśli zastosuję je u moich przyjaciół, będę mogła je często oglądać. Na szczęście podzielili mój zachwyt – opowiada śmiejąc się Maciejka. Turkusowy odcień płytek ożywił aranżację całej strefy dziennej, a ich oryginalna faktura imitująca metal idealnie wpisała się w industrialną estetykę. Z kolorystyką kafli pięknie kontrastują detale w miedzianym kolorze: okap kuchenny, uchwyty na jasnoszarych frontach zabudowy meblowej, a także wiszące nad półwyspem lampy z obramowaniem w postaci miedzianych kratek.

Zabudowę kuchenną utrzymano w klasycyzującym stylu, który dodaje pomieszczeniu wspomnianego kobiecego uroku. Oprócz wyraźnie widocznych uchwytów klasyczny charakter nadają jej również przeszklone witryny szafek. Całość jest przy tym zaprojektowana w bardzo praktyczny sposób. Szafki w górnej zabudowie mają zróżnicowaną głębokość, co ułatwia organizację przechowywanych w nich przedmiotów. Lodówkę subtelnie ukryto w wysokim słupku zabudowy, a dodatkowe miejsce do przechowywania oferują liczne szafki dolne zwieńczone blatem w kolorze drewna.

Kuchnię od sąsiadujących z nią salonu i jadali umownie oddziela półwysep, który projektant zaplanowała w formie domowego bufetu. Przy podwyższonym względem powierzchni roboczej betonowym blacie usiąść może jednocześnie aż pięć osób, relaksując się przy wspólnej kawie czy szybkim posiłku. Towarzyszące meblowi czarne, metalowe hokery harmonizują z okablowaniem oświetlenia, detalami w postaci włączników na ścianach, a także elementami mebli w jadalni i salonie, tworząc spójną, konsekwentną aranżację.

Projekt: Maciejka Peszyńska-Drews, Autorskie Studio Projektu Qubatura; www.qubatura.com.pl

Tekst: Anna Sołomiewicz. Zdjęcia: Bartosz Jarosz. 

4 Design Days 2020: ikony designu, najwięksi architekci, projektanci, producenci, deweloperzy o inspiracjach i trendach w architekturze i designie. Już 6-9 lutego 2020 r. w Spodku i Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. Zarejestruj się!

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także